Meclis Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.08’de bütçe görüşmeleri için toplandı. Toplantının başında nisap konusunda tartışmalar yaşandı.

DENKTAŞ

Yoklamanın ardından söz alan DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, bütçe görüşmelerinin hükümetin namus günü olduğunu belirterek, geniş tabanlı hükümetin 21 milletvekilinin toplantıya katılmasını ve Meclis toplantısının muhalefetin desteğiyle başlamasını eleştirdi.

“Bu artık iyi niyeti istismarın da ötesine geçti. Bugün son kez nisapta katkı sağladık. Yarından itibaren bu bütçe görüşmeleri süresince Meclis’i vaktinde açmak sorumluluğu sizde olacak. Biz burada olacağız, nisap sağlarsanız gireriz” diyen Serdar Denktaş, Meclis Başkanı’ndan daha önce söylediği gibi katılmayan vekillerinin adını açıklamasını istedi.

Serdar Denktaş, hükümet uyumsuzsa ve bozulacaksa da bir an önce bozulmasını önerdi. Denktaş, hükümeti ciddiyete davet etti.

SİBER: “DEVAM CETVELİ WEB SİTESİNDE”

Daha sonra yerinden konuşan Meclis Başkanı Sibel Siber, meclise ve komitelere devam cetvellerinin web sitesinden yayımlandığını söyledi.

Ardından bütçe tasarısıyla ilgili tezkere okundu ancak bu sırada muhalefet milletvekilleri nisap olmadığını söyleyerek salondan çıktı. Bunun üzerine Meclis Başkanı Siber, yoklama yapılmasını istedi, nisap olduğu belirlenince muhalefet de salona girdi ve bütçe görüşmeleri başladı.

Bu sırada DP UG Genel Başkanı Denktaş, yine itiraz ederek salonda 25 milletvekili olduğunu savundu ancak vekiller sayım yaparak 26 olduğunu belirleyince toplantıya devam edildi.

Yerinden konuşan CTP Milletvekili Doğuş Derya da geçmiş yılların devam cetvellerinin de yayımlanmasını ve Denktaş’ın durumunun görülmesini istedi.

Meclis Genel Kurulu’nda bugün ilk olarak Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, tasarıyla ilgili raporu okuyarak milletvekillerinin bilgisine getirdi.

Tasarının bütünü üzerindeki görüşmelere Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün sunuş konuşmasıyla başlanacak. Tasarının bütünü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasıyla tasarının madde madde görüşülmesine geçilecek.

18 ARALIK’A KADAR

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 4 milyar 515 milyon 312 bin 880 TL olarak oy çokluğuyla kabul edilen yeni yılın bütçesiyle ilgili tasarı Genel Kurul’da hafta içi günlerde görüşülecek ve toplantılar 18 Aralık’ta tamamlanacak.

Bütçe görüşmeleri her gün saat 10.00’da başlayacak ve günlük program tamamlanana kadar devam edecek.

PROGRAM

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşme programına göre, yarın Cumhurbaşkanlığı ile Cumhuriyet Meclisi; çarşamba günü Hukuk Dairesi, Başbakanlık ile Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı bütçeleri görüşülecek.

Genel Kurul bütçe görüşmelerine perşembe günü Sayıştay, Ombudsman ve Sağlık Bakanlığı bütçelerini görüşerek devam edecek.

Cuma günü, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bütçeleri ele alınacak.

14 Aralık Pazartesi günü Mahkemeler, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı bütçeleri görüşülecek.

15 Aralık Salı günü Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı; 16 Aralık Çarşamba günü Polis Genel Müdürlüğü ile İçişleri ve Çalışma Bakanlığı bütçeleri ele alınacak.

Meclis Genel Kurulu’nun 17 Aralık Perşembe günkü toplantısının gündeminde Kamu Hizmeti Komisyonu ile Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı bütçeleri olacak.

Bütçe görüşmeleri 18 Aralık Cuma günü Maliye Bakanlığı bütçesi ile Gelirler bütçesinin görüşülmesinin ardından tasarının bütününün oylanmasıyla tamamlanacak.

2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 13-25 Kasım tarihleri arasında görüşülmüş ve komite, tasarıyı 38 milyon 860 bin 880 TL’lik artışla 4 milyar 515 milyon 312 bin 880 TL olarak oy çokluğuyla kabul etmişti.