Bahadır Ayna

Her gün yollarda onlarca hayvan dikkatsiz şoförler tarafından eziliyor. Özellikle Lefkoşa-Gazimağusa ve Lefkoşa Güzelyurt anayolu üzerindeki hayvan ölüleri dikkat çekiyor. Araç çarpması sonucu yaralanan bazı hayvanlar da sürücülerin ve vatandaşların duyarsızlığı nedeniyle yol ortasında can çekişerek ölüyor. Hiç kimse yol ortasında can çekişen hayvanlara yardım elini uzatmıyor.

Araçlar defalarca üzerlerinden geçiyor…

Yol içerisinde ölen hayvanların araçlarla defalarca üzerinden geçiliyor. Bu durumun örnekleri her gün yollarda karşımıza çıkıyor. Bu konuda araç sürücüleri kadar belediyelere de önemli görev düşüyor. Hayvanlara yardım amacıyla kurulan derneklerin başkanları yol içerisinde ölen hayvanların yol kenarına çekilerek bir kutu içerisine konulması ya da gömülmesi gerektiğini tekrarladı.

Hayvan severlerden çağrı

Sevimli Dostlar Derneği Başkanı Oya Dermirsöz konu ile ilgili vatandaşlara “Duyarlı olalım onlarda bir canlı” çağrısı yaptı. Kuzey Kıbrıs Hayvanlara Acil Yardım Derneği CEFA Derneği Başkanı Figen Bilge, konu ile ilgili “Hayvanlara saygı duyulmalı” gerektiğini savunurken,  Altın Patiler Derneği Başkanı Bilgin Dünsoy, “Devlet hayvan severlere destek olmalı” çağrısında bulundu.

Dermirsöz: Duyarlı olalım, onların da canı var

Sevimli Dostlar Derneği Başkanı Oya Dermirsöz, şoförleri arabalarını yavaş sürmesi konusunda uyarırken, “Bu sefer kediydi, ya diğer sefer bir insan olursa?” sözlerini kullandı. Dermirsöz şoförlerin çarptıkları hayvana yardım etmeleri gerektiğini ve araba sigortalarının vurdukları hayvanın veteriner masraflarını karşılamak zorunda olduğunu hatırlattı. 

“Ölüye saygıları olsun”

Oya Demirsöz, şoförlerin vurdukları hayvan eğer ölmüşse bir kenara bırakmaları gerektiğini veya onları gömmeleri gerektiğini vurguladı.
Demirsöz, “En azından ölüye saygıları olsun” dedi. Demirsöz, çok duyarsız bir toplum olduğumuzu savunurken, en büyük yanlışın hayvanların sokağa atılması olduğunu kaydetti. Vatandaşların hayvan alırken onu bir can olarak değil bir mal olarak görmesinin çok büyük bir yanlış olduğunu savunan Demirsöz, polisin de yapılan ihbarlara, “İnsanlara değer verilmiyor hayvana nasıl değer verilim” cevabını alınmasından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Bilge: Hayvanlara saygı duyulmalı

CEFA Derneği Başkanı Figen Bilge, konu ile ilgili “Keşke sadece yollarda ezilen hayvanlarla kalsa, kapısının önünden terliğini çalmış diye hayvanları öldüren insanlar var” sözlerini kullandı. Bilge hiçbir hayvanı öldürme yetkisinin kimsede olmadığını hatırlatırken, “Kıbrıs’a yakışmayacak şeyler yapılıyor” dedi. Bilge “Hayvanlar sadece arkalarında ayak izini bırakır, insanlar ise her yerde pislik bırakıyor bu daha kötü bir durum” dedi. CEFA Derneği Başkanı Figen Bilge yapılan bu vahşete insanları uyandırmak, Meclis’e isteklerini sunmak ve farkındalık yaratmak için 7 Şubat Cumartesi günü Lefkoşa Citroen önünden başlayacak olan yürüyüşe bütün hayvan severleri çağırdı.

Günsoy: Devlet hayvan severlere destek olmalı

Altın Patiler Dernek Başkanı Bilgin Günsoy, yollarda ezilen hayvanlarla ilgili devletin hayvan severlere destek olması gerektiğini söyledi. Günsoy, Karayolları Dairesi ile Veteriner Dairesi’nin bu konuda farkındalılık projeleri yapmaları gerektiğini belirtti. Günsoy, kendisinin vurulan ve ezilen hayvanlar konusunda defalarca polise dilekçe verdiğini, fakat polisin hiçbir şey yapmadığını öne sürdü. Günsoy, 7 Şubat Cumartesi günü yapılacak olan yürüyüşe destek beklediğini vurguladı.

kopeklerasdg-(4).jpg

kopeklerasdg-(2).jpg