KKTC’de akaryakıt sektörünün öncü firmalarından Çağ Petrol Direktörü Çağatay Özbirim, Ekonomi Kıbrıs Prestige dergisine konuk oldu, yakıt alacak vatandaşlara kritik tavsiyelerde bulundu.

İşte o röportajdan dikkat çeken detaylar;

BLUE WAY GROUP’UN ENERJİ SEKTÖRÜNDEKİ YATIRIMI: ÇAĞ PETROL

Çağ Petrol; son dönemde Milos Park Homes projesiyle büyük dikkat çeken Kıbrıs Developments firmasının da çatı kuruluşu Blue Way Group markalarından biri. 2003 yılında Blue Way Group Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özbirim tarafından ekonomiye kazandırıldı. Aslında o dönem projesi ve yatırımıyla sektöre de öncülük etti.

Bakın Çağatay Özbirim kuruluş ve kurumsallaşma hikayesini nasıl anlatıyor..

“BOĞAZKÖY HALKI İSTEDİ, BİZ YAPTIK”

Farklı bir hikayesi var buradaki yatırımlarımızın. Aslında Boğazköy, eşimin köyü. 90’lı yılların sonunda, Blue Way Group çatısı altında turizm otelcilik, inşaat sektörü ve emlak alım satım faaliyetlerine yoğunlaşmıştık Girne bölgesinde. O dönem Boğaz’a geldiğimizde, bölge halkından beni mutlu eden talepler geliyordu. Bu bölgeye yatırım yapmamız isteniyordu. Yatırım projesi hazırlamadan önce ihtiyaçlarını sorduk tek tek, benzin istasyonu yanıtı ağır bastı.. ‘Benzinimizi bile Gönyeli’den, Girne’den almak zorundayız’ diyorlardı..

Bu talep üzerine Boğazköy’e yapacağımız yatırım konusunda fikri doğdu. Akaryakıt istasyonu için izin verilecek bölgeleri inceledik, onaylarımızı aldık ve bugün hizmet verdiğimiz noktada Çağ Petrol’ün temellerini attık.

Akaryakıt istasyonu, o gün için çok büyük ihtiyaç duyulan bir hizmetti ama yol haritamızı çok iyi planlamamız gerekiyordu. Doğru adımlar atmak için o dönem Türkiye’nin büyük bölgelerinde 50’ye yakın istasyon gezdim, tek tek sahipleriyle tanıştım. Ve gördüm ki diğer işlerim de yoğun bir şekilde devam ettiği için, daha ilk andan itibaren güçlü bir otomasyon sistemi yatırımı yapmalıydık. Bu konuda en iyisi İsrail dediler, İsrail’e gittim. O dönemin teknoloji harikası sistemini Kıbrıs’a taşıdım. Sonra şehirlerarası istasyonlar Türkiye’de nasıl faaliyet gösteriyor, onu inceledim. Lefkoşa ile Girne arasındaki büyük araçlar, tırlar buraya girer mi diye düşündük. Büyük araçların pompaya güvenli yanaşabileceği ve sahaya da sığabileceği ebatları hazırladık. Güzergah üzerindeki tek istasyon olduğumuz için, ağır vasıtaların rahatlıkla girebileceği bir istasyon oldu Çağ Petrol.

cagatay-ozbirim-3.jpg

“TEKNOLOJİYİ İSRAİL’DEN GETİRDİK”

O tarihte bu kadar büyük bir alana sahip ve böyle bir otomasyonu kullanan bir istasyon yoktu. Sektördeki diğer arkadaşalar, ‘bu arkadaşın parası çok, toprağa atıyor’ diye yorumluyorlardı hatta.

Ama kullandığımız ürün yakıt olduğu için ihmal kabul etmeyeceğinin farkındaydık, çünkü her an tehlike arz eden bir ürün. O yüzden toprak altına da çok büyük yatırım yaptık. O dönem istasyonların büyük çoğunluğunda ısı değeri hesaplanmadan kuyular kazılıyordu. Yakıtlar o kuyulara konuyordu. Biz burada da teknolojiyi İsrail’den getirdik.

O dönem bir de OPET yeni istasyonlar kuruyordu Türkiye’de. Hem görsel tasarımları dikkat çekiciydi, hem de teknolojik donanıma büyük önem veriyorlardı. Onlara danışmanlık veren profesyonellerden de hizmet aldım uzunca bir süre. Günün sonunda örnek bir istasyona imza attığımızı düşünüyorum. 2003 yılında bu tesisi hizmete açtık ve bugün bakıyorum; başarı dolu 13 yılı geride bıraktık.

Çağatay Bey’in dediği gibi, bu istasyonda her şey otomasyona bağlı. Hem tedbir, hem de denetim adına teknolojinin en son ürünleri kullanılmış. Bu da hem yakıt kalitesi, hem de güvenlik adına büyük bir artı.

