Suna Erden

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, üç ay içerisinde Teknecik elektrik santraline3 ay içerisinde iki yeni santral yerleştirmeyi hedefliyor. Bu yatırımın 15 milyon Euro’ya mal olacağı belirtilirken, Ekonomi ve Enerji eski Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) fiilen battığını, hukuksuz ve yasal olmayan bir şekilde borçlanarak faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Atun, batmış bir kurumun milyonluk yatırımlar yapmasının mantığa aykırı olduğunu ifade etti. “Önemli olan yatırımın kimin yaptığı değil, halkın daha ucuza elektrik kullanmasına imkân sağlamaktır”ifadesini kullanan Atun, Kıb-Tek’in şuanda 450 milyon TL borcu olduğunu, zararına üretim yaptığını ve borçlarının katlanarak attığını belirtti. Atun, zarar eden bir kurumun yeni yatırımlar yapmasının doğru olmadığını dile getirerek “Sanırım temel amaç Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesinin önünü kesmektir. Böyle bir yatırım resmen intihardır”dedi. 

“ÖNEMLİ OLAN HALKIN UCUZ ELEKTİRİK KULLANMASIDIR” 

Fiilen batmış olan Kıb-Tek’in, hukuksuz ve yasalara aykırı bir şekilde borçlandığını; devlete kefalet senedi vermeden bankalardan kredi çektiğini ve karşılığı olmayan parayı alarak batmış sistemi yürütmeye çalıştığını söyleyen Atun, “Hükümet kurumu batırdı bu da yetmezmiş gibi hata üstüne hata yapıyor” dedi. Kıb-Tek’in borcunun her geçen yıl artarak katlandığını dile getiren Atun sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz devrettikten sonraKıb-Tek’in borcu 100 milyon TL arttı. Normal hükümetler elektriği nasıl daha ucuza elde edeceğini planlarken, bizde ise yatırımı devlet yapsın, ‘ister pahalı olsun, isterse ülke batsın, insanlar sefalet içinde yaşasın’ mantığı ile hareket ediliyor. Hükümet sadece amigoların yapacağı tezahüratları önemsiyor.Önümüz kış, insanlar ısınmak için elektrik kullanmak zorunda. Bu kış ayında da insanlar pahalıya ısınacak.Esnaf elektrik borcunu ödeyemiyor. Hükümet ülkeyi batma noktasına getirdi.Tek yaptıkları şey statükoyu korumaya çalışmak.” 

“BÖYLE BİR GİRİŞİM İHANET OLUR” 

Kıb-Tek’in şuanda 450 milyon TL borcu olduğunu ifade eden Atun, zararına üretim yapan bir kurumun yeni yatırımlar yapmasının doğru olmadığını dile getirdi. Atun, “ Kıb-Tek zararına üretim yapıyor. Her yıl ürettiği elektriğe karşın 250 milyon TL zararı var.Çünkü zararına üretim yapmak zorunda kalıyor” dedi. Öncelikli amacın halkın ucuz elektrik tüketmesini sağlamak olması gerektiğini, Türkiye’den kablo ile elektrik getirme ve halka ucuz elektrik verme imkânıvarken, zarar eden Kıb-tek’in yeni santrallerkurmasının ihanet olduğunu kaydeden Atun, “Sanırım temel amaç Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesinin önünü kesmektir. Böyle bir yatırım resmen intihardır. Eğer bu hükümet halkı umursuyor olsaydı statükocu anlayıştan sıyrılırdı.50 yıl önceki komünist akılla yetişenlerin alkışlarına ihtiyaç duyan hükümet, doğru adımları atamamaktadır” şeklinde konuştu.