Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs Rum toplumunda bazı çözüm karşıtı çevrelerin son zamanlarda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın sözlerini çarpıtarak, hem çözüm sürecini zehirlemeye, hem de Cumhurbaşkanı’na güven veren imajını zedelemeye çalıştığını belirtti. Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın enerji konusundaki ifadelerini Rum tarafını tehdit eden bir tavır olarak yorumlamaya kalkışmanın sonuç vermeyecek maksatlı bir girişim olduğunu ifade etti.

Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın çözüm kararlılığı ve kullandığı barış dilinin herkesçe bilindiğini de vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu yazılı açıklamasında, Rum toplumunda bazı çözüm karşıtı çevrelerin son zamanlarda Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sözlerini çarpıtarak, hem çözüm sürecini zehirlemeye hem de Cumhurbaşkanımızın güven veren imajını zedelemeye çalıştığını kaydetti.

Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın geçtiğimiz salı günü sivil toplum örgütleriyle yaptığı toplantıda enerji konusundaki sözlerine değinerek şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımızın çözüm kararlılığı ve kullandığı barış dili herkesçe bilinmektedir. Cumhurbaşkanımız 22 Eylül Salı günü düzenlediği Sivil Toplum ile Diyalog ve İşbirliği Toplantısı’nda, Doğu Akdeniz’deki enerji yataklarının bir katalizör etki yaratabileceği ve bölge ülkeleri için yeni fırsatlar doğurabileceği üzerine değerlendirmede bulunmuştur. 

Kıbrıs’ta barışın öncelikli olduğunu belirten Cumhurbaşkanımız, çözüme ulaşılması ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesi durumunda, İsrail ve Kıbrıs gazının birleştirilerek Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarımının tüm taraflar için yararlı olabileceğine işaret etmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız akıl ve mantığın bunu gerektirdiğini, aksi durumda enerji yataklarının tehdit oluşturabileceği, hatta savaşlara bile neden olabileceğini, Orta Doğu'da petrol yüzünden yıllardır yaşanan çatışmaları anımsatarak vurgu yapmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu ifadelerini Rum tarafını tehdit eden bir tavır olarak yorumlamaya kalkışmak sonuç vermeyecek maksatlı bir girişimdir.”