Turizm Bakanlığı Eski Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, ADA TV’de yayınlanan Bakış Açısı programında önemli açıklamalarda bulundu. Yakın Doğu Üniversitesi’ne (YDÜ) Girne’de denize sıfır 20 dönümlük arazinin arkeolojik sit alanı ve Koruma Çevre Planı (KÇP) dahilinde olduğunun daha önce bilindiğini savunan Aşıkoğlu, “Sn.Kemal Dürüst bilmem diyor. Doğru değil. Oranın SİT alanı olduğu 2011 yılından beri biliniyordu. Bir SİT alanı birine 49 yılına verilir mi? Niye verilmesin noktası tartışılmalıdır” dedi. 

“BİRÇOK BAKAN BİLİYORDU” 

Özellikle Girne’de SİT alanı olan bir bölgenin ülkemizin üniversitelerinden birine verilmesinin ve bu konuda ilgili bakanın bilgim yoktu şeklindeki açıklamasını değerlendiren Turizm Bakanlığı Eski Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, devletin, SİT alanı gibi olanakları, toplumun avantajları için kullanması gerektiğine dikkati çekti. 

Turizm Bakanlığı Eski Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu’nun programda yaptığı açıklamalardan öne çıkan detaylar şöyle: 

“Böyle bir şey olabilir mi. Siz bir SİT alanını, Bakanlar Kurulu oranın SİT alanı olduğunu biliyordu. 2011’den bu yana o bölgenin SİT alanı olduğu biliniyordu. O bölgeyi o okul tarafından istenildiği de biliniyordu. Birçok bakan biliyordu. 

“DÜRÜST BİLMEM DİYOR. DOĞRU DEĞİL” 

“Sn. Kemal Dürüst bilmem diyor. Doğru değil. Oranın SİT alanı olduğunu 2011 yılından beri biliniyordu. Bir SİT alanı birine 49 yılına verilir mi? Niye verilmesin noktasını tartışılmalı. Çünkü bir devletin elinde bazı olanakları vardır. Bu olanakları toplumun geneli için kullanmak lazım. Devlet halkının sosyal ve ekonomik refahını güvenliğini sağlamak zorundadır. Sizin elinizde belli araçlarınız vardır ve toplumun avantajlarına sağlarsın. Turizmin önünü açarsınız. Turizmden halk gelir elde eder. Tarımı desteklersiniz. Tarım istihdam yaratır gibi bunları araç olarak kullanırsınız. SİT alanları da bu toprakların herkese yönelik avantaj getirecek noktadır. 

SALAMİS HARABELERİ DE SİT ALANIDIR 

Salamis Harabeleri de SİT alanıdır. Eğer bunları vermeye çalışırsak siz devletin olanaklarını birilerine peşkeş çekiyorsunuz demektir. Kurum bile bile istiyor. Onun da kendi şirketinin bir projesi var. 

“PROJE FENA PROJE DEĞİL…” 

O projeye bir liman yapıp okulun avantajına kullanılacak. Proje fena bir proje değil. Oraya nükleer santral yapılacak değil. Orası Kıbrıs adasının gelişim bölgelerinden. İngiliz döneminden beri oranın SİT alanı olduğu biliniyor. 2012’de eski eserler bakmış. 

“BUNU YAPAN ADAMIN GECE UYUMAMASI LAZIM” 

Orası için şahıs için o kurum için güzel bir proje ama orası topluma fayda getirecek şekilde devlet adına bir şeyler yapılması lazım. Oradaki alanın genele yayılması lazım. Bunu yapan adamın gece uyumaması lazım.