Pelin YÜKSELAY

Gazimağusa’ya bağlı Vadili köyünde ikamet eden hayvancılar, başıboş köpeklerin gece mandıralarına girip küçükbaş hayvanlarını telef etmesi nedeni ile zor günler geçiriyor.

Yıllardır bu sorunlarına bir çare bulunamadığını belirten köylüler, hayvanlarının telef olup gittiğini, bunun yanında kimsenin zararlarını karşılamak gibi bir çabası olmadığını belirterek öfkelerini seslendirdi.

Başıboş dolaşan köpekler için hiçbir önlem alınmadığını belirten vatandaşlar, hayvan barınağı yapılmadığı gibi, hayvanların köyden alınıp da başka bir bölgede bulunan barınağa götürülmemesine de anlam veremediklerini söyledi.

Vadili’deki sorunların sadece bunlarla sınırlı olmadığını aktaran vatandaşlar, köyde bulunan bazı kendini bilmez kişiler, ölü hayvanlarını belediyeyi arayıp imha etmelerini istemek yerine, kendi imkânları ile köy dışında bulunan bir yere gelişi güzel attıklarını ifade etti.

Bulaşıcı hastalıklara adeta davetiye çıkaran bu durumun, köy halkını fazlasıyla rahatsız ettiğini dile getiren vatandaşlar, kokudan durulamayan bölgede, ortaya çıkan kötü görüntünin ise tam bir çevre felaketi olduğunu kaydetti.

Siyasilerin kendilerini sadece seçimden seçime hatırladığını, birçok söz verdiklerini söyleyen köylüler,  sorunlarına bir an önce kalıcı bir çözüm istiyor.

Öksüzoğlu: Sadece seçim zamanı hatırlanıyoruz

Köy muhtarı Tüner Öksüzoğlu, ahırlar bölgesinde küçük baş hayvan besleyen köylülerin çok zor günlerden geçtiklerini belirterek, son günlerde en az 10 kişinin ahırına köpek girdiğini ve üçer beşer hayvanları parçalayarak telef ettiğini anlattı. Kendisinin de geçen yıla kadar ahırı bulunduğunu belirten Öksüzoğlu, bu sorunla başa çıkamadığı gerekçesi ile hayvanlarını satıp, ahırını kapattığını dile getirdi. Köy muhtarı, bu sorunun yeni bir sorun olmadığını belirterek, yıllardır kimsenin bu sorunla ilgilenmediğini dile getirdi. Yetkililerin Vadili köyünü sadece seçim zamanı hatırladığını kaydeden Öksüzoğlu, ‘Kapılarımız sadece seçim zamanı oy istemek uğruna çalınıyor. Sorunları çözümü için kimse çaba harcamıyor’ ifadeleri ile siyasileri eleştirdi.
  
“Hayvan leşlerini gelişi güzel atıyorlar”

Köyde kendini bilmez kişilerin hayvan leşlerini gelişi güzel köy dışına attığını da dile getiren Muhtar, köyün etrafında oluşturulan bu yerlerin tehlike saçtığını ve insan sağlığını tehlikeye attığını belirtti. Köyde hayvan barınağına ihtiyaç olduğunun altını çizen muhtar, bölgede yüz kadar başıboş hayvan bulunduğunu,  bu hayvanların başka bölgede bulunan barınaklara neden aktarılmadığını anlamadıklarını söyledi. 

“Gençlerimiz sürekli göç ediyor”

Bunun yanında bölgede bulunan gençlerin sürekli göç ettiklerini kaydeden Muhtar Öksüzoğlu, devlete çağrıda bulundu. Devletten gençlere kırsal kesim arsası dağıtmasını isteyen köy muhtarı, gençlerin şehire göç etmesinin engellenmesini istedi. ‘Bizi sadece seçim zamanı hatırlamayın’ diyen Öksüzoğlu, sorunlarının çözümlenmesi için çağrıda bulundu.  

Vadili halkı ne dedi?

