İLK ÖZEL MÜZE: KKTC’nin ilk özel müzesi olan Kıbrıs Özel Etnografya Müzesi ziyaretçilere Kıbrıs Kültürü’nün yakın tarihini yaşatıyor. Müze içerisinde karyolalardan tutunda koltuk takımları, kap kacak, piyano, radyo, at arabası, değirmen taşına kadar geçmişte kullanılan birçok eşya var

Ceren ÖZBİL

Lefkoşa’da 1974 yılı sonrasında eldiven fabrikası kuran Ergün Pektaş, bazı nedenlerden dolayı bu fabrikayı 1996 yılında kapatmak zorunda kaldı. Boş durmaya alışkın olmayan Pektaş, 2012 yılında en büyük hayallerinden birini gerçekleştirerek bu fabrikanın ham madde deposunu KKTC’nin ilk özel müzesi olan Etnografya Müzesi’ne dönüştürdü.

Pektaş bu müzede yıllardır hobi olarak sakladığı ve Kıbrıs Kültürü’nün yakın geçmişini yansıtan eşyaları sergilemeye başladı. 3 yıldır sadece Pazar günleri randevulu olmakla birlikte haftanın her günü saat 09.00-16.30 arasında açık olan müzeyi ziyaret edenlere geçmişe yolculuk yapıyor.

Giysilerden at arabasına…

Kıbrıs Özel Etnografya Müzesi içerisinde Kıbrıs kültürünün yakın geçmişini yansıyan birçok eşya buluyor. Bu eşyalar arasında karyolalar, koltuk takımları, kap kacak, piyano, radyo, at arabası, değirmen taşı ve benzeri birçok eşya yer alıyor.

Okullar sık sık gezi düzenliyor

Kıbrıs Özel Etnografya Müzesi en yoğun ilgiyi ise öğrenciler ve öğretmenler gösteriyor. Yeşilyurt İlkokulu’da Lefkoşa’da bulunan Kıbrıs Özel Etnografya Müzesi’ni dün ziyaret etti. Dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileri öğretmenleri Feyziye Ok ve Aynur Güzen ile müzeyi ziyaret ederek geçmişe yolculuk yaptı. Öğrenciler nenelerinin dedelerini geçmişte kullandığı eşyaların benzerlerini gördü.

Pektaş: Turizm Bakanlığı daha çok teşvik etmeli

Kıbrıs Özel Etnografya Müzesi işletmecisi Ergün Pektaş, ziyaretçilerin ilgisinden çok memnun olduğunu dile getirdi, ancak Turizm Bakanlığı’nın yeterli teşvikte bulunmamasından yakındı. Bakanlığın adaya gelen turistleri müzeye yönlendirebileceğini kaydeden Pektaş tur operatörlerini teşvik verilirken “Bu müzeleri gezdirmeniz teşviki almanız için gerekli” şeklinde koyacağı bir şartla ilgiyi artırabileceğini anlattı.

“Zaten hobimdi”

Geçmişte kullanılan eşyaları bir araya getirerek müze açarken zorlanmadığını kaydeden Pektaş, zaten bu eşyaların büyük bölümünün kendisinde olduğunu anlattı. Pektaş, o dönemde böyle bir müze kurma düşüncesinde olmadığını ifade etti ve fabrikasını kapatmak zorunda kalınca böyle bir müzeyi hayata geçirdiğini söyledi.

Öğrenciler ne dedi?

Sezer Ulutaş:
Kıbrıs Özel Etnografya Müzesi’ne ilk kez geliyorum. Çok beğendim. Ben Yeşilyurt İlkokulu beşinci sınıf öğrencisiyim. Okulumuzun bize buraya getirmesi nedeniyle çok mutlu olduk. Geçmişte kullanılan eşyaları gördük.

Mustafa Sanver:
Böyle bir müzeye ilk kez geliyorum. Her şey çok güzel… Yakın geçmişimizi kültürümüzü yansıtan eşyalar var. Bunları yakından görebilmek bizim için çok güzel oldu. Bizi buraya getirdikleri için öğretmenlerimize çok teşekkür ederim.

Okay Ok:
Ben beşinci sınıf öğrencisiyim. İlk kez uraya geliyorum. Tüm eşyaları çok beğendim. Burada geçmişi yaşamış olduk. Yakın geçmişimizi tanımış olduk. Bizi buraya getirdikleri için öğretmenlerimize çok teşekkür ederim.

Yaman Özer:
Beşinci sınıf öğrencisiyim. Hep duyduğumuz eşyaları ev aletlerini burada görmek çok güzel. Burada yakın geçmişimizi tanımış olduk. Bu tarz gezilerin devam etmesini istiyoruz. Bizi buraya getirdikleri için öğretmenlerimize çok teşekkür ederim.

Cemre Solak:
Ben dördüncü sınıf öğrencisiyim. Buraya Yeşilyurt İlkokulu dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileri olarak geldim. Bu eşyaları yakıdan gördüğüm için çok mutluyum. Bizi buraya getirdikleri için öğretmenlerimize çok teşekkür ederim.

Hülya Güney:
Dördüncü sınıf öğrencisiyim. Yakın geçmişimizi şimdiye kadar hep söylenilenler den duydum ama burada yaşamış oldum. Bizi buraya getirdikleri için öğretmenlerimize çok teşekkür ederim.

Ceren Kireçci:
Bizi buraya getirdikleri için öğretmenlerimize çok teşekkür ederim. Takın geçmişimizi ve kültürümüzü yansıtan eşyaları burada gördük. Şu ana kadar hep anlatılanlardan duyuyorduk. Bu gezi bizi çok mutlu etti.