Özlem ÇİMENDAL

Cumhuriyetçi Türk Partisi Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, Türkiye’deki seçimlerin sonuçlarının Kıbrıs sorununa yansımalarını ve UBP kurultayının sonuçlarının koalisyon hükümetine etkilerini Yeni Bakış Gazetesi’ne değerlendirdi. UBP’de başkanlık yarışına kalan Ersin Tatar ve Hüseyin Özgürgün isimlerini değerlendiren Çağlar, Tatar’ın kazanması durumunda koalisyon hükümetinin olumsuz etkileneceğine işaret etti. Çağlar, kurultayın ilk turunda Ersin Tatar’ın ulaştığı oy oranının önemli olduğunu söyleyen Çağlar, “2.turdan çıkacak sonuç hükümet adına önem teşkil etmektedir” dedi. AKP’nin tek başına iktidar olmasını değerlendirmesinde ise sonucun Kıbrıs müzakerelerine olumlu etkide bulunacağını savundu.

“AKP oylarını yüzde 8 artırdı”

Türkiye’de gerçekleştirilen 1 Kasım Erken Genel Seçimlerinden AKP’nin zaferle çıkmasını değerlendiren CTP Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, durumu, “saygı duyulması” gereken bir sonuç olarak nitelendirdi. Çağlar, AKP’nin 7 Haziran-1 Kasım tarihlerinde oyunu yüzde 8 arttırdığını ve bunun bir başarı olduğunu ifade ederek, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) barajı geçmesini ise demokrasi adına güzel bir gelişme olarak değerlendirdi. Çağlar, “HDP 7 Haziran seçimlerinde yakaladığı ivmeyi demokrasi partisi şemsiyesi altında yansıtmıştı ancak, daha sonraları bir koalisyonun kurulamaması buna paralel olarak da ekonomik birtakım sıkıntılarla beraber tetiklenen terör olayları insanlar üzerinde negatif etki yarattı” diyerek demokrasi umuduna balta vurulduğunu ifade etti.

“AKP kurtarıcı olarak görüldü”

Seçimlerin sonuçlarına büyük tablodan bakılması gerektiğini söyleyen Çağlar, insanların artık bir istikrar arayışı içerisinde olduğunu belirterek kaos ve kargaşanın toplumda bıkkınlık yarattığını kaydetti. Çağlar, “Toplumda, istikrar arayışı vardı, ekonomik darboğaz ve terör olayları da halkı yeterince bunalttı. İnsanlarda AKP başa gelirse bu olaylar çözülecekse algısı yaratılınca, halk da oyumuzu AKP’ye verelim dedi” ifadelerini kullandı.

“HDP’nin barajı geçmesi denge kurdu”

HDP’nin barajı geçmesini ve Meclis’te yer almasını isteyen bir kesimin varlığına dikkat çeken Çağlar, bunun da insanların artık barış istediğinin en açık göstergesi olduğunu söyledi.

“Türkiye’de bir kabul ediş bir çok yaşa anlayışı var”

Çağlar, Türkiye’nin son 30-35 yıllık gelişiminde farklı bir sosyolojik yapı oluştuğunu belirterek, 12 Eylül sonrasında İmam Hatipler’in yaygınlaştırılması ve son 10 yılda bu kurumların her yeri sarması ile mutlak doğruluğu sorgulamadan bir kabul ediş bir şükran anlayışı doğduğunu söyledi.

“Türkiye’nin büyük çoğunluğunda kabul ediş-çok şükür mantığı yerleşti. İnsanlar ekonomik kriz ve terörü AKP’nin tek başına iktidar olamamasına bağlıyordu” diyen Çağlar, muhalefet partilerinin üzerlerine düşen görevi layiki ile yerine getirmediğini belirtti.

“Muhalefet işini yapmadı”

Sağ iktidarın tek güç olarak iktidarı elinde bulundurmasının sorumlusu olarak pasif kalan sol merkezli yapıları işaret eden Çağlar, “Burada muhalefete büyük görev düşüyor. Özellikle de CHP’ye. Son dönemlerde sağ oyun ivme yakaladığı gözle görülüyor. Sol oylar, Ecevit’le birlikte bir yükseliş göstermişti. Yakalanan bu sağ-sol bantların değişmesi mümkün değildir. Mevcut muhalefetin, solun ve toplumun yapısını çok iyi anlayarak yürümesi gerekmektedir” dedi.

“Partiler arası oy kayması yaşandı”

Eski söylemlerin artık bir tarafa bırakılarak, dinamik bir muhalefet yaratılması gerektiğini vurgulayan Çağlar, HDP’nin de şu anda yüklendiği misyonu çok iyi kullanması gerektiğinin altını çizdi.

