Salamis kültürüne ait olduğu düşünülen Taş Aslan’lar,  Tuzla’da bulunan ve 1703 tarihinde inşa edilen, tarih kitaplarındaki ismi B.V.M. kilisesi olan bu tarihi yapı önünde bulunan 2 adet aslan heykelinin bu kiliseye ait olmadığı muhtemel olarak  Salamis harabelerinden bu kiliseyi kötü ruhlardan koruması için temsili olarak oraya getirildiği tahmin ediliyor.

Antik Dünya’da gücün simgesi olan Aslan Figürleri, ikili şekilde kapıların girişine konulduğu ve bu aslanların kötü ruhların sur kapılarından ve anıtlardaki mezar odalarından içeriye girmemesi amacı ile kullanıldığı alınan bilgiler arasında.

 Fakat kiliselerde bu tür Pagan anlayış olmadığı için Tuzla B.V.M. Kilisesi avlusunda bulunan iki aslan figürünün o kilisye ait olmadığı anlaşılmaktadır.

Tuzla Muhtarı İbrahim Umay’dan alınan bilgiye göre 1974’te Güney’den Tuzla’ya geldikleri dönemde taş aslanların orada olduğunu, bu aslan figürlerinin daha da eski tarihlerde başka yerden sökülüp buraya getirildiğini belirtti.

Bu haberimizi hazırlarken konu hakkında birçok bilir kişi ile görüşme yapılmış, fakat devlet memuru olduklarıdan dolayı konu ile ilgili röportaj yapmayı kabul etmemiş olan kişiler bizlere sadece kendilernin de tarih kitaplarındaki okudukları bilgileri aktarabilmişlerdir.

Tuzla köyünde bulunan bu iki aslan heykeli bugüne kadar birçok kişinin dikkatini çekmiş olup kimler tarafından ne amaçlı olarak oraya getirilip kondukları ise bilinmemektedir.(MHA)

dsc_0046.jpg

dsc_0103-001.jpg