Özlem Çimendal

Ülkede 2017 yılında bütçe açığının diğer yıllara oranla daha çok hissedileceğini dile getiren KT İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTIMB) Başkanı Cafer Gürcafer, dövizin tavan yapması ve gelirlerin TL olması sebebiyle yıl başlamadan bütçe açığının da başladığını kaydetti.

İnşaat sektörünün ülke ekonomisi için lokomotif sektörlerin başında geldiğini ifade eden Gürcafer, “İnşaat sektöründe bürokratik engelleri ortadan kaldırırlarsa, dövizin yükselmesine rağmen satışlar artar. İnşaat sektörü hem bütçe açığını kapatacağı gibi hem de ekonomiyi geliştirmek için önemli bir araçtır” dedi.

“Yıla yüzde 25 bütçe açığıyla başlanıyor”

KKTC’de yeni yıla girmeden yüzde 25 bütçe açığının ön görüldüğünden bahseden Gürcafer, yapılması gerekenin devletin reel sektör kaynaklarını artırması olduğunu söyledi. Bugüne kadar alışılagelmiş yöntemlerle ülke ekonomisinin çözümlenemediğinin görüldüğünü vurgulayan Gürcafer, “İnsanlara maaş artışı vermeden yakıta, sigaraya ve daha birçok şeye zam yaparak gelirlerin artırılma yönüne gidilmesi yanlıştır” dedi.

“Bürokratik engeller kalkarsa, dövize rağmen satışlar artar”

Devletin gelirleri reel sektörün gelişmesi kaynaklı artırması gerektiğini savunan Gürcafer, ekonominin gelişmesinin ancak bu yolla gerçekleşebileceğinin altını çizdi. İnşaat sektörünün gelişmesinin ülke ekonomisi adına önemli bir artı olacağını ve bürokratik engellerin kalkması durumunda dövizin yükselişine rağmen satışların artacağını ifade eden Gürcafer, “İnşaat sektöründe bürokratik engelleri ortadan kaldırırlarsa, dövizin yükselmesine rağmen satışlar artar” şeklinde konuştu.

“Yabancı yatırımcı tedirgin”

KKTC’nin sadece iç piyasadan ibaretmiş gibi düşünülmesinin yanlış olduğuna işaret eden Gürcafer, dış piyasanın da önemini vurguladı. Bürokrasideki hantallığın dış pazara yönelik satış ve artışları engellediğine değinen Gürcafer, “İnsanlar ve yatırımcılar ülkede siyasi ve toplumsal bir karmaşa olduğunu görüyor. ‘Başlarına bir şey geldiğinde KKTC hukuku ve mevzuatı beni ne kadar korur’ gibi düşünceleri doğuyor. Yatırımcı tedirgin” diye konuştu.

“Devlet strateji oluşturmalı”

KKTC’ye yatırım yapmak isteyenlerin tedirgin olduklarını ve yaklaşımlarının da bu yönde olduğunu vurgulayan Gürcafer, “Devlet planlı, programlı bir yol izlemeli, strateji oluşturulmalı ve uygulanması için devlet gerekleri yapmalı. Her şeyden önce devletin buna inanması gerekir” dedi.

“Yurt dışındaki Kıbrıslı Türkleri ülkeye çekmeliyiz”

Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkleri ülkelerine çekmeye yönelik birtakım çalışmaların başlatılması gerektiğini de savunan Gürcafer, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler için KKTC’nin daha cazip hale getirilerek kendi ülkelerine yatırım yapmalarının sağlanması gerektiğinin önemine dikkati çekti. Gürcafer, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik ciddi bir çalışma ve açılım yapmamız halinde, inşaat sektörü merkezli olarak ekonomi fırlar” şeklinde konuştu.

“600 bin Kıbrıslı Türk ülkelerine gelmiyor”

600 bin Kıbrıslı Türk’ün neden KKTC’ye dönmediklerinin sorgulanması gerektiğini ifade eden Gürcafer, “Bu insanlar neden ülkelerine gelmekten vazgeçtiler ve neden tatil amaçlı bile KKTC’ye gelmek istemiyorlar bunların düşünülmesi ve nedenlerinin araştırılıp bulunması lazım” dedi.

“Askerlik konusunda açılım yapılmalı”

Yurt dışından ülkelerine gelmek isteyip de askerlikten dolayı gelemeyen kişilerin de azımsanmayacak sayıda olduğuna dikkat çeken Gürcafer, “Bu konuda da ciddi bir açılım yapılması lazım” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıslı Türk nüfusu kaybediyoruz, asimile oluyorlar”

Yurt dışına göç eden Kıbrıslı Türklerin asimileyle de karşı karşıya olduklarını dile getiren Gürcafer, “Biz bu nüfusu kaybediyoruz. Sahip çıkmamız, ülkesiyle aralarında köprü kurmamız lazım, köklerini unutmamalarını sağlamamız lazım. Kendi ülkelerine yatırım yapmalarının teşvikini gerçekleştirmemiz lazım. Bu da bir politikayla olur. Bunları yapmak çok zor değildir. O zaman bütçe açığına yönelik somut projeler yapılmış olur” şeklinde konuştu.

“TL ödenen, maliyeti ve satışı döviz olan ürünleri almayacak”

İç pazara yani yerli alıcılara yönelik de devletin bir açılım yapması gerekliliğini vurgulayan Gürcafer, “Maliyetler ve satış fiyatları dövizle olan ürünleri dövizin artması nedeniyle, maaşları TL olan insanlar almaktan vazgeçecek. Bunun için özellikle ayrı bir çalışma ve ayrı bir politika gerekir” ifadelerini kullandı.

“İnşaat sektörü bütçe açığını kapatacak güçte”

İnşaat sektörünün sürekli söylediği gibi bütçe açığını kapatacak gücü olduğunu tekrar hatırlatan Gürcafer, “İnşaat sektörü hem bütçe açığını kapatacağı gibi hem de ekonomiyi geliştirmek için önemli bir araçtır. Ama doğru kullanılırsa tabii ki... Bugüne kadar doğru kullanılmadı. Yapmış olduğu katkı sadece bütçeye değil, toplumun refah seviyesini de yükseltmeye yönelik de kendisini gösterecektir” dedi.