Yılda iki kez eko-gün gerçekleştirilen Büyükkonuk’ta bu yılın ikinci eko-gün etkinliği olacak 15. Eko-Gün’ün açılışı, saat 10.30’da yapılacak. Geleneksel köy ürünlerinin ve diğer ürünlerin satışının yapılacağı Eko-Gün, saat 21.00’e kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Keman, Flüt, Kaval, Zurna gibi müzik aletlerinin çalınacağı  ve “Karpaz Kızları”nın halk dansları gösterisi, konuşmalar ve eko gün özel ödüllerinin verilmesiyle başlayacak Eko-Gün’de gerçekleştirilecek diğer etkinlikler şöyle:

“Karadeniz Kültür Derneği Büyük Kızlar Halk Dansları Ekibinin gösterisi, Folk Der halk dansları gösterileri, “Bareyalar” müzik gurubu konseri, Gazimağusa Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, kaval dinletisi ve Tokat Halkoyunları Ekibi gösterisi, Emir Gül-Hasan Balcıoğlu konseri, “Sol Anahtarı” müzik gurubu konseri, Mağusa Halk Dansları Ekibi gösterisi, “Zirve” müzik gurubu konseri ve “Karpaz Kızları”nın kapanış dansı.”

Eko-Gün ile ilgili bilgi verilmek amacıyla bugün basın toplantısı düzenlendi.

Belediyeler Birliği Merkez Binası’nda yer alan basın toplantısında Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Eko Turizm Derneği Başkanı Kıymet Alibey ile eko günün sponsorluğunu üstlenen Telsim’in Genel Müdürü Rasim Karas birer konuşma yaptı.

SENNAROĞLU

Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu Büyükkonuk’un eko turizm konusunda tescillenmiş bir yer olduğunu söyledi.

Her yıl Mayıs ve Ekim aylarında yapılan eko günün 15.’sinin Telsim ana sponsorluğunda gerçekleştirileceğini ifade eden Sennaroğlu, Kıbrıs Türk halkının kültürünü, eski tatlarını, gelenek göreneklerini, giyimini ve Kıbrıs’ın tarihi dokusunu yaşatmayı hedeflediklerini söyledi.

Büyükkonuk’un ismini eko turizmle ve gerçekleştirilen eko günler ile duyurmada emeğini esirgemeyen ve büyük uğraş ortaya koyanın kadınlar olduğunu belirten Sennaroğlu, emekçi kadınlara üretimlerinden ve verdikleri büyük çabadan dolayı teşekkür etti.

Eko gün dolayısıyla 82 stant kurulacağını belirten Sennaroğlu, bunların 62’sinin yiyecek içecek standı olacağını, 21’inde ise farklı dallarda kültürel faaliyetlerin yapılacağını anlattı. Sennaroğlu faaliyetler arasında ise sele, hellim, çalı süpürge, el makarnası, pekmez yapımı gibi kültürel etkinlikler olacağını da söyledi.

Sennaroğlu, Büyükkonuk’un 2006 yılında bakanlar Kurulu kararıyla eko turizm pilot köyü seçildiğini de hatırlattı ve diğer köyler tarafından da eko gün ve eko turizm konusunda örnek alındığını belirtti.

Sennaroğlu, Kuzey Kıbrıs’ın emekçi kadınların ve Kıbrıs Türk insanının öne çıkmasına çok dikkat ederek eko günün hazırlığını yaptıklarını da vurgulayarak halka güne katılım çağrısı da yaptı.

ALİBEY

Eko-Turizm Derneği Başkanı Kıymet Alibey de Bakanlar Kurulu kararıyla eko turizm pilot köyü  olarak ilan edilmesinin  yanında Büyükkonuk’un uluslararası eko köy ağının Avrupa bölümünün Kıbrıs’taki tek üyesi olduğunu söyledi.

Eko-turizm yaptıklarını, eko-turizmin son 15 yıldır kırsal kesimin ekonomik olarak kalkınmasında bir araç olarak kullanıldığını dile getiren Alibey, köydeki kadınların zaten yıllardan beridir evlerinde yaptıkları ürünleri eko günlerde ya da eko turizm kapsamında ortaya koyduklarını, ancak bunun zaten yaşam biçimleri olduğunu belirtti.

Bu faaliyetlerin kadınların ekonomik olarak özgürlüğüne de yol açtığını belirten Alibey, bütün yıl boyunca köylerinde eko turizm yapıldığını ancak eko-günde özel olarak toplu halde neler yaptıklarını, “Kıbrıslı” olmanın ne demek olduğunu, “Kıbrıslı kültürünün” sunulacağını ifade etti.