Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de “Kıbrıs Türk Kültür Günü” etkinliği düzenlendi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Budapeşte Temsilciliği ve KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından Budapeşte'de faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü'nde düzenlenen “Kıbrıs Türk Kültür Günü” programına hem Macar halkı hem de bu ülkede yaşayan Türkler ve Azerbaycan’dan misafirlerin ilgi gösterdiği belirtildi.

KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Sekreteri Gökhan Güler tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, “Kıbrıs Türk Kültür Günü” etkinliğine Türkiye’nin daha önce Lefkoşa Büyükelçisi olarak görev yapan şu an Macaristan’da görevli TC Büyükelçisi Şakir Fakılı ve eşi, Azerbaycan Büyükelçisi Vilayet Guliyev, Pakistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı da katıldı. Öte yandan Macaristan’ın ana muhalefet partisi Jobbik'in Genel Başkan Yardımcısı Milletvekili Marton Gyöngyösi, THY Macaristan Müdürü Levend Arısoy, Çelebi Macaristan Müdürü Taner Sarı,  Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu, Macar-Türk Ticaret Odası yöneticileri, KKTC’den KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Başkanı Mehmet Aldemir, KKTC Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu olmak üzere bir davetli grubu da etkinliğe iştirak etti.

Kıbrıs Türk Kültürü’nün tanıtılması amacıyla düzenlenen etkinlikte folklor ekibi gösteri yaptı, davetlilere hellim, pide, zeytinli, sigara böreği ve macun gibi Kıbrıs Türk mutfağından ikramlar yapıldı.

KKTC Budapeşte Temsilcisi Selda Çimen yaptığı konuşmada, 3 yıl önce açtıkları temsilcilikle KKTC’yi Macaristan’da tanıttıklarını, hem muhalefet partilerinin, hem de hükümet partisi Fidesz’in kendilerine gösterdiği teveccühten dolayı mutlu olduklarını söyledi.

KKTC Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Mehmet Aldemir de, düzenledikleri "Kıbrıs Türk Kültür Günü" programı için TC Başbakanlık TİKA’nın katkıları ile merkezin 11 kişiden oluşan folklor ekibi ve müzisyenleriyle Budapeşte’de sahne aldıklarını kaydetti.

Cuma günü de Budapeşte’de meydanlarda folklor gösterileri sunacaklarını, KKTC’yi tanıtıcı broşürler dağıtacaklarını ifade eden Aldemir, “Gösterilen büyük ilgiden dolayı çok mutluyuz.  Folklor ekibimiz 12-14 Ağustos tarihlerinde Macaristan'da düzenlenecek olan dünyanın en büyük Türk-Turan kurultayında gösteriler sunacak, biz de bu festivale katılan 30 millete ve yüz binlerce ziyaretçiye KKTC’yi tanıtacağız’’ dedi.