Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, görevden alma ve yeni atamalar için hükümetin bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu toplam kararname sayısının 46 olduğunu, önce gelen kararnamelerin işlemlerinin daha erken tamamlandığını ve 22 kararnamenin hali hazırda imzalandığını açıkladı.

UBP-DP hükümetinin üçlü kararname çerçevesinde yapmayı düşündüğü görevden alma ve yeni atamaların, bugünkü Meclis oturumunda gündeme gelip tartışıldığına dikkat çeken Barış Burcu, “Söz konusu tartışmalarda, Cumhurbaşkanımızın bu görevden alma ve atama işlemlerini geciktirdiği gibi bir izlenim yaratılmış ve Cumhurbaşkanımızın adı hükümete karşı yapıldığı öne sürülen bir “kumpas” iddiasına karıştırılmıştır. Bu, haksız ve gereksiz bir yakıştırmadır” dedi.

46 KARARNAME

Burcu, yaptığı yazılı açıklamada, görevden alma ve yeni atamalar için hükümetin bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu toplam kararname sayısının 46 olduğuna, bu kararnameler için gerekli araştırmalar yapılarak tümünün hukuki bir zeminde titizlikle incelenmekte olduğuna işaret ederek şöyle devam etti:

“Önce gelen kararnamelerin işlemleri daha erken tamamlanmaktadır. Bu çerçevede 22 kararname hali hazırda imzalanmıştır.

 Bir görevden alma kararnamesi muhatabı yurtdışında devlet adına görevli olduğu için, bir diğer kararname de Başsavcılık’tan görüş alma ihtiyacı doğduğu için bekletilmektedir.

Geriye kalan 22 kararname, Cumhurbaşkanlığı’na çok yakın bir tarihte, 9-11 Mayıs 2016 tarihleri arasında sunulmuş ve en fazla 3 gün beklemededir. Herhangi bir gecikme söz konusu değildir.”

“ATAMALARIN MÜŞAVİRLERDEN OLMASI OLUMLU…”

Kamu yönetiminde kanayan bir yara olan müşavirler sorununu Cumhurbaşkanı’nın her zaman dile getirmekte ve bu sorunun aşılmasını önermekte olduğunu hatırlatan Barış Burcu, “Cumhurbaşkanımız, yeni kurulan UBP-DP Koalisyon Hükümeti’nin yapacağı yeni atamalarda, müşavirlerden azami ölçüde yararlanılmasını, hem hükümeti kurma görevini verirken, hem de hükümeti onaylarken Başbakan Hüseyin Özgürgün’e tavsiye etmişti. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu tavsiyesinin şu ana kadar hükümet tarafından dikkate alınmış olmasını ve yeni atamaların birkaç istisna hariç, azami ölçüde müşavirler arasından yapılmakta olmasını olumlu değerlendirmektedir” dedi.

REFORM İHTİYACI

Kamu yönetiminin ciddi bir reforma ihtiyacı olduğunu da belirten Burcu, bu ihtiyaçtan hareketle, Cumhurbaşkanının demokratik, çoğulcu bir Kamu Hizmeti Komisyonu’nun oluşması ve üçlü kararnamelerin asgari düzeye indirilmesinin önemine her zaman vurgu yaptığını kaydetti.

Burcu “Cumhurbaşkanı, bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı’nda hazırlanan ve bir önceki hükümete önerilen Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yeniden yapılandırılması ile ilgili yasa taslağının ilgili bütün taraflarca değerlendirilerek gündeme alınmasının önemine dikkat çekmektedir” ifadesini kullandı.