Çiğdem Aydın

Güney Kıbrıs, dünyanın birçok ülkesinde kullanımı serbest olan ve bazı yararları ile dikkat çeken eşek sütü konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. 

Omega-3 ve Kalsiyum açısından zengin olan eşek sütünün işlenmesi, dağıtımı ve kullanılması konusunda yasa çalışması yapıldığını belirten Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, fiyatların yüksek olacağına dikkat çekti.

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Rum tarafının doğru yönde bir adım attığını söyledi. Naimoğulları “kuzeydeki eşeklerin sayısı, güneydekilerden çok daha fazla olduğu halde bizde bu konuda fikir geliştiren olmuyor. Halbuki bu konu turizm açısından da teşvik edici bir olaydır” dedi.

Üçüz çocuk bile olur 

Eşek sütünün mükemmel bir protein kaynağı olduğuna dikkat çeken Naimoğulları “eşeklerin bakımı çok zordur. Fazla süt vermedikleri için maliyeti de yüksektir” diyerek, Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde eşek sütünden yararlanıldığını söyledi.

Karpaz’da yüzlerce başıboş eşek bulunduğunu anımsatan Naimoğulları, bunlardan yararlanmak yerine, yok edilmeleri yönünde çalışmaların yapıldığına dikkat çekti. 

Naimoğulları “eşek sütünün doğal doping kaynağı olduğu iddiaları doğru mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Eşeğin sütünde Omega-3 ve yüksek oranda Kalsiyum var. Bazı sporcular enerji verdiği için eşek sütü kullanırlar. Protein kaynağı olmasının yanı sıra enerji kaynağıdır. Ayrıca cinsel gücü artırır. Bu sütten içenlerin değil ikiz, üçüz çocukları bile olur. O derece faydalı.”

Paha biçilmez değerde

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı, uzman Veteriner Mustafa Naimoğulları, KKTC hükümetinin de eşek sütü konusunda çalışma yapması gerektiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Bugün Türkiye’de profesörler tarafından eşşek  çiftlikleri kurulmuştur. Bakımları oldukça zahmetleridir fakat her alanda, özellikle sağlık alanında paha biçilemez bir besindir. Rum tarafında, Karpaz’da olduğu kadar eşek yoktur. Bizim hükümet edenler aklını kullanıp, özel bir bölge oluşturarak eşek sütü üretimine geçerse kısa sürede kar edebilir. Fakat bunlar eşeklere balya bile vermeyip, hayvanları ölüme terkettiler.” 

Bu konuda araştırma yaptığını belirten Naimoğulları şunları kaydetti:

“Eşek sütünün enteresan faydaları vardır. Özellikle sporcular için adeta doping etkisi yapmakla birlikte dünya bu sütü artık sağlık için kullanıyor. Dünyanın bir çok yerinde yabancılar eşek sütü tüketmeye başladı insanlar faydalarını biliyor ama piyasaya fiyatı yüksektir. Bir eşek gün içerisinde, çok iyi bakıldığı takdirde 150 gram ile 1 litre arasında süt verir. Piyasada satış fiyatı ise litresi 50 TL’den başlar. Yani fakir işi değil ama çok ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılır ve yardımcı olur.

Protein kaynağı olmasının yanı sıra enerji kaynağıdır. Ayrıca cinsel gücü artırır. Bu sütten içenlerin üçüz çocukları olur o derece faydalı. Türkiye’de kurulan eşek çiftliklerinden bir model alınarak KKTC’de de kurulması mümkündür. Bu şekilde turizmde de kullanılabilir. Çünkü dediğim gibi turistler bu sütün faydalarından haberdardır. Bu tür bir çiftliği bizde oluşturmak mümkündür . Hem arazi var, hem de eşek. Uzman da var. Ama niyet var mı, sorun burdadır”