MHP’nin de tarihsel misyonunu yitirdiğini AKP’nin, MHP’nin özellikle Devlet Bahçeli’nin söylemlerinin aksine kendi politikasıyla bunu yaparak oy devşirdiğini söyleyen Çağlar,  “Tek başına bir iktidar partisi olmazsa oyunuzu kime veririsiniz noktasına geldiğinde MHP’den AKP’ye, HDP’den de CHP’ye kayan oylar oldu. Toplumun beklentilerini kızgınlıklarını göremeyen bir parti başarılı olamaz. Toplumun beklentilerine cevap vermek gerekir” dedi.

“Toplumun yapısına göre yapılandırılma yapılmalı”

Bugün ülkemizde de benzer sorunların görüldüğünü, belirten Çağlar, “İnsanların genel davranışlarına bakarak bir yapılandırmaya gidilmeli. Yasalarda da bu aynı şekilde olmalı ve yasaların toplumu, siyaseti yönlendirmesinden ziyade toplum ve siyasetin beklentilerinden yola çıkılarak oluşturulması gerekir” dedi.

“AKP’nin tek başına iktidarı Kıbrıs’a olumlu yansıyacak”

AKP’nin şu an yakaladığı oy oranı ve seçmen sayısının en yüksek noktaya geldiğini ifade eden Çağlar, AKP’nin Kıbrıs’ta çözümü destekler pozisyonda olduğunu söyleyerek iktidara tek başına gelmesinin bu konuda olumlu bir hava yaratacağını belirtti.

“CHP’nin Kıbrıs sorununa yaklaşımının altı boş”

CHP’nin Kıbrıs sorununa bakış açısının altını dolduramadığını Kıbrıs meselesine özgüven eksikliğiyle yaklaştığının şimdiye kadar görüldüğünü söyleyen Çağlar,  “AKP tek başına istikrarlı bir iktidar yakalayarak ve özgüvenle hareket ederek bu işi kolaylaştırabilir. Toplumunu bu kadar iyi okuyan başta olan bir AKP Kıbrıs Türk halkını da iyi okuyacak gibi görünüyor” dedi.

“Kıbrıs’ta toplumsal kalkınma önemli”

Çağlar Kıbrıs’taki partilerin, siyasilerin ve vekillerin artık gailesinin üretim olması ve ürettiğini pazara taşıma yollarını araması gerektiğini belirtti.

“AKP, Federal Kıbrıs’ı destekliyor”

Çağlar, AKP’nin Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ni  destekleyeceğini düşündüğünü ifade etti.

“Ersin Tatar’ın ayrılıkçı söylemi zarar verir”

Ülkemizdeki tahminlerin de Türkiye’deki tahminlerin de pek tutmadığını sürprizlerle karşılaşıldığını belirten Çağlar, “Ersin Tatar ortaklığın yapıldığı partiden pek memnun değil. Bunu sorgulayacağını söylüyor. Başbakan Ömer Kalyoncu ve CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürhman’ın da bu hükümet politikasında oynanmaz diye açıklamaları var” diyerek Ersin Tatar’ın izlediği politikanın topluma zarar verecek ve uygulamada birtakım sorunlar yaratabilecek bir politika olduğunu söyledi. Yapılan anketlerle toplumu yönlendirerek bir toplumsal mühendislik yapılmaya çalışıldığını söyleyen Çağlar, “UBP kurultayında 2. tura kalınması bekleniliyordu. Özgürgün’ün yüzde 44-45 gibi oy alması çok önemlidir. Ersin Tatar’ın da 30 küsurlarda alması önemli. 2.turdan çıkacak sonuç hükümet adına önem teşkil etmektedir” dedi.

“CTP-UBP koalisyonu devam edecek”

Genel tabloya baktığımda konuşulan erken seçim söylemlerinin getirileri olduğu kadar götürülerinin de olacağını gördüğünü ifade eden Çağlar, “Ben CTP-UBP koalisyonunun devam edeceğine inanıyorum. Bu ortaklık yürüyecek. UBP’nin kendi içinde en sağdaki adayların bile artık prim alamadığını görüyoruz. Toplum artık hamasi söylemler yerine somut bir şeyler istiyor. Toplumun yapısı da değişiyor. UBP de bu değişime ayak uydurmalı” ifadelerini kullandı.

“UBP değişimi içine sindirmeli”

Artık farklı tutum ve davranışlarla kutuplaşma yaratmadan uzlaşı ve hoşgörünün benimsenmesi gerektiğini söyleyen Çağlar sözlerini şöyle tamamladı: “Artık dünya da bunu istemiyor. Toplumlar barıştan ve uzlaşıdan yana. UBP’de bir liderlik zafiyeti var. Tek isim, tek adam, o soğuk savaş döneminde geçerliydi ama günümüzde takım ruhu lazım. Farklı ve yeni düşünen insanların düşüncelerini tartışacağı ortamlar yaratılması önemlidir.” 

Kaynak: Yeni Bakış