Bahadır Ayna - Sonay Orbay

Türkiye dahil birçok ülkede küçük kazalarla trafiğin tıkanmaması ve polisin meşgul edilmemesi için kullanılan formül aynı. Sigorta poliçesinin yanında her müşteriye verilen “trafik kazası tespit tutanağı” kaza yerinde dolduruluyor fotoğraflar çekiliyor ve kazaya karışan sürücüler birbirlerine bağlı oldukları sigorta şirketlerinin telefonunu veriyor. Aracı zarar gören sürücü elindeki “trafik kazası tespit tutanağı” sayesinde karşı tarafın sigorta şirketinden hasarının bedelini alıyor.

Tampon tampona değse trafik duruyor

KKTC’deki yasal altyapı bu uygulamanın yaşam bulmasını engelliyor. Trafikte seyir halindeki iki aracın tamponu birbirine değse trafik duruyor yol tıkanıyor ve saatlerce polisin gelmesi bekleniyor. Polise de ek bir iş yükü getiren uygulama polisin asli görevi olan denetime ayıracağı zamanı çalıyor.

Herkes şikayetçi

KKTC’deki uygulamadan herkes şikayetçi, ancak Avrupa’da ve Türkiye’de uygulanan sisteme geçilmesi için gereken yasal altyapı da bir türlü oluşturulamadı. Havadis’e konuşan profesyonel sürücüler, otobüs ve taksi şoförleri ile vatandaşlar, böyle bir sistemin KKTC’de uygulanması halinde kimsenin trafik sorunu yaşamayacağı, polisin de iş yükünün azalacağı görüşünde.

Sigortacılara göre KKTC buna hazır değil

Kuzey Kıbrıs Sigorta Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Namık Kemal Kural, KKTC’de böyle bir sistemin oluşturulmasının şu an ülkenin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle mümkün olmadığını savundu.

Namık Kemal Kural, KKTC yasalarında “Her türlü kazaya polis gitmek zorunda” gibi ifadeler yer aldığını belirterek, yaptığı kazayı polise bildirmeyen vatandaşların suç işlediğini savundu.

Kural, böyle bir sistem getirildiği zaman suistimallere fırsat verileceğini belirterek, öncelikle yasanın değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

“Sektör bu yapıya hazır değil”

Namık Kemal Kural, sigorta sektörünün bu yapıya uygun olmadığını vurgulayarak, yasada “Her türlü kazaya polis gelmek zorunda” gibi bir madde olduğunu kaydetti. Vatandaşların her yaptıkları kaza için polis çağırması gerektiğini belirten Kural, bildirmeyen vatandaşların suç işlediğini savundu.

“Çok ciddi bir çalışma yapılmalı”

Kural, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı gibi bir sistemin KKTC’de yürürlüğe girebilmesi için çok detaylı bir altyapı çalışması yapılması gerektiğini söyledi. Çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken Kural, ilerleyen yıllarda belki olabileceğini söyledi.

Avcı: Bu uygulamanın KKTC’de olmaması büyük eksiklik

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ise “trafik kazası tespit tutanağı” sisteminin KKTC’de uygulanmamasını büyük bir eksiklik olarak niteledi. Sistemin hayata geçirilmemesi halinde trafikteki kanayan bir yaraya çözüm bulunamayacağını savundu.

Türkiye uygulanan bu sistemin KKTC’de uygulanmamasının büyük eksiklik olduğunu ifade eden Avcı, özellikle yaralanmalı olmayan küçük kazalarda sigorta şirketlerinin kendi aralarında anlaşarak polisi meşgul etmeden sorunun çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Avcı, dünyada sigorta şirketlerinin özel adamları olduğunu ve kaza yerinde inceleme gerekmesi halinde bunu o uzmanların yaptığını kaydetti.

“En fazla 50 bin TL hasar ödeniyor”

KKTC’de karşı tarafa hasar ödeneğinin en fazla 50 bin TL olduğunu eleştiren Mehmet Avcı, Rum tarafına geçerken yaptırılan sigortanın 100 bin Euro karşı hasar ödeme limiti olduğunu belirtti. Avcı, ufak tefek kazalar için, zaten sınırlı sayıda olan polis gücünün boşu boşuna meşgul edildiğini söyledi. Sigorta şirketlerinin bu sistem ile zarara gireceklerini savunan Avcı, sigorta şirketlerine maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı kullanılabilecek bir sisteme geçilmesi için çağrıda bulundu.

Taksiciler ne dedi?

