Odunpazarı ilçesinin tarihi mezar taşları zarar görmeye devam ediyor. Yenilenen mezarlardan kalan taşlar, aşağı yuvarlanarak diğer taşlara da zarar veriyor. Zarar gören mezarlardan birisi ise Eskişehir'in eski belediye başkanına ait.

Mezar taşları ile ilgili çalışmalar yapan ve "Odunbazarın Suskunları" adıyla mezar taşlarını kitaplaştıran Nizamettin Aslan, bölgedeki tarihi mezar taşlarındaki tahribatla ilgili açıklamalarda bulundu. Zarar gören mezar taşlarından birinin de Eskişehir'in eski Belediye Reisi Hisarcıklı Ali Efendiye ait olduğunu belirten Aslan, "Bu kırık mezartaşı Eskişehir Belediye Reislerinden Hisarcıklı Ali Efendiye ait. Mezar taşında yukarıdan aşağı doğru dua bölümünden sonra, "Eskişehir eşrafından Belediye Reisi Hisarcıklı Ali Efendi. Ruhuna fatiha. Sene 1327" yazıyor. Yani 1911 yılında vefat etmiş. Kaynaklarda Eskişehir'de Belediye Reisliği yapan iki Ali Efendi var. Biri 1883-1888 yılları aras,ı diğeri 1900-1905 yılları arasında görev yapmış. Bu ikisi aynı kişi mi yoksa ayrı Ali Efendiler mi bilmiyorum. Ali Efendinin hayatı hakkında bilgim olmadığı için bir şey söyleyemiyorum" dedi.

EN SAĞLAM TAPU VE ARŞİV BELGESİ OLAN MEZAR TAŞLARI YOK OLUYOR

Bazı mezar taşlarının bilerek kırıldığını söyleyen Aslan, "Burada böyle bazı kırık taşlar var. Bazılarının baş kısmını birileri bilerek kırıyor. Bazıları da burası yamaç olduğu için yukarıdan yuvarlanıp gelen eski mezar parçaları tarafından kırılıyor. Mermer mezar ustalarımızın biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Eski mezarları yenilerken kalan artık taş ve beton parçalar yuvarlanıp geliyor. Burada görüldüğü gibi hem belediye reisine ait taşı hem de yanındaki taşı kırmış. Eski mezar artıklarını ustaların mı götürmesi gerekiyor, yoksa belediyenin mi alması gerekiyor bilmiyorum. Sonuçta günden güne en sağlam tapu ve arşiv belgelerimiz olan mezar taşları yok oluyor. Birgün bizler de o aleme geçeceğiz. Bizim mezarlarımız da kırılmasın, kazılmasın, tahrip edilmesin istiyorsak; bizden öncekilere sahip çıkmamız korumamız gerekiyor. Bu bizim aynı zamanda ecdadımıza karşı bir vefa borcumuz. Biz de unutulmamak istiyorsak unutmamalıyız. Yoksa ne ekersek onu biçeriz. Bu tahribata dur diyelim" şeklinde konuştu.

Bu tahribata dur diyelim