Ülkemize inşaatlarda çalışmak için getirilen çoğunluğu Hindistan, Bangladeş ve Pakistanlılardan oluşan 28 kişi Haspolat’ta insanlık dışı ortamlarda barındırılıyor.

3-134.jpg

Haluk DOĞANDOR

Ülkemize inşaatlarda çalışmak için getirtilen Bangladeş, Pakistan ve Hindistan uyruklu 28 kişinin kaldığı Haspolat’taki yatı evlerine yapılan ihbar üzerine Lefkoşa Kaymakamlığı görevlileri ve Çalışma Dairesi müfettişleri polis eşliğinde baskın yaptı.

Lefkoşa Kaymakamlığı görevlileri ve Çalışma Dairesi müfettişlerinin dün akşam Değirmenlik Polis Karakolu’ndan da aldığı destekle yaptığı baskında insanlık dışı görüntüler ortaya çıktı. Vipera&Omağ İnşaat’ın inşaatlarında çalıştığı tespit edilen 28 kişi, insanlık dışı ortamlarda çalıştırılıyor, barındırılıyor.

Sabah 05:30 da servisle inşaatlara götürülüyorlar

Çalışan işçilerin sabah erken saatlerde (05:30) servislerle alınarak inşaatlara götürüldüğü, inşaatlarda iş güvenliğinden yoksun çalıştırıldığı öğrenildi. İşçilerin öğlen sadece 15 dakika yemek için serbest bırakıldığı ve akşama kadar çalıştırıldığı, akşam da 17:30’da servisle alınarak aynı yere bırakıldığı belirtildi.

2-204.jpg

İşçiler ekmeklerini kendi yapıyor

Kaymakamlık ve Çalışma Dairesi görevlilerinin bir ihbarı değerlendirerek yaptığı baskın, işçilerin dönüş saati olan 18:00’de gerçekleştirildi. Görevliler konteynerlere geldiğinde görülen manzara içler acısı bir haldeydi. 2014 yılı değil sanki 40 yıl öncesi Afrika’da kabile yaşamından görüntüler vardı. İnşaatta çalışma sonrası gelen işçilerin banyo yerleri pislikten geçilmiyordu. Hiçbir zaman sıcak su bulamadıkları öğrenilen işçilerin kimi, soğuk suda banyo yapıyor, kimisi de yapamıyordu. İşçilerin konteynerlere konulan ranzalarda altlı ve üstlü olmak üzere bir konteynerde 18 kişi yattığı görüntülendi. Yemek masaları olmayan işçilerin bir kısmının yemeklerini yataklarda yediği ve kapları orada bıraktığı fotoğraflandı.

1-192.jpg

Pislik içinde yemek yiyorlar

Yemek için salon ve sandalyeleri olmayan işçiler pislik içinde yemek hazırlıyor ve yiyorlar. Buzdolapların içi pas ve kirden gözükmüyor, içeride bulunan gıdalar da mikroplardan nasibini alıyor. Hazır somun ekmek bulamayan işçiler, un, tuz ve su karıştırarak yaptıkları hamurları tavalarda pişirmek suretiyle yiyorlar.

Her gün aynı gıda

Çoğunluğu Hindistan, Bangladeş ve Pakistan uyruklu işçilerin sözde mutfaklarında çuval içinde bulunan tüm gıdaların, mercimek, bulgur, un ve patatesten oluştuğu görüldü. Hemen, hemen her gün aynı gıdaları aldıkları öğrenilen işçilerin bir kısmı için ise Güney Kıbrıs’tan getirtildiği öğrenilen donmuş ucuz tavuklar da gözlerden kaçmadı. Sabah kahvaltısında işçilerin bugüne kadar peynir, zeytin ve yumurta ile hiç tanışmadıkları öğrenildi.

Ayda 200 Euro’ya çalışıyorlar

İnşaatlarda çalıştırılan bu işçilere aylık 200 Euro verildiği, pasaportlarının ise Vipera& Omağ İnşaat yetkililerinde olduğu belirtildi. İçlerinde hasta olan işçilerin hiçbir zaman hastaneye götürülmediği, eczanelerden alınan ilaçlarla hastalıklarının geçiştirildiği ifade edildi. Ayağı ve kolu inşaatta sakatlanan işçiler olduğu, bunların da acilen doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini söyleyen bazı işçiler, durumlarının çok kötü olduğunu dile getirdi. Sağlık karnelerinin de olmadığı öğrenilen işçilerin ilgili daireler tarafından derhal müdahale edilerek insanca çalışma ve yaşam koşullarına kavuşması gerektiği bildirildi.