Mehmet Kanal: “Böyle bir sistem kesinlikle gelmeli. KKTC’de en büyük problemlerden birisi bu küçük trafik kazalarıdır. Türkiye’deki gibi bir sistem uygulandığı anda trafikte büyük rahatlamalar olacağını düşünüyorum. Ben taksiciyim, bizim işimiz zamana karşı küçük kazalar bizim işimizi çok etkiliyor böyle bir sistemin geçmesi işlerimizi hızlandıracak.”

Mehmet Şen: “Küçük kazalar insanların zamanını çalarken polise de ekstradan bir iş çıkartıyor. Bu sistem değiştiği taktirde herkes mutlu olacak. Hem diğer şoförler zaman kaybetmeyecek hem de benim gibi taksicilik yapan diğer arkadaşlarım işlerine zamanında yetişecek.”

Özkan Çetinkaya: “Küçük kazalarda böyle bir sistem getirilse hem vatandaşların mağduriyeti giderilecek hem de polisin işleri azalacak. Zaten Türkiye ve dünyada da böyle bir sistem uygulanıyor, KKTC’nin de böyle bir sisteme ihtiyacı var.”

Biray Topaloğlu: “Yollarda yaşanan basit kazalar yüzünden başta taksiciler ve otobüs şoförleri olmak üzere herkes mağdur oluyor. Böyle bir sistemin geçmesi halinde yollarda sıkışıklıklar olmayacağına inanıyorum.”
Otobüs şoförleri ne dedi? Otobüs şoförleri ne dedi? Otobüs şoförleri ne dedi?

Hüseyin Polat: “Trafik içerisinde bir kaza olduğu zaman polisin gelip gelmemesi tamamen kazanın büyüklüğüne göre değişiyor. Eğer kaza çok büyük değilse çarptığımız kişilerle kendi aramızda uzlaşmaya varabiliyoruz. Fakat kaza büyük olduğu zaman kaza yerine mutlaka polis gelmesi gerekiyor. Bu da trafikte kaos yaşanmasına sebep oluyor. Polis kaza yerine anında ulaşamadığı için saatlerce kaza yerinde beklemek zorunda kalıyoruz ve diğer sürücüler de zor anlar yaşıyor. Türkiye’de yürürlükte olan bu yasanın bizim ülkemizde de yürürlüğe girmesi halkın trafikte zor anlar yaşamasını engeller diye düşünüyorum.”

Rüzgar Ahmet: “KKTC’de kaza olduktan sonra değil kazalar olmadan çözüm bulmalıyız. Her gün sokaklarda yüzlerce gencimiz kaza yapıyor. Türkiye ve dünya ülkelerinde uygulanan bu sigorta sistemi hem polisin hem de suçsuz vatandaşların zamanını çalmıyor. KKTC’de böyle bir sisteme geçilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Vatandaşlar ne dedi?

Münür Bimici: “Trafikte küçük kazalar yaşandığı zaman kişiler kendi aralarında anlaşmaya varıp işlerini sigorta şirketleriyle halledebiliyorlar, fakat büyük kazalar yaşandığı zaman kaza yerine polisin gelmesi gerekiyor ve polislerin çok uzun sürede gelmesi trafiğin ilerlemesini imkansız hale getiriyor. Bu yasanın ülkemizde yürürlüğe girmesi bence trafikte yaşanan sıkıntıları büyük ölçüde azaltacak ve rahat bir nefes almamızı sağlayacak.”

Kemal Yücedal: “Neredeyse her gün yaşanan küçük kazalar nedeniyle işimize geç kalıyoruz. Türkiye ve dünyada uygulanan bu sistemin KKTC’ye gelmesi halinde trafikte hiç aksama olmayacağını düşünüyorum.”

Tanju Müezzinoğlu: “Tüm dünya ülkelerinde uygulanan bu yasanın bizim ülkemizde de uygulanması bizim açımızdan çok iyi olur ama bu durumu dikkate alacak ve tüm dünyada kullanılan bu yasayı yürürlüğe getirmek için uğraşacak bir yetkili olduğunu düşünmüyorum. Trafikteyken herhangi bir kaza yaşandığı zaman, polisin kaza yerine gelmesini beklemek veya kaza sonucu karmaşık bir hal alan trafikten kurtulmaya çalışmak halk için eziyetten başka bir şey değil. Ülkemizde yönetimle ve yasaların uygulanmasıyla ilgili pek çok sıkıntı yaşıyoruz. Bu yasa bizim için çok yararlı bir yasa olsa da, bu yasanın ülkemizde düzgün bir şekilde uygulanabileceğinden emin değilim.”