20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekâtı kutlamaları çerçevesinde dönemin Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit, Lefkoşa Göçmenköy’deki anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği ile Sönmezliler Ocağı’nın ortak girişimiyle gerçekleşen törene Sönmezliler Ocağı Genel Başkanı Erdem Esenyel, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan ve çeşitli muharip derneklerin temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Sönmezliler Ocağı Genel Başkanı Erdem Esenyel, Ecevit’in özgeçmişini okuyarak, “Kıbrıs Türk halkı Ecevit’e minnettardır, ruhu şad olsun mekânı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Başkanı Ertan Ersan da ölümsüz lider “Karaoğlan”ın ölümünün 10. yılında anıldığını hatırlatarak, Bülent Ecevit’i unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını belirtti.

Kıbrıs Türk halkının 1955’lerden 19 Temmuz 1974’e kadar yaşanan acıları unutmadığını kaydeden Ersan, Anavatan Türkiye, TSK ve mücahidin el ele vererek, Kıbrıs Türkü’nü özgürlüğe ulaştırdığını ve bunun paha biçilemez değerde olduğunu ifade etti.

Ersan, şehitlerin bıraktığı kutsal emaneti, Atatürk, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Bülent Ecevit ve şehitlere yaraşır şekilde korumaya devam edeceklerini söyledi.

Gazeteci-Yazar Akay Cemal da 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin verdiği yıkıma işaret ederek, 15 Temmuz’un hem Kıbrıslı Türkler açısından, hem de Türkiye’deki Türkler açısından lanetli günler olarak tarihe geçtiğini kaydetti.

Cemal, 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’ın ENOSİS vasıtasıyla Yunanistan’a bağlanmasına ramak kaldığını, bu tür hareketlerin iktidarlar ve hükümetler tarafından iyi değerlendirilmesiyle avantaja dönüştürülebileceğini ifade etti.

15 Temmuz 74’ün, Türkiye’nin o dönemki hükümetinin başında bulunan Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan tarafından iyi değerlendirilmesi sonucu, uluslararası anlaşmalardan da doğan haklarla Kıbrıs’a müdahale edildiğini söyleyen Akay, 20 Temmuz 1974’ten itibaren adaya barış, huzur ve güvenin geldiğini kaydetti.

“42 yıldan beri adada tek bir Rum’un burnu kanamamıştır” diyen Cemal, Ecevit ve Erbakan’a Allahtan rahmet diledi. Cemal, Evevit’in unutulmayıp, unutturulmayacağını yineledi.