Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, müzakereler, mülkiyet, bir çözümden sonra ortaya çıkacak devlet ve Türkiye kökenli KKTC vatandaşları konusunda BRT’ye açıklamalarda bulundu.

Rum Tarafının mülkiyetle ilgili ‘mülk hakkının dokunulmaz ve değiştirilemez olduğu’ şeklinde geçmişten gelen 41 yıllık ideolojik bir saplantısı bulunduğunu belirten Burcu, “Oysa bize göre ve uluslar arası hukuka göre ‘evet bireylerin mülk hakkı vardır. Ama en az bunun kadar kendi iradesi dışında gelişen olaylar nedeniyle o mülkü kullanmak durumunda kalan, bizim ‘bugünkü kullanıcılar’ diye tanımladığımız kullanıcıların da haklarının gözetileceği bir yeni durum ortaya çıkmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Anastasiaidis’in varmış oldukları mutabakat budur. Adil olan da dünya ve hukuk gerçekliğinin ürettiği de budur” şeklinde konuştu.

İki taraftaki çözümsüzlük lobilerinin tamamen farklı gerekçelerle bu uzlaşıya karşı çıktıklarını ve spekülatif haberlerle mülkiyet konusunda bir kaşık suda fırtına koparmakta olduklarını, oysa ne Güneyde ne de Kuzeyde; eski mülk sahiplerinin veya bugünkü kullanıcıların tedirgin olmasına bir neden bulunmadığını belirten Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Lider Anastasiadis’in almış olduğu kararın hem mülk sahibinin hem de bugünkü kullanıcının haklarının korunmasına yönelik alınan çok ciddi ve adil bir karar olduğunu vurguladı.

Barış Burcu, mülkiyet konusunda liderlerin mutabakatının her iki tarafın da ortak çıkarına olduğunu ve birinin kazanacağı, diğerinin kaybedeceği bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi.

Bir çözümden sonra ortaya çıkacak devlet konusunda da konuşan Burcu, “Her iki toplumun, bir plana referandumda evet demesinden sonra bize göre hemen ertesi gün yeni bir federal devlet ve iki kurucu devlet, yeni bir parlamento düzeni ile yeni bir siyasal haklar rejimi ortaya çıkacaktır. Bizim penceremizden bakıldığında durum böyle görülmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu, Rum tarafının penceresinden bakıldığında ise Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamlılığının dönüştürülerek sürdürüldüğü izleniminin kendilerine göre yaratılabileceğini çünkü bir başka gerçekliğin de ortaya çıkacak bu yeni durum ve devletin ne BM’ye ne de AB’ye yeniden üye olmak için müracaat etmeyeceği olduğunu ifade etti.

Barış Burcu, bir çözümden sonra ortaya çıkacak devlet konusunda bu çelişik gibi görünen ama her iki tarafın da argümanlarına açık kapı bırakan bu durumu “pozitif muğlaklık” diye tanımladıklarını söyledi.

Türkiye kökenli KKTC vatandaşları konusuna da değinen Burcu, “Biz her zaman yurttaşlarımız arasında bir ayrımın yapılamayacağını, pozisyonumuzun bu olduğunu söyledik ve söylemeye devam ediyoruz. Bunun dışında yurttaşlık temelinde başka bir anlaşma formülü aklımızın ucuna bile getirmeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün yurttaşlara verdiği bir söz vardır ve bu sözün arkasındadır” şeklinde konuştu.