Duygu Alan

İnönü’de, Gaziköy’de ve Meriç’te birçok ağılda küçükbaş hayvan ölümü ve düşük gerçekleşti. Havadis’in üreticilerden edindiği bilgiye göre, son bir hafta içerisinde telef olan hayvan sayısı 20’yi geçti, 10’dan fazla küçükbaş hayvan ise düşük yaptı.

Havadis, hayvan ölümlerinin yaşandığı ağılları ziyaret etti. Üreticiler, devletten alacakları DGD desteği karşılığında TÜK’ten aldıkları arpaları yedikten sonra özellikle doğumu yaklaşan küçükbaş hayvanlarının birer, ikişer öldüğünü, hamileliğinin başında olan birçok küçükbaş hayvanın da düşük yaptığını öne sürdü.

Hayvan Üreticileri ve yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, ölüm ve düşüklerin yaşandığı ağıllarda incelemede bulunduğunu belirterek, “Benim gözlemlediğim, bu hayvanlar zehirlendi. Üreticilerden aldığım bilgi ise TÜK’ten alınan arpayı yedikten sonra ölüm ve düşüklerin yaşandığı yönünde” dedi.

Naimoğulları: Arpa tahlil edilecek

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üreticilerin kendisine, TÜK’ten aldıkları arpa için delikli ve bozuk olduğunu ve bu arpayı yedikten sonra hamile olan küçükbaş hayvanların bir kısmının öldüğünü bir kısmının da düşük yaptığını söylediğini belirtti.

Bunun üzerine TÜK yetkilileri ile temasa geçtiğini kaydeden Naimoğulları, Tarım Dairesi’nin söz konusu arpadan numune alıp tahlil ettireceğini ifade etti.

Mustafa Naimoğulları, “Ben de şahsi olarak bu arpalardan numune alıp tahlil ettireceğim. Çünkü ortada ciddi anlamda bir zehirlenme var ve bu gıda zehirlenmesidir. Bu ölüm ve düşükler de bu arpa kullanıldıktan sonra olmuştur” dedi.

Latif: 2’si öldü 1’i düşük yapmak üzere

İnönü köyünde hayvan üreticisi Salahi Latif, son bir hafta içerisinde ağılındaki küçükbaş hayvanlardan 2’sinin öldüğünü, birinin ise düşük yapmak üzere olduğunu belirtti.

Latif, “Ben küçükbaş hayvanlarımda yaşanan bu ölümlerin ve yaşanan düşüklerin arpadan kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü bu arpanın torbasını açtığımda bir ilaç kokusu almıştım ama önemsemedim ve hayvanlarıma verdim. Neticesinde de ölüm ve düşükler oldu” diye konuştu.

Şaban: Büyük zarar

Gaziköy’de hayvan üreticisi Mehmet Şaban, bir hafta içerisinde 8 küçükbaş hayvanının öldüğünü birkaç hayvanının düşük tehlikesi yaşadığını kaydetti.

Şaban, hayvanlarının yedikleri arpadan zehirlenmiş olabileceklerini düşündüğünü söyledi.

Mehmet Şaban, “Herhalde aldığım arpa ilaçlıydı ve hayvanlarım zehirlendi. Ben bu arpaları Haspolat’tan TÜK’ten aldım. Akhisar diye bir arpaydı. Arpada delik vardı ama bana arpayı alırken hayvana zararı olmadığı söylendi. Doğru söylemişler. Hayvana değil bana zararı oldu. Hayvan yedi, öldü ve kurtuldu. Peki ya biz üreticiler?” diye sitem etti.

hayvan-olumu-2.jpg