İsmail Gürtay: Bizim bence ilk olarak biraz da kendimizi eleştirmemiz lazım. Bölgedeki hayvancıların yarısından fazlası aynı zamanda memurdur ve hobi olarak, bu işi yapmaktadırlar. O yüzden bu kişiler mandırları ile çok ilgilenen kişiler değildirler. Kaç yıldır bu köpeklerin girmediği ahır, mandıra kalmadı. Siz bir hayvancıysanız ve hayvanlarınız köpekler tarafından telef ediliyorsa, sahip olduğunuz ahır da gerekli düzenlemeleri yapıp, köpeklerin girdiği yerleri tespit edip kapatırsınız. Yani ilk olarak kendi önlemlerini kendiniz alırsınız. Hiç kimse kusura bakmasın ama bazı mandıralar gerçekten mandıralıktan çıkmıştır. Madem kimse ilgilenmiyor bu sorunumuzla, kimse bir şey yapmıyor, kendi derdimize kendimiz derman olalım. Tamam, hayvanlara şiddete karşıyım ama benim hayvanımın gördüğü şiddet ve benim zararım ne olacak?  Bir de hayvan leşlerini gelişi güzel köy dışına atan vatandaşlar var. Bu tam bir sorumsuzluktur. Belediyeyi aradığınız zaman zaten gelip alıp, gerekli yere götürüp imha ediyorlar. Ne gerek var o hayvanı köye gelişi güzel atmanıza. Yazıktır günahtır bu halka.

Eray Kermeoğlu: Bende bir mandıra sahibiyim, benim sorunumda köpekler değil tilkiler. Çoğu zaman hayvanlarımı tilkiler tarafından kanları emilmiş, telef olmuş halde buluyorum. Onunda çaresini bana söylediler, kendi imkânlarımla o sorunumdan da kurtuldum. Gittim sorunumu bildirdim, bana ‘kesinlikle tilkiyi vurma’ dediler ve onu tutmam için bana bir kafes verdiler. Hatta getirdiğin her tilki başına ‘150 Türk lirası vereceğiz’ dediler. Kafesi koydum iki kez de tuttum, bir kez daha öyle bir sorunla karşılaşmadım. 

İbrahim Kasap: Vadili’de hakikaten bu başıboş köpekler büyük sorun, keza tilki de çok. Bu köpekleri vuramazsınız da çünkü yasaktır. Belediyeye gidersiniz, sorununuzu anlatırsınız ‘biz karışmayız’ derler. Veterinere gidersiniz, bilmezler. Polis, ‘eğer vurursanız bu köpekleri bir seneye kadar hapisliği var’ der. Tamam, da ne olacak peki bu insanların zararı? 

Mahmut Özer: Maalesef köyün içi köpek dolu. Gece oldu mu sürü ile geziyorlar. Köyün içerisinde bazen gece dışarıya çıkmaya korkuyoruz. Buradan da gidiyorlar, hayvanlara saldırıyorlar. Bir çözüm bulunması lazım. Hayvan hakları ama bu ısırılan koyunlar, kuzular bunlar da hayvan. Bu insanlar mağdur oluyor. Ne olacak bu işin sonu? Polisi çağırıyorsun, polis mandıranın içinde köpeği görüyor ama gelip vuramıyor. Daha önce polis vurabiliyordu bunu, şimdi dokunamıyor onlar da. Belediyemi bulur, kaymakamlık mı bulur bilemem ama bu soruna bir çare bulunmalı artık. Günahtır bu hayvanlara. 

Cüneyt Evgen: Mağdurlardan biri de benim. Gidin şimdi mandırama telef olan hayvanları görürsünüz. Akşam yine girdiler, yine zarar yine ziyan. Polis bir şey yapmaz, belediye bir şey yapmaz, sahiplenilme derseniz bu köpekleri kimse sahiplenmez. Benim 11-12 tane koyunumu öldürdüler, gelsinler benim bu zararımı ödesinler. Ki sadece benim değil. Mandırası olan ve küçük baş hayvan yetiştiren herkesin ortak sorunudur bu. Köyde en az 20 mandıraya girdiler. Hayvan dostuyuz diyenler gelsinler bizim hayvanlarımızın dostları da olsunlar.

Osman Osmanlızadeler: Mandıranın kapısının altından, 10 santim yerden girdi köpekler. 4 koyunumu parçaladılar. Bu sürekli oluyor. Yeter artık bize çözüm bulsunlar