Özlem Çimendal

Uzmanların uyarılarına rağmen güneş ışınlarının direkt geldiği öğle saatlerinde denizler yine doldu taştı.

Bayraktar: 12.00-15.00 arası kesinlikle denize girmeyin

Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar aşırı sıcaklar karşısında temkinli olunması çağrısı yaptı. Aşırı sıcakların yanında 2016 yazının sıcak geçeceği uyarılarına da kulak verilmesine işaret eden Bayraktar, “Kıbrıs  12.00 ile 15.00 arası dik ışınlara maruz kalıyor. Bu saatler güneş ışınlarının en yoğun olduğu zaman dilimleri olduğu için bu periyotta dışarıya çıkmamalıyız. Gün boyunca ise 2,5-3 lt. kadar sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Bu havalarda,  Özellikle kalp ve şeker hastaları, 65 yaş üstü bireylerin daha fazla korunursa kendileri açısından daha önleyici tedbir olur” dedi.

“Serinlemek amaçlı bu saatlerde denizde olmak oldukça sakıncalı”

Serinlemek amacıyla dahi olsa kesinlikle 12.00-15.00 arası denize gidilmemesi gerektiği uyarısında da bulunan Bayraktar, “Serinlemek amaçlı bu saatlerde denizde olmak oldukça sakıncalıdır. Mutlaka 15.00’ten sonra deniz ya da havuz alternatifleri serinlemek için düşünülmelidir.   

Gürpınar: Güneş koruyucuları tek başına yeterli değil

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Ahmet Gürpınar ise, güneşten korunmak için sadece güneş koruyucularının yeterli olmayacağını, öğle saatleri arasında güneş ışığına direkt maruz kalınmasının oldukça zararlı olduğunu ve tek başına güneş koruyucu kremlerin yeterli olmadığını ifade etti.

“Güneş ışınıyla direkt temastan kaçınılmalı”

Güneş koruyucuların her şeyi kontrol altında tutuyor düşüncesinin de yanlış olduğuna değinen Gürpınar, “Nasıl olsa güneş kremini sürdüm deyip güneş ışınlarına maruz kalmak yanlış bir düşünce tarzıdır. Yazın plaja gittiğimizde de güneş kremlerini sürdükten sonra güneş ışınıyla direkt temasa geçmeyerek, şemsiye altında gölgede kalmaya özen göstermeliyiz. Güneşin insan vücudu ve cildi üzerindeki olumsuz etkileri ileriki zamanlarda ortaya çıkmaktadır” dedi.