bu_zehir_oldurur_h18930.jpgHaluk DOĞANDOR

Piyasada serbestçe satılan ve zararlılara karşı kullanılan zirai zehirler çoğu kez dikkat edilmediği takdirde felaketle sonuçlanabiliyor. Gazetemizi arayan bir vatandaş, yapraklı sebzeleri salyangozlardan korumak için aldığı ve kullandığı zehir yüzünden köpeğini kaybettiğini üzüntüyle anlattı ve başkalarının da zarar görmemesi için bizleri uyardı.

Hala reçeteli sisteme geçemedik

Zirai ilaçlar (zehirler) ülkemizde hala reçetesiz olarak satılabiliyor ve kontrolü yapılamıyor. Üç yıl önce başlatılan reçete ile zirai ilaç (zehir) satışı konusunda hala bir arpa boyu yol gidilemedi. İki yıl önce reçeteler basılmasına rağmen ambarlarda çürümeye terk edildi, uygulama başlatılamadı. “Bitki zararlıları” diye tabir ettiğimiz canlıları imha etmek için kullanılan zehirler, ülkemizde açık ve dökme usulü ile satışı rahatça yapılabiliyor.

Teneffüsü bile tehlikeli

İçerisinde %5 metaldehyde içeren yeşil renkli zehrin salyangozların yok edilmesinde etkili olduğunu söyleyen yetkililer, çocuklar ve evcil hayvanlardan uzak tutulmasını öneriyorlar. Pancar, havuç, kereviz, yabani turp, şalgam ve marul, lahana gibi yapraklı sebzelere dadanan salyangozları yok etmek için kullanılan yeşil renkli zehrin oldukça etkili olduğunu ifade eden uzmanlar, bu ilacı teneffüs etmenin dahi tehlikeli olduğunu belirttiler.

Kilo ile satılabiliyor

Lefkoşa içerisinde gittiğimiz birkaç zirai madde satan markette bu ilacın 25 kilogramlık çuvalların açılarak perakende satıldığını gözlemledik. İsteyene yarım kilo dahi satılabiliyor. Solunması dahi tehlikeli olan bu zehri markette çalışanlar tedbirsizce poşetlere koyup müşteriye veriyor ve nasıl kullanılacağı konusunda uyarılarda dahi bulunmuyor. Bu konuda titiz davranıp gerekli önlemleri alan işletmeler olsa da, çoğu zirai ilaç (zehir) satan işyerleri bu kurallara uymamaktaki ısrarlarını sürdürüyor.

Bulantı ve kusma ile ortaya çıkıyor

Ülkemizde de yıllarca kullanılmakta olan ve özellikle salyangozların imhası için sebzelerin bulunduğu yere serpilen bu yeşil renkli zehir, yanlışlıkla da olsa alındığında, uzun süre solunduğunda mide ağrıları, bulantı, kusma, kasılma, solunum felci gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. İlk olarak da karaciğer ile böbrekler iflas edebiliyor, evcil hayvanların da kısa sürede ölümlerine neden olabiliyor.