Çiğdem Aydın

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı 2014 yılının Ağustos ayında Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne güneş enerji sistemlerini getirtti. Bu ekipmanlar promosyon olarak gönderildi ve bazı bölgelerin aydınlatılması için kullanılacaktı. Ancak süreç içerisinde aranmadı ve mallar gümrükte atıl bir şekilde bekletildi. 

Dönemin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, görevden alındıktan sonra bu sistemler gümrükte atıl vaziyette bırakıldı. Ardan yıllar geçti, aranmadı… Şimdi ise açık artırmayla satışa çıkarılıyor.

18 koli mal atıl vaziyette

Lefkoşa Gümrük Şube Amirliklerinde bulunan söz konusu mallar gümrükten kurtarılamadığı hali 26 Ağustos 2016 tarihinde resmi gazetede yayınladı fakat 18 koli ithal Güneş Enerji sistemleri Gümrükte bekletilmeye devam etti. 

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Gümrük ve Rüsumat Daireleri Gümrük Müdürlüğü kimsenin aramadığı 18 koli Güneş Enerji Sistemlerini açık artırma usulü ile satışa çıkarmaya karar verdi. Resmi Gazetede 31 Ekim 2016 tarihinde tebliğ edilen bu karara göre iki yıldır gümrükte bekletilen güneş enerji sistemleri gümrüğü ödenmediği için satılacak. 

Mevzuata göre bir malı kim ithal etmiş olursa olsun 3 ay veya 6 içerisinde malını gümrükten alması gerekiyor aksi halde açık artırma usulü ile satılıyor. 

Ürünler bugün satışa çıkıyor 

İki yıldır Gümrük dairesinde bekletilen 18 koli Güneş Enerji Sistemleri ise bugün açık artırma usulü ile satışa çıkarılıyor. 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün konuyla ilgili her hangi bir bilgisi olmadığı öğrenilirken, Diyalog muhabiri dönemin ilgili bakanı Ahmet Kaşif’e ulaştı. 

Kaşif: Herhalde unutuldu!

Kaşif bu ilginç olayla ilgili şu bilgiyi verdi: 

“2014 yılında ben Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı iken yaptığımız girişimler neticesinde Türkiye'den KKTC ye bu güneş enerji sistemleri promosyon olarak gönderildi. Herhangi bir para ödenmedi amaç Ulukışla kavşağını aydınlatmaktı fakat ben görevden alınınca o dönemki tartışmalar sırasında bunlar da gümrükte unutuldu herhalde.”