Kıbrıs Türk Görmezler Derneği ve Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, Kuzey KıbrısTürk Cumhuriyeti’nde engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Yücetürk, devleti engelli bireylerin sorunlarına kulak tıkamakla suçladı. KKTC’de engelli bireylerin yaşam standartlarının dünya standartlarının çok altında olduğunu savunan Derviş Yücetürk, ülkede engellilere yaşam hakkı tanınmadığını öne sürdü.

“Yasa göz ardı ediliyor”

Derviş Yücetürk, KKTC’de yaşayan engelli bireylerin en büyük sorununun ulaşım ve istihdam olduğunu kaydetti.

Yücetürk, son 10 yılda özel sektörde 35 engelli bireyin istihdam edilirken kamuda son 10 yıl içerisinde sadece 2 engelli bireyin istihdam edildiğini ifade etti.

Ülke genelinde halen istihdam edilmeyi bekleyen 265 engelli birey olduğunu dile getiren Derviş Yücetürk, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası’nın uygulanmasını istedi.

Derviş Yücetürk, “Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası, resmi, yarı resmi ve özel sektör olmak üzere her iş yerinde her 25 personelde 1 personelin engelli olması gerektiğini,  ancak ülkede birçok kurum ve kuruluşta yasanın uygulanmadığını öne sürdü.

“Özel sektörün de tercihi değil”

Derviş Yücetürk, özel sektörde işverenlerin de engelli bireylerin randımanlı çalışamadığı gerekçesi ile “uygun pozisyon yoktur” bahanesi adı altında yeterli sayıda engelli istihdamı yapmadığını iddia etti.

Yücetürk, özel sektördeki bu sıkıntının aşılması için federasyon olarak bu istihdam edilecek engelli bireylerin gelecek güvenceleri olan Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı yatırımlarının devlet eli ile yapılmasının önünü açtıklarını kaydetti.

“Araç gereçler uygun değil”

Derviş Yücetürk, hali hazırda kamuda ya da özel sektörde çalışan engelli bireylerin de bazı sorunları olduğunu kaydetti.

Yücetürk, “Mevcut işyerlerinin çoğunda özellikle ortopedik engelliler için üst katlara çıkılabilmesi için özel asansör sistemi yok. Birçok işyerinde engelli tuvaleti bulunmuyor. Öte yandan bir engelli bireyin iş yaşamında randımanlı olması için çalıştığı iş yerinde o engelliye göre teknik araç ve gereçlerin olmaması gerekiyor ve çok işyerinde bu gerektiği gibi olmadığından engelli çalışanlar sorun yaşıyor. Birçok engelli bireyin çalıştığı işyerindeki masa ve sandalyesi bilekullanımına uygun değil” diye konuştu.

“Gelişmiş ülkelerde ulaşım belediyelerin sorumluluğunda”

Derviş Yücetürk, engellilerin ülkede yaşadığı bir diğer büyük sorunun ise ulaşım olduğunu ifade etti. Bugün bir çok engelli bireyin araç kullanabilecek durumda olmadığını birçoğunun da aracının olmadığını söyleyen Yücetürk, gelişmiş ülkelerde engellilerin ulaşımının belediyeler tarafından üstlenildiğini KKTC’de de bunun olmaması için hiçbir gerekçe olmadığını savundu.

Yücetürk, “Bir engelliye iş bulunur ama iş yerine gitmek için ulaşımı yoksa büyük sıkıntıdır. Herkesin arabası yok, yakını yok, ya da araba kullanacak durumu yok. O nedenle bu işi devletin ya da belediyelerin üstlenmesi lazımdır” dedi.

“Kaldırımlar işgal altında, trafik tehlikeli”

Derviş Yücetürk, ülkede trafikte dolanım alanlarının da engelli bireylerin gereksinimlerini karşılayacak düzeyde olmadığını söyledi.

Yücetürk, “Bugün bir engelli, KKTC’de cadde sokaklarda tek başına gezemez. Kaldırımlar engellilere göre değil, kaldırımlar ya ağaçlar dikilerek, ya rögar kapakları konarak işgal edilmiş ya da duyarsız sürücülerin araç parkları ile kaldırım işgal edişmiş durumda. Yeterli rampa da yok. Görme engelliler için sinyalizasyon yok. kaldırımlarda sarı takip çizgisi olsa bile bu sorunlar nedeni ile sokakta adeta tehlikedeyiz” iye konuştu.

Derviş Yücetürk, “İmar yasası olsa bu düzenlemelerin hepsi yapılacak. Bu gelişigüzellik olmayacak” dedi.