Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Dr. Sonuç Büyük, kanser hastalığıyla organize şekilde mücadele edilmesinin şart olduğunu vurgulayarak, ülkede kanser savaş dairesi, özerk kanser savaş kurumu veya aktif çalışacak bir kanser birimi oluşturulması gerektiğini belirtti.

Kanserden korunmada bireye ve devlete düşen görevler olduğunu hatırlatan Büyük, yasaların uygulanması, gerekli denetimlerin yapılması, halkın eğitilmesi ve tarama çalışmalarının uygun periyotlar halinde yapılmasının devletin sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

Büyük, “Bir an önce ve net şekilde hangi bölgede, hangi yaş gruplarında hangi kanserlerin hangi sıklıkta karşımıza çıktığı, ailevi geçişin söz konusu olup olmadığı belirlenmelidir” dedi.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Asbaşkan Sonuç Büyük, kanser konusunda değerlendirmelere yer verdi.

Büyük açıklamasında meslektaşlarının zaman zaman fiziksel ve sözlü saldırıya maruz kaldığını dile getirerek, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak bunu kınadıklarını belirtti. Sonuç Büyük, sağlıkta bir sistemsizlik olduğunu ifade ederek, bu sistemsizliğin hastayla hekimi birbirine düşürdüğünü kaydetti.

“ONKOLOJİ HASTANESİ’NİN TEŞKİLAT ŞEMASI BELİRLENMELİ”

Açıklamasında şu an yapımına devam edilen Onkoloji Hastanesi’ne işaret eden Sonuç Büyük, hastanenin teşkilat şemasının bir an önce belirlenmesini istedi.

Medikal onkolog, radyasyon onkoloğu, uzman hemşire ve diğer uzman personel kadrolarının belirlenmesinin de kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Sonuç Büyük, “Tanı ve tedavilerde üst standartları yakalamamız için bilimsel çalışmaların başlatılması önemlidir” dedi.

“BAZI TESTLER VE UYGULAMALAR DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRİLEBİLİR”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Sonuç Büyük, “smear”, “mamografi” ve “gaitada gizli kan” taramalarının önemine işaret ederek, bunlara ek olarak serviks kanserlerinde 5 yılda bir HPV DNA testlerinin, barsak kanserlerinde ise 50 yaşından sonra kolonoskopik uygulamaların devlet politikası haline getirilebileceğini söyledi.

“KANSER BİRİMİ, KANSEROJEN OLAN VEYA OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN ETKENLERİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI YAPACAK”

Tüm bu çalışmaları organize edecek bir kanser savaş dairesi, özerk kanser savaş kurumu veya aktif çalışacak bir kanser birimi oluşturulması gerektiğini kaydeden Büyük, bu sayede yapılacakları şöyle sıraladı:

“Kanser korucu hizmetleri planlanarak yürütülecek. Kanser türleri belirlenecek ve bilimsel mücadele yöntemleri saptanacak. Ulusal kanser tarama standartları ve kayıt sistemleri geliştirilecek. Koruyucu kanser hizmetleri alanında her türlü eğitim yapılacak. Kanserle mücadele için erken tanı merkezi geliştirilerek daha kaliteli hizmet veren bir merkez haline getirilecek. 

Kanser savaş dairesi, özerk kanser savaş kurumu veya aktif çalışacak bir kanser birimi halkın eğitimini üstlenecek. Kanserojen olan veya olduğu düşünülen etkenleri önleme çalışmaları yapacak. Kamuoyunu bilgilendirecek. Ulusal kanser danışma kurulunu oluşturacak. Üniversiteler, hastaneler ve tüm sağlık kurulanları ve ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde çalışacak.”

“TÜTÜN ÜRÜNLERİNDEN VE ALKOLDEN UZAK DURUN”

Açıklamasında kanserden korunmada bireye düşen görevlere de değinen Büyük, tütün ürünlerinin kanser ölümlerinin yüzde 22’sinden sorumlu olduğunu kaydetti, birçok kansere sebep ve zemin hazırlayan alkolden de uzak durulmasını istedi.

Doğal beslenmeye önem verilmesi, haftada en az 3 gün spora zaman ayrılması gerektiğini kaydeden Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Dr. Sonuç Büyük, “Üreticiler tarım ilaçlarını bilinçli kullanmalı, mümkün mertebe kullanmamalıdır” dedi.

“MESLEKTAŞLARIMIZA YAPILAN FİZİKSEL VE SÖZLÜ SALDIRILARI KINIYORUZ”

Öte yandan Sonuç Büyük, yazılı açıklamasında Gazimağusa Devlet Hastanesi’ndeki meslektaşlarının son günlerde fiziksel ve sözlü saldırıya maruz kaldığını belirterek, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak bunu kınadıklarını belirtti.

“SAĞLIKTAKİ SİSTEMSİZLİK HASTAYLA HEKİMİ BİRBİRİNE DÜŞÜRÜYOR”

Devlet hastanelerinde ve dairelerde meydana gelen bu olayların devlet otoritesinin eksikliğinden kaynaklandığını belirten Büyük, “Sağlıktaki sistemsizlik hastayla hekimi birbirine düşürüyor” dedi.

Yetkilileri bu konuda ivedi adımlar atmaya çağıran Sonuç Büyük, “Sağlık hepimiz içindir. Düzgün bir sağlık sistemi ise sağlığımızın güvencesidir” ifadesine yer verdi.