Bugün 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle başta siyasi isimler ve kuruluşlar olmak üzere sivil toplum örgütleri ve sendikalar kutlama mesajı yayınladılar.

SUCUOĞLU: “BASIN, TOPLUMUN AYDINLANMASINA İMKÂN SAĞLIYOR”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu Basın Günü nedeniyle yayınladığı mesajda basının, her düşüncenin seslendirilmesine; toplumun siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda aydınlanmasına imkân sağladığını belirtti.

Basının halkın bilinçlenmesi ve gelişmesine katkıda bulduğunu kaydeden Sucuoğlu, “Basın yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen dördüncü güç olarak kabul edilmektedir” dedi.

Sucuoğlu, demokratik yaşamın ayrılmaz bir parçası olan medyanın, sorumluluk ve yükümlülük sahibi olduğunu dile getirerek, “Kıbrıs Türk halkının sesini hem ülkemizde, hem de tüm dünyada duyurmak için özveri ile çalışan tüm basın mensuplarının Basın Günü’nü kutlarım” dedi.

SANER: “MEVCUT YASAL KOŞULLARIN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN BAKANLIK OLARAK ÇALIŞMAYA HAZIRIZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner de yayımladığı mesajında basın çalışanlarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.

“Kıbrıs Türk basını, ülkede demokrasinin, çok sesliliğin ve özgürlüklerin gelişmesinde çok önemli rol oynamıştır” diyen Saner, Kıbrıs Türk basınının, dünya kamuoyunda Kıbrıs Türklerinin gözü kulağı ve sesi olma görevini başarıyla yerine getirdiğini kaydetti.

Saner, Kıbrıs Türk basınının ülkede demokrasinin, çok sesliliğin ve özgürlüklerin gelişmesinde çok önemli rol oynadığını da sözlerine ekledi.

“Basına emek veren çalışanların en iyi koşullarda çalışma ve gelişmelerinin sağlanması; hak ve menfaatlerinin korunmasının öneminin bilincindeyiz” diyen Saner, mevcut yasal koşulların iyileştirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi için bakanlık olarak çalışmaya her zaman hazır olduklarını belirtti.

Saner şunları kaydetti:

“Tüm basın çalışanlarının toplumu aydınlatmak adına üstlendikleri görevin öneminin bilinciyle, adil, şeffaf, tarafsız, kamu yararını gözetecek şekilde, basın mesleğinin gerektirdiği etik değerlere sadık kalarak, halkımıza hizmetlerinin devamını diler, Kıbrıs Türk basınının vefakâr çalışanlarının Basın Günü’nü en samimi dileklerimle kutlarım."

BEROVA: “BASIN, HALKIN BİLİNÇLENME VE GELİŞMESİNE KATKIDA BULUNUYOR”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da, tüm basın yayın kuruluşları ve basın mensuplarının Basın Günü’nü kutladı.

Basın mensuplarının özveriyle çalıştığını kaydeden Berova, “Basın, halkın haber alma hakkını sağlarken, halkın bilinçlenme ve gelişmesine katkıda bulunan, yasama, yürütme, yargıdan sonra dördüncü güçtür” dedi.

Katılımcı demokrasinin yanısıra insan haklarına dayalı, çağdaş devlet yapısı için basının en temel unsur olduğunu söyleyen Berova, şöyle devam etti:

“Ambargo altındaki KKTC’nin haklı sesinin dünyaya duyurulmasında da büyük rol oynayan basın emekçilerimiz, halkın bilinçlenmesi, gelişmesi ve bilgi alma özgürlüğüne de büyük katkı sağlamakta. Ülkenin her kesiminden görüş ve düşünceleri kamuoyu ile paylaşan basın mensuplarının ortaya koyduğu gayret, her türlü takdirin üzerindedir.”

DÜRÜST: “GAZETECİLER, TOPLUMUMUZU AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ise mesajında, doğru, ilkeli ve tarafsız yayın yapmak için çalışan basın mensuplarının, bilgi akışı sağlamak adına önemli bir görev üstlendiğini kaydetti.

