Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in açıklamalarını BRT’ye değerlendirdi.

Burcu, süreçte ilerleme sağlandığı konusunda görüşbirliği bulunduğunu kaydederken, ‘toprak ve mülkiyet’ başlıklarında ilerleme sağlandığını söylemek için erken olduğuna vurgu yaptı.

Önümüzdeki dönemde her iki başlığa yoğunlaşılacağını açıklayan Burcu; Mülkiyet’le ilgili komitelerin çalıştığını ve kapsamlı bir ilerleme sağlanabileceğini söyledi.

Toprak başlığında ise Burcu; ‘toprak ayarlamasına girecek bölgelerin kriterlerinin belirlenmesi’, ‘yüzdelikler’ ve ‘köy isimleri’ gibi 3 unsur bulunduğunu anımsattı; ‘toprak kriterlerinin belirlenmesine yoğunlaşılacağını; diğer iki unsurdaki çalışmaların bilahare yapılacağını aktardı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu; Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis’in ‘yeni bir devlet veya ismi üzerinde görüşme olmadığı’ yönündeki demecini de değerlendirdi.

Burcu konuyla ilgili tartışmaya; “Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı söz konusu toplantıda yeni devlet veya ismini zikretmedi, bunun karar altına alınmış bir isim olduğunu söylemedi, sorulan soru karşılığında muhtemel isimlerden biri olacağını söyledi’ ifadeleri ile açıklık getirdi.

Barış Burcu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ‘tarafların çözümün Avrupalı olmasının bilincinde olmasının önemli olduğu’ yönündeki sözlerini de değerlendirdi.

Bu konuda 11 Şubat Belgesi’ne işaret eden Burcu; ‘11 Şubat Belgesi’nde çözümün temel karakteri 2 bölgeli, 2 toplumlu siyasal eşitliğe dayalı olarak belirtmişti. Bizim söylediğimiz bu karaktere zarar vermeyecek her türlü Avrupai çözümü kabul ederiz. Bu anlamda derogasyonlar oluşturulacak’ dedi.