Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, merkezi yönetim bütçesinin Ekim ayında 7,2 milyar lira fazla verdiğini, bunun 4.5G ihalesi ödemelerinden kaynaklandığını söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK tarafından 26 Ağustos'ta gerçekleştirilen ihalede 3.5 milyar Avro gelir elde edilirken, KDV'nin de eklenmesi ile elde edilen gelir 4 milyar Avro'yu geçti.

4.5G'DEN 2 MİLYAR AVRO GİRDİ

BTK tarafından gerçekleştirilen ihaleyi kazan işletmecilere ise yetki belgeleri 27 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle verildi. 27 Ekim'deki yetkilendirme töreninden bir gün önce 26 Ekim tarihinde ise ihaleyi kazanan 3 operatör tarafından ilk taksitler ve KDV'nin tamamı Hazine'ye ödendi.

Turkcell, Vodafone ve Avea tarafından 4.5G ihalesiyle ilgili ilk ödemeleri Ekim ayında yaparken, ilk ödemeler ile Hazine'nin kasasına 2 milyar 40 Milyon Avro karşılığı olarak yaklaşık 7 Milyar TL gelirin girdiğine dikkat çekildi. Vodafone ihale bedelini peşin olarak öderken, Turkcell ile Avea ise taksitli ödeme seçeneğini tercih etti. 4.5G ihalesinden elde edilen gelirlerin tamamının 2017 yılının Nisan ayında tamamlanması planlanıyor.