“Mesleki tecrübesinin yanı sıra insanlara ve olaylara karşı duyarlılıklarıyla gazeteciler, toplumumuzu aydınlatmaya devam etmektedirler” diyen Dürüst, demokrasinin sağlıklı işlemesi, yönetim ve hizmetlerin şeffaf, denetlenebilir olması ve halkın haber alma özgürlüğünü kullanmasının bağımsız medyayla mümkün olduğuna işaret etti.

Dürüst, şöyle devam etti:

“Gerek yazılı basında hizmet veren, gerekse görsel basında hizmetlerini esirgemeyen, zaman mevhumu gözetmeksizin sorumluluklarını güç şartlarda dahi yerine getirme çabasında olan basın çalışanlarımıza görevlerinde başarılar diliyorum. 11 Temmuz Basın Günü’nü kutluyor, esenlikler diliyorum”

KKTC LIONS KULÜPLERİ BİRLİĞİ'NDEN BASIN GÜNÜ MESAJI

KKTC Lions Kulüpleri Birliği Dönem Başkanı Ezcan Özsoy, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Özsoy mesajında, medya kuruluşlarına özgür, uzun ömürlü ve başarı dolu yayın hayatı diledi.

AKINCI: “KAMUOYUNUN MÜZAKERE SÜRECİ İLE İLGİLİ DOĞRU BİLGİLENDİRİLMESİ İÇİN GEREĞİNİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle mesaj yayımlayarak, “yeri, zamanı ve ölçüsünü dikkatli ayarlamak kaydıyla” kamuoyunun müzakere süreci ile ilgili doğru bilgilendirilmesi için gereğini yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Akıncı mesajına “Kıbrıslı Türklerin, 11 Temmuz 1889’da çıkarılan ilk gazetesi Saded’den bugüne tam 127 yıl geçti. Saded’in yayın hayatı 2 yıl sürdü ve kayıtlara göre her sayısı sadece 64 adet basıldı” ifadeleriyle başladı.

“HIZ KADAR HABERİN NİTELİĞİ VE DOĞRULUĞU DA ÖNEMLİ”

O günden bu yana, iletişim alanında büyük gelişmeler yaşandığını dile getiren Akıncı, “Bugün sosyal medyada paylaşılan bir mesaj bile, ilk gazetemizin tirajından binlerce kez fazla sayıda insana ulaşıyor. Gerek ülkemizde, gerekse de dünyada fikirler ve haberler artık, geçmişle kıyaslanmayacak kadar hızlı bir şekilde yayılıyor. Kuşkusuz, en az hız kadar haberin niteliği ve doğruluğu da önemlidir” ifadelerini kullandı.
 
Akıncı şöyle devam etti:

“Demokratik ve katılımcı siyasetin zemini, doğrulara dayalı eleştirel niteliğini kaybetmeyen, meslek etiğini çiğnemeyen, farklılıkları göz ardı etmeden ortak zemini vurgulayan, sorumlu ve toplumla aynı gemide olduğunu unutmayan haberciliktir.
 
Gazetecilerin özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesi kadar, yurttaşların doğru bilgi ve doğru habere ulaşma hakkının korunması da gereklidir. Bu dengenin gözetilmesi ve medya mülkiyetinin gazeteciler üzerinde kısıtlama yaratmaması, toplumun doğru haber alma özgürlüğü açısından zorunludur.
 
Eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde bir gelecek kurmak için yürüttüğümüz müzakerelerin özellikle bu yılsonuna kadarki süresinde, topluma süreçle ilgili olabildiğince doğru bilginin ulaştırılması önemlidir.”

