Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, çocukluk yaş grubunda en sıklıkla görülen kanser türlerinin başında lösemi hastalığının yer aldığını, lösemilerin çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35-40’ını oluşturarak sıklık sıralamasında birinci olduğunu kaydetti.

Löseminin oluşmasında rol oynayabilen faktörler içerisinde bazı kromozomal hastalıklar, genetik yatkınlıklar, bazı viral enfeksiyonlar, yüksek doz radyasyona ve benzen türü kimyasal maddelere maruz kalmak gibi etkenlerin bulunduğunu belirten Çağlar, son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, gebelik sırasında sigara içen annelerin çocuklarında artmış lösemi sıklığı saptandığını ifade etti.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi Sorumlusu Gökhan Gökberk, “1-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” dolayısıyla mesaj yayımladı.

GÖKBERK: “AMACIMIZ ÜYELERİMİZİN KENDİNİ GELİŞTİRMESİ”

Umut Eğitim ve Kültür Evi Sorumlusu Gökhan Gökberk, Umut Eğitim ve Kültür Evi’nin çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek, amaçlarının aldıkları tedavilerinden dolayı derslerinden geri kalan veya tedavisini tamamlamamış olup okuluna devam edememiş olan üyelerin kendilerini geliştirmeleri olduğunu kaydetti.

Merkezde, müzik terapi ve psikoterapi seansları da yapıldığını belirten Gökberk, umut eviyle çocuklar ve gençlerin özgüvenlerini artırmayı ve kendilerini geliştirebilmelerini hedeflediklerini ifade etti.

Gökberk, “Bu bağlamda yaklaşık 4 yıldır derneğimiz ve Umut Eğitim ve Kültür Evi olarak çaba harcamaktayız. Bu çabanın sonuçlarını görmek bizleri çok mutlu kılmaktadır. 1-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda tüm çocuklarımıza yaşamları boyunca sağlık, huzur, mutluluk ve başarı diliyoruz” ifadesini kullandı.

ÇAĞLAR: “FARKINDALIK YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar yaptığı açıklamada; “1-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası”nda etkinlik ve organizasyonlarla hastalıkla ilgili farkındalık yaratılmaya çalışıldığını kaydetti.

Çağlar, “Özellikle, “1-8 Kasım, Lösemili Çocuklar Haftası”nda, lösemi hastalığı ile mücadele eden çocuklara moral vermek, daha kaliteli yaşam standartlarına ulaşmaları için bu hastalığa dikkatleri çekmek ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır” ifadesine yer verdi.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği olarak haftanın önemi dolayısıyla Gazimağusa DAÜ Doğa İlkokulu, Çanakkale Ortaokulu ve Türkmenköy İlkokulu olmak üzere üç okulda ve her ay Avustralya’da yaşayan vatandaşlara yönelik radyo programlarında “Kanser Farkındalık Programlarında” çocukluk çağı kanserlerinden lösemi konusunda farkındalık programları düzenleneceğini belirtti.

“LÖSEMİ ÇOCUKLUK YAŞ GRUBUNDA EN SIKLIKLA GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ”

Çocukluk çağı kanserlerinin, tüm kanserlerin yüzde 2-4’ünü oluşturduğunu kaydeden Çağlar, çocukluk çağı kanserlerinin yıllık görülme sıklığının (insidans), milyonda 120 olduğunu ifade etti.

Çocukluk yaş grubunda en sıklıkla görülen kanser türlerinin başında kan kanseri olarak da ifade edilebilen lösemi hastalığının yer aldığını belirten Çağlar, lösemilerin çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35-40’ını oluşturarak sıklık sıralamasında birinci sırada bulunduğunu kaydetti.

Çağlar, lösemi ile ilgili şunları kaydetti:

“Lösemiler, akut ve kronik olmak üzere iki ana grup üzerinden sınıflandırılırlar.
Lösemi (kan kanseri), kemik iliğinde üretilen kan hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkan önemli bir kanser türüdür. Löseminin, sebebi tam olarak bilinmese de, bu hastalığa olumsuz etki yapan ve hastalığın oluşmasında rol oynayabilen faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler içerisinde bazı kromozomal hastalıklar, genetik yatkınlıklar, bazı viral enfeksiyonlar, yüksek doz radyasyona ve benzen türü kimyasal maddelere maruz kalmak gibi etkenler yer almaktadır”

Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, gebelik sırasında sigara içen annelerin çocuklarında artmış lösemi sıklığı saptandığına işaret eden Çağlar, diğer kanser türlerinde gözlenen belirtiler olduğu gibi löseminin de kendine özgü belirti ve bulguları da bulunduğunu belirtti.

Çağlar, hastalığın önemli belirtileri arasında kansızlık, solukluk, kanama ve kemik ağrıları ile bulgu verebileceği gibi ender olarak ilk dönemlerinde bariz bulgu vermeden de seyredebileceğini ifade etti.

Çağlar, “Tüm çocuklarımızın her zaman mutlu ve hayat boyu sağlıklı olmalarını diliyorum” ifadesini kullandı.

BÜLENT ECEVİT ANADOLU LİSESİ’NDEN BAĞIŞ

Öte yandan Bülent Ecevit Anadolu Lisesi öğrencileri, Dernek Başkanı Raziye Kocaismail’in çağrısı üzerine,  Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin ikinci el satış dükkanlarında satılıp gelir elde edilmesi ve hastaların elzem ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla, giymedikleri giysilerini toparlayıp derneğe bağışladı.  

Kocaismail, katkı koyan herkese sağlık bereketinde bir hayat diledi.