Sadece donanımıyla değil aslında, binasıyla da konsept bir akaryakıt istasyonu Çağ Petrol. O yüzden yenilikçilik ve kurumsallığıyla da anlaşmalı akaryakıt markası K-PET’in de reklam yüzlerinden bu tesis..

KALİTELİ BİR AKARYAKIT İÇİN BU ADIMLAR ÇOK ÖNEMLİ

Şimdi geliyoruz röportajın çıkış noktasına; yakıt kalitesine. Bu başlık bizi de, sizi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü kaliteli bir yakıt, uzun vadede araçların ömrünü, kısa vadede bütçemizi direkt etkiliyor.

İlk adımdan az önce bahsetmiştik; modern ve teknolojik bir tesis, yine teknolojinin imkanlarını kullanarak otomasyonlarla yönetilen bir altyapı. Her daim gözetim altındaki depolar ve akaryakıt tanklarında periyodik yapılan temizlik olmazsa olmaz. Çağatay Özbirim’e göre diğer avantaj ise K-PET’in Tüpraş’tan aldığı yakıt. Kaynak çok önemli diyor Çağatay Bey ve Tüpraş’a duyulan güvene dikkat çekiyor.

Kalitesine güvendiği yakıtın kendi istasyonuna gelişi, yakıtın kaynağı kadar mühim. O yüzden burada da kendi tedbirlerini almış Çağ Petrol, doluma kendi araçlarıyla gidiyor. Avrupa standartlarında akaryakıt tankerlerini kullanıyor. 20-30 yaşındaki araçlarla işini şansa bırakmıyor, belirsizliğe fırsat vermiyor.

Tankerle gelen yakıt, depolara dolduktan sonra ise pompalar büyük önem taşıyor, özellikle de pompa kalibrasyonu. Eskiyen veya yıpranan pompaların, zamanla az verme yönünde çalıştığını söylüyor Çağatay Özbirim. O yüzden Çağ Petrol’de bu ayarlar yılda bir değil, her ay özel bir şirketten hizmet alınarak denetleniyor. Yani işleyiş şansa bırakılmıyor. İşte bu yapılan denetimlerin belgeleri de tüm müşteriler rahatlıkla görsün diye, istasyon içindeki ofisin panosuna asılıyor. Çağatay Özbirim burada bir öneri sunuyor; “İçiniz rahat etsin istiyorsanız, yakıt aldığınız istasyonun denetim belgelerine göz atın” diyor..

cagatay-ozbirim-2.jpg

“AYNI PARAYA DAHA FAZLA YAKIT VERİYOR”

Gelelim Çağ Petrol için kulaktan kulağa yayılan “aynı paraya daha fazla yakıt veriyor” iddiasına, Özbirim gülümsüyor.

“Bu sözleri son dönemde çok sık duymaya başladık, mutlu oluyoruz aslında.. Biz diyoruz ki müşterilerimize, bizi deneyin. Göreceğiniz fark, olması gerekendir aslında. Çünkü sürekli hem kalibrasyon, hem de yakıt kalitesi adına denetimlerimizi sürdürüyoruz. Sonrasında ise yorumu size bırakıyoruz.

Çağ Petrol kalitesini fark eden sadece civar halk değil, Lefkoşa ve Girne’den sırf yakıt almak için gelen müşterilerimiz var. Sırf doğru yakıt aldığından emin olmak için bizi tercih ediyorlar ve günden güne insanlar gittikçe bilinçleniyor. Bilinçlenen insanlar da emin olduğu yerden ayrılmak istemiyor. Bu da bizim için gurur verici.”

Bir bilgilendirme, bir de uyarı yapıyor Çağatay Özbirim röportajın sonunda. Önce her müşteri için uygulanan sigortayı anlatıyor, sonra da aldığınız yakıta dikkat diyor!

“HER MÜŞTERİMİZ SİGORTALI”

Bizde tüm müşterilerin araçları, olası bir zarara karşı sigortalı. Bizden yakıt alan herkesi, otomatik sigortalanıyor. Eğer benim pompacım insan hatasıyla mazot yerine benzin hatası yapıyorsa, oluşabilecek hasarların tamamını sigortam karşılıyor. Normalde yapılan bir uygulama değil ama benim istasyonumda bu sigorta var.

DİKKAT!

Yakıtı Tüpraş’tan almak tek başına yetmez. Size temiz yakıt gelmiş olabilir ama siz tank temizliğini düzenli olarak yapmamış olabilirsiniz. Eğer tanklar tortu yaparsa, buharlaşma artar. Su oranı ölü yakıtın üzerine çıkar. Servis yaptırarak o tortu ve suyu almazsanız ve bunu müşteriye satarsanız araçlarda ciddi hasarlara yol açabilir.

Bu röportajla akaryakıt istasyonlarında altyapı ve denetimin önemini gördük, aslında hafife aldığımız akaryakıt alışverişinin, aracımız için ne kadar büyük önem taşıdığını bir kez daha öğrendik. O yüzden siz siz olun, maddi-manevi büyük zararlar görmeden önce bu önerilere kulak verin..