“ZAMAN ZAMAN GÜNEY MEDYASININ ÇARPITILMIŞ HABERLERİNİN KAMUOYUMUZDA GERİLİM YARATTIĞI ORTADADIR”

“Bazen müzakere süreçlerinin gerekli kıldığı ölçüler içinde davranmak ‘hızlı habercilik’ açısından hoş karşılanmayabilir” diyen Akıncı şöyle devam etti:

“Zaman zaman güney medyasının çarpıtılmış haberlerinin kamuoyumuzda gerilim yarattığı da ortadadır. Ne var ki, biz taahhütlerimize sadık kalarak ana doğrultudan şaşmadan, yolumuza devam etmek durumundayız. Bu, elbette toplumun gelişmelerden habersiz bırakılması demek değildir. Yeri, zamanı ve ölçüsünü dikkatli ayarlamak kaydıyla, kamuoyumuzun müzakere süreci ile ilgili doğru bilgilendirilmesi için gereğini yapıyoruz ve yapmaya devam da edeceğiz.”
 
Akıncı mesajını, bir sonraki Basın Günü’nde, Kıbrıs’ın bölgeye ve tüm insanlığa, bir barış ve hoşgörü adası; Kıbrıs’taki gazetecilik mesleğinin ise hem mesleki haklar ve özgürlükler, hem de barış gazeteciliği açısından örnek olmasını dileyerek sonlandırdı.

ARTER: “TÜM BASIN ÇALIŞANLARININ 11 TEMMUZ BASIN GÜNÜ’NÜ KUTLARIM”

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle mesaj yayımlayarak, basın çalışanlarının Basın Günü’nü kutladı.

Bireylerin haklarının korunmasında basının denetleyici rolünün önemine değinen Arter, “Basının bu önemli görevi yerine getirebilmesi için çok seslilik ve farklı görüşlerin herhangi bir engellemeyle karşılaşmadan halka buluşması gereklidir” dedi.

Basın çalışanlarının çalışma koşullarının hem mevcut yasalar uygulanarak hem de yeni çalışmalar yapılarak iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Arter, “Güçlü basın güçlü toplum anlamını taşımaktadır. Basının gücünü yitirmesi demokratik yapımızın da zarar göreceği anlamına gelmektedir” diye konuştu.

TDP GENEL BAŞKANI ÖZYİĞİT'İN BASIN GÜNÜ MESAJI

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, basın sektörünün ülke demokrasilerinin en vazgeçilmez unsurlarının başında geldiğini söyledi.     Özyiğit, her türden görüşün seslendirilmesi, özgürlüklerin gelişmesi, toplumun bilinçlenmesi ve gelişmesi noktasında çok önemli bir misyonu olan basın sektörünün önemine dikkat çekti.

Demokrasi ve insan hakları mücadelesi veren basın emekçilerinin zaman zaman çok ağır bedeller ödemek zorunda kaldıklarını anımsatan Özyiğit, “Özgür basın, özgür toplumun ve demokratik bir yaşamın en vazgeçilmez unsurudur” dedi.

Basın İş Yasası'nın yıllardır yürürlükte olmasına rağmen uygulanmasında çok ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çeken Özyiğit, yasaların geçmesinin önemli olduğunu, ancak daha da önemlisinin uygulanması olduğunu ifade etti.

Çalışma saatleri bakımından sorun yaşayan basın emekçilerinin önemli bir bölümünün de güvencesiz çalıştırıldığını belirten Özyiğit, bunun kabul edilemez olduğunu, bu konuda gerekli adımların atılması gerektiğini, en başta da Basın İş Yasası'nın uygulanmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, toplumun ve haklının çıkarları doğrultusunda görevini yerine getiren, doğruyu bulmak için mesai üreten tüm basın emekçilerinin Basın Gününü kutlayarak, basın emekçileri için iş güvenliklerinin sağlama alındığı daha aydınlık yarınlar diledi.   

YKP: “BASIN BAYRAMI VARMIŞ”

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) basın özgürlüğü ve hizmetinin demokratik hukuk devletinin ve refahın temel unsuru olduğunu kaydederek, konu hakkında ülkeyle ilgili eleştiriler yaptı ve “basın bayramı varmış” dedi.

Partiden yayınlanan Basın Günü mesajında, basın bayramını kutlamak adına konuşan yetkililerin basına önem verdiğini söylemenin olanaksız olduğu, bunun basın özgürlüğü ve günü hakkında açıklamalarda bulunan basın emekçilerinin örgütleri kanalıyla da duyurulduğu ifade edildi.

