Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rusya Federasyonu Dışişleri BakanıSergeyLavrov’un liderlerle ara bölgede bir araya gelme teklifine, ancak her iki lidere eşit muamelede bulunulması durumunda olumlu cevap verilebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı SergeyLavrov’un adaya 2 Aralık’ta yapacağı ziyaretle ilgili yazılı açıklamasında, Lavrov’un Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri NikosAnastasiadis ve Cumhurbaşkanı Akıncı ile ara bölgede üçlü bir yemekli toplantı davetinin iki hafta önce Cumhurbaşkanlığına bildirildiğini kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden biri olan Rusya gibi önemli bir ülkenin Kıbrıs sorununun çözüm sürecine ilgi duymasından ve Lavrov’un Cumhurbaşkanı Akıncı’yla görüşme arzusundan memnuniyet duyduklarını dile getiren Burcu, ancak Lavrov’un eşitlik ilkesine uymadığını kaydetti.

Burcu, şunları kaydetti:

“Sayın Lavrov’un önerdiği bu yemekli toplantının Cumhurbaşkanımızı ziyaret etmeden, fakat Sayın Anastasiadis’i makamında ziyaret ettikten sonra gerçekleşeceği bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Biz de kendilerine davetlerinden büyük memnuniyet duyduğumuzu, katılmak istediğimizi ancak diğer örneklerde olduğu gibi eşit muamele prensipleri gereği Sayın Cumhurbaşkanımızı da yemek öncesinde Sayın Anastasiadis’i ziyaret edecekleri gibi ziyaret etmelerini beklediğimizi, aksi halde çok arzu etmesine rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın bu davete üzülerek olumlu yanıt veremeyeceği mesajını ilettik.”

Burcu, Lavrov’un adayı ziyaretleri esnasında Cumhurbaşkanı Akıncı’yı ziyaret etmeyeceği bilgisinin Rus Büyükelçiliği tarafından dün Cumhubaşkanlığı’na iletildiğini de kaydetti.

DİPLOMATİK TEMASLAR ARTMAKTA

Sözcü Burcu, Kıbrıs sorununa siyasi eşitlik temelinde çözüm bulma çabalarının yoğunlaştırıldığı bu dönemde uluslararası ilginin yükseldiğini ve diplomatik temasların arttığını kaydetti.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da yoğun bir biçimde ziyaret edilmekte olduğunu belirten Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yakın bir geçmişte AB Komisyonu Başkanı Jean-ClaudeJuncker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi FedericaMogherini, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-WalterSteinmeier ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’ın yanı sıra pek çok üst düzey diplomat, misyon şefi ve yüksek temsilci tarafından ziyaret edildiğine işaret etti.

KERRY 3 ARALIK’TA GELİYOR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de 3 Aralık Perşembe günü Cumhurbaşkanı Akıncı’yı ziyaret edeceğini  anımsatan Burcu,  Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu çerçevedeki görüşmeleri Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabaları adına çok yararlı bulduğunu ekledi.