Kalecik ve Teknecik santrallerinden siyah dumanlar yükselirken; halk sağlığı ve çevre halen umursanmıyor. 

Geçtiğimiz günlerde ardı ardına yayınladığımız Kalecik’teki AKSA elektrik santrali ile Teknecik elektrik santralinden çıkan siyah dumanlar konusunda, halen yetkililerden bir ses çıkmadı. Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu’nun, Nazmi Pınar’ın sunduğu ‘Ada Raporu’ programında, Teknecik santrali ile ilgili açıklamaları, bölgedeki durumun ciddiyetini tekrardan gözler önüne sermişti. 

Öte yandan Kalecik’te bulunan AKSA elektrik santralinden de, günün belirli zamanlarında siyah dumanlar yükseldiği ile ilgili ihbarlar, yine Star Kıbrıs’ta manşetten yer almıştı. Ancak yayınlarımızın üzerinden günler geçmesine rağmen, halen ne ilgili bakanlıktan, ne AKSA Ticaret Şirketi Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Murat Çaptuğ’dan, ne de konunun takipçisi olacaklarını defalarca vurgulayan Kıbrıs Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası (KTMMO) Başkanı Ahmet Hüdaoğlu’ndan bir ses çıkmadı. 

DİNÇYÜREK'LE BİRLİKTE SORUMLULUKTA MI BİTTİ? 

Bundan önceki hükümetin Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, başta AKSA olmak üzere her iki santral içinde önemli girişimler başlatmıştı. AKSA’ya filtre takılmasını sağlayan Dinçyürek, Teknecik’e ise filtre takılması için gerekli süreci başlatmıştı. Ancak hükümetin bozulması ve yeni hükümetin kurulması ile görevinden ayrılan Dinçyürek’in miras bıraktığı görev, devam ettirilmedi. 

HÜDAOĞLU’NUN SÖZLERİ NEREDE 

Öte yandan yine aynı dönemde Dinçyürek ile birlikte, AKSA’daki gaz değerlerinin düzenli olarak denetleneceği yönünde açıklamalarda bulunan KTMMO Başkanı Ahmet Hüdaoğlu’ndan da herhangi bir ses çıkmadı. Hüdaoğlu, birlik olarak, toplum yararına olan tüm bilimsel konularda, taraf olduklarını vurgulayarak, birliğe bağlı Çevre Mühendisleri Odası ile birlikte, süreç içerisinde, ölçümlerin doğru yapılıp yapılmadığı konusunun, görevleri olduğu vurgusunu yapmıştı. 

ÇAPTUĞ NEDEN SESSİZ? 

Yine yaptığımız yayınlar konusunda, ulaşmaya çalıştığımız ancak bir türlü geri dönüş alamadığımız, AKSA Ticaret Şirketi Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Murat Çaptuğ’da sessizliğini korumaya devam ediyor. Başta Kalecik bölgesi olmak üzere İskele genelinden gelen “siyah duman” şikayetleri konusunda Çaptuğ’dan da, halen bir açıklama gelmedi. 

SİYAH DUMANLAR TÜTMEYE DEVAM EDİYOR 

Öte yandan yayınlarımıza, ilgili kurumlardan bir açıklama yapılmazken; geçtiğimiz hafta sonu, yine Star Kıbrıs’ın ihbar telefonları durmadı. Yine vatandaş, Kalecik ve Teknecik’teki siyah dumanlar konusunda, yardım talebinde bulundu. 

ALAGADİYE ZEHİR AKIYOR 

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Teknecik Santralinin zehirli gazlar saçmasının artık bölge halkının hayatını kabusa çevirdiğini, Alagadi’de insanların denize dahi giremediğini ifade etmişti. Hulusioğlu, ‘Alagadi Plajı’nın her yerinde mazot kokusu olmasının ve Teknecik Santralinin soğutma sisteminde kullanılan suyun denize atılmasının, halkın en büyük şikayeti olduğunu kaydetmişti. Teknecik ve Kalecik Santralinde gerekli yapılandırmanın bir sene içerisinde yapılamayacağını kaydeden Hulusioğlu, Teknecik Santrali önünde eylem yapacakları uyarısında bulunmuştu. 

Kalecik bölgesinde bulunan Aksa Elektrik Santrali, 2003 yılında kurulmuştu. Kurulduğu günden bu yana bacasında filtre olmaması ve havaya zehirli gazların çıkması, gündemin en üst sıralarında yer alıyordu. Star Kıbrıs Medya Grubu’nun gerek bölge halkından aldığı şikayetler, gerekse bölgede yaptığı incelemelerin sonucunda başlattığı yayınlar yaklaşık 12 yılın ardından hükümetin adım atmasına yol açmıştı. 

Bir önceki dönemin Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, konunun takipçisi olmuş ve filtrenin takılmasına giden yolda denetimler yapılmasını sağlamıştı. Ada TV’ye katıldığı yayınlarda konularla ilgili önemli açıklamalarda bulunan eski bakan Dinçyürek, gelişmeleri de muhtelif dönemlerde de Ada TV ekranlarından kamuoyuna paylaşmıştı. Star Kıbrıs Medya Grubu’nun yıllardır kararlı ve istikrarlı bir tavır içerisinde olduğunu dile getiren eski bakan Dinçyürek, Star Kıbrıs’a teşekkür etmişti.