Basın emekçilerinin örgütlerinin feryadı olan “Yıllık izinlerimizi bile kullanamıyoruz” söyleminin çok şey anlattığı kaydedilen açıklamada, “hemen ilgili yasaların uygulanmasını istiyoruz” denilmesinin çok öğretici olduğuna değinildi.

“BASIN DA TUZAĞA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR”

Yasal hakkı aramanın bir lüks olduğu, dava açıp hakkını arayanı koruyacak bir sistem bulunmadığı da savunulan YKP açıklamasında, işverenin dava açan personelini hemen kapının önüne koyacağını ve çaresiz kalacağı kaydedildi: Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

“Anlamsız ziyaret haberlerini en önemli haberler diye kullanmak bir basın mensubunun içine sinecek şey olamaz ama oluyor çünkü kısıtlamalar ve besleme korumaları yanında destekten yararlanmama korkusu hazmettirmektedir.

Öyle bir ortam yaratılmıştır ki Türkiye basınının rekabetiyle beraber çıkmaz oluşmuştur. İnsanımıza ülkesini unutturan bir yayın söz konusudur ve bulmacalarda bile ‘bir ilimiz’ denildiğinde Adana gibi garip yanıtlar doğru çıkmaktadır.

Gerçek özgür basın, devlet yönlendirmesiyle değil halkın iradesiyle yaratılabilir. Uyanmazsak çok geç kalacağız.”

CTP, BASIN-İŞ YASASI’NIN UYGULANMA AŞAMASINA GETİRİLEMEMESİNİN  BASIN CAMİASININ ÖNÜNÜ TIKADIĞINI KAYDETTİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi  (CTP), Basın-İş Yasası’nın uygulanma aşamasına getirilememesinin  basın camiasının önünü tıkadığı, demokrasinin ve dolayısıyla toplumun gelişmesine engel olduğunu kaydetti.

CTP tarafından Dünya Basın Günü vesilesiyle yayımlanan mesajda, “Kısıtlı imkanlarla özverili çalışmalar sürdüren basın emekçileri, patronun egemen olduğu sistemde, editöryal bağımsızlıklarını ellerinde tutamamakta, kamu görevi yapan basın çalışanları gelecek kaygısı ile görevlerini ifa etmekte zorluklar yaşamaktadırlar” denildi.

Mesajda, “Demokrasi bir süreçtir ve bu yolda büyük emek veren, ancak haklarını tam olarak kullanamayan basın çalışanları için elimizden geleni yapmaktan başka şansımız yoktur. Özgür gazetecilik onurumuzdur… Bu duygularla, mesai saati mefhumu olmadan verilen emekle toplumun bekçisi olan tüm basın emekçilerimizin 11 Temmuz Basın Günü’nü kutlar, ilkeli yayıncılık anlayışından taviz vermeksizin çalışmalarını dileriz” ifadeleri yer aldı.

KTAMS, BASIN EMEKÇİLERİNİN BASIN GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Kıbrıs Türk  Amme Memurları Sendikası (KTAMS), mesaj yayımlayarak  basın emekçilerinin Basın Günü’nü kutladı.

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan mesajında, demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan basının, halkın doğru haber  alması ve bilinçlenmesi adına çok önemli bir görevi bulunduğunu vurguladı.

“Çok zor ve fedakarlık gerektiren bu görevi yerine getiren basın emekçilerinin, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ekonomik ve sosyal haklarının geliştirilmesi sendikamız açısından büyük önem taşımaktadır” diyen Bengihan,  hala sosyal güvenceden yoksun çalışan basın emekçilerinin var olmasının demokrasi adına büyük  ayıp olduğunu kaydetti.

Bengihan, “Tüm basın emekçilerinin basın gününü kutlarken  özgür bir ortamda, çağdaş koşullarda ve emeklerinin karşılığını alacakları bir çalışma hayatı için verilen her mücadelede yanlarında olacağımızı vurgularız” ifadelerini kullandı.