Hakan Yıldırım

Kıbrıs Türk ve Rum tarafının karşılıklı olarak haritaları sunmasının ardından ‘iade edilecek’ bölgeler arasında adı geçen Güzelyurt’a bağlı Bostancı köyünde milyonlarca liralık yeni yatırımlar dikkat çekiyor.

KKTC’nin, Türkiye’den sağlanan yardımlarla başlattığı cami inşaatı son sürat devam ediyor. Yaklaşık 1,5 milyon TL’ye mal olacak 350 kişilik cami inşaatını Diyalog ekibiyle birlikte yerinde inceleyen Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar “halkımız 1974’ten beri kilisede ibadet yapıyordu. Şimdi kendi camisine kavuşuyor”dedi.

Özçınar, Türkiye’den gelen suyun dağıtılması konusundaki çalışmalara da değinerek, Bostancı’nın dağıtım merkezi haline getirileceğini, bir milyon TL üzerinde bir harcama ile yeni su borularının döşenmesi yönündeki çalışmaların da başlatıldığını söyledi.

Cami inşaatı yıl sonuna biter

Geçtiğimiz yıl Bostancı Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin mücadelesi ve Güzelyurt Belediyesi ile Vakıflar İdaresi’nin işbirliğinde, Aşağı ve Yukarı Bostancı Mahallesi’nde temelleri atılan caminin bu yıl bitirilebilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.   

Eski kilisenin hemen yanına inşa edilen 350 kişilik Caminin bu yıl içerisinde bitirilmesi öngörülüyor. 

Özçınar: Güzel bir yaşam alanı olacak

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da Camii ile ilgili detayları Diyalog Gazetesi’ne değerlendirdi. Özçınar, caminin çevre düzenlemesi, parkı ile birlikte güzel bir yaşam alanı olacağının altını çizdi.

Güzelyurt Belediyesi’nin kullanımında olan arazi üzerine Vakıflar İdaresi ile birlikte bir alan yaratıldığını dile getiren Özçınar “Bostancı uzun yıllar eksiklik çekiyordu.  Kilisede ibadet ediliyordu. Bu durumu ortadan kaldırmış olacağız” dedi.

Özçınar şunları söyledi: 

“Güzelyurt Belediyesi kullanımında olan bu arazi üzerinde Vakıflar idaresi ile birlikte Koordinasyon Merkezinin kaynaklarıyla böyle bir alan yaratıyoruz. Sadece camii değil, çevre düzenlemesi ile birlikte yeni bir yaşam alanı oluşturulmuş olacaktır. Biz araziyi bütünlüklü olarak düşünüyoruz. Bu arazi üzerinde parklarımız, dinlenme yerlerimiz ve yeni bir yaşam alanı yapılacaktır.  Bostancı uzun yıllar eksiklik çekiyordu. Bostancı Camii yaptırma Derneği’nin mücadelesi, bizimde desteğimiz ile bu noktalara geldi. Yanda kilisede ibadet ediliyordu, kilise camiye çevrilmişti, bu durumu da ortadan kaldırmış olacağız. Cami çift minareli ve 350 kişiye hitap eden şekilde olacak. Bölge için yeterli olduğunu düşünüyoruz. yıl içerisinde de tamamlanmasını öngörüyoruz.”

Su Dağıtım merkezi

Bu arada Rumlara iade edilmesi istenen bölgeler arasında yer alan Bostancı’ya, Türkiye’den yeni yatırım desteği geliyor. Bir milyon liranın üzerinde harcama ile su depolarının kurulmasıyla birlikte, Bostancı’nın bölgede su dağıtım merkezi olması bekleniyor.

Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Diyalog’a yaptığı açıklamada, Güzelyurt’un, su temin projesinden ilk yararlanan kentlerden biri olduğunu dile getirerek, şu anda arıtılmış olan suları vatandaşlara ulaştırdıklarını söyledi. Bunun dışında geniş yelpazede olan yerlerin büyük çoğunluğuna ise hala daha yeraltı kaynaklarından sağladıkları sularla hizmet verdiklerini anlatan Özçınar, amaçlarının bir an önce Türkiye’den gelen suyun vatandaşla buluşması olduğunu söyledi.

Yukarı Bostancı’daki ara bölgede BM Barış Gücü’nün de kullandığı su deposuna, su temin projesinden gelen suyun ara bölgeden borularla ulaştırılması için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydeden Özçınar, proje çalışmalarının yakında hız kazanacağını ifade etti.

Özçınar şunları söyledi:

“Bu bağlamda devam eden proje çalışmaları, sonuçlanan projeler kapsamında bölgemizin en gelişmiş köyü olan Bostancı’ya da Anamur suyu ile buluşturma noktasına geliyoruz. Bu proje tamamlanmak üzeredir ve önümüzdeki yaza kadar içilebilir kalitedeki bu suyun mutlak suretle vatandaşa ulaştırılması hedefi vardır. 

Ara bölge kullanılarak bu suyun tedariki sağlanmış olunacak. Öncelikle ara bölgede geçişler, daha sonra Barış Gücü’nün de kullandığı Yukarı Bostancı’nın tedarik ettiği kule depomuza da aynı şekilde tedariki yapılacak ve böyle bir hizmeti vatandaşımıza ulaştırmış olacağız. Türkiye’den gelen su, proje hayata geçerse borular ara bölgeden döşenecek ve depoya gidecek ve kuyu depolarımız müşterek çalışmış olacak ve Türkiye’den gelen su dağıtılmış olacak.”

Aynı zamanda gözlem kulesi

Ara bölgede kalan deponun hem gözlem kulesi, hem de su deposu olarak kullanıldığına işaret eden Özçınar, “Bölgedeki kuyu suyu eskiden yetmiyordu. Türkiye’den gelen suyla burada tedarik sağladık. Ara bölgede Barış

Gücü kampı var. Depo ara bölgede, aynı zamanda gözlem kulesi olarak da kullanılıyor  ama Barış Gücü  kullandığı suyun parasını ödüyor” dedi.