Alkol ve madde bağımlılığıyla ilgili mücadelede tedavinin yapılabildiği tek yer olan Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin bu hastaları tam anlamıyla tedavi ve rehabilite edecek imkânlara sahip olmadığını kaydeden Büyük, hastanenin yeniden yapılandırılıp, alt yapısının iyileştirilmesi ve kadrolarının doldurulması gerektiğini belirtti.

ALKOL-MADDE TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ OLUŞTURULMASI ŞART

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin KKTC’deki 2’nci büyük hastane durumunda olduğunu da anımsatan Sonuç Büyük, hastane bünyesinde içerisinde laboratuarın da bulunduğu en az 15 yataklı Alkol-Madde Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Hastanede 4 ayrı birime ihtiyaç olduğunu dile getiren Büyük, bunları “alkol-madde tedavi merkezi”, “psikoz servis ve polikliniği”, “duygu-durum bozuklukları servisi ve polikliniği” ile “adli psikiyatri servisi ve polikliniği” şeklinde sıraladı.

“RUH SAĞLIĞI YASASI ÇAĞDAŞ HALE GETİRİLMELİ”

Ruh Sağlığı Yasası’nın 1930 yılından beri yürürlükte olduğunu kaydeden Büyük, “Yasanın ivedilikle çağdaş hale getirilip, hayata geçirilmesi ve akıl hastalarının haklarının da korunup gözetilmesi en önemli temennimizden biridir” dedi.

Sonuç Büyük, adli suçlar ve şiddetle mücadelede koruyucu ruhsal hekimliğin ön plana çıkartılmasının da önem arz ettiğini kaydetti.

“ALKOL REKLAMLARI YASAKLANMALI”

Alkol kullanımının da ülkede büyük bir sorun haline geldiğini de vurgulayan Büyük, alkol reklamlarının tamamen yasaklanması, yasaların toplumu koruyacak şekilde düzenlenmesi, denetimlerin artırılması ve bu konuda eğitimlerin verilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Sonuç Büyük ayrıca alkol-madde bağımlısı hastalarının ambulansla taşınabilmesi ve dışlanmalarını engelleyecek gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret ederek, bu hastaların acil durumlarda hastaneye kaldırılmalarının sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Dr. Sonuç Büyük, alkol-madde bağımlılığımda önlem almanın bir birlik olmanın şart olduğunu da vurguladı.