Kubilay KURÇER 

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Mehmet Çağlar, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın düzenlediği basın toplantısını yerinde ve zamanında olduğunu ifade ederek, olası bir çözümde insanı merkeze koyan yaklaşımların sergilenmesi gerektiğini vurguladı. 

ADA TV’de Günaydın Ada programına konuk olan CTP-BG Milletvekili Çağlar, Annan Planı döneminde de gündeme gelen “Yeni Güzelyurt” olgusunun günümüzde dizayn edilmesi gerektiğini belirterek gündeme ilişkin açıklamada bulundu. 

“YERİNDE VE ZAMANINDAYDI” 

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın düzenlediği basın toplantısını yerinde ve zamanında bir toplantı olarak değerlendiren Çağlar, negatif havaların yaratılmaya çalışıldığı bu dönemde bu toplantının yerinde olduğunu belirtti. 

“İNSAN ODAKLI OLMALI” 

Mülkiyet konusunun en çetrefilli konu olduğunu ifade eden Çağlar, bu dönemde yine de mülkiyetten daha önemli olan noktanın insan odaklı çözüm yaklaşımı olması gerektiğini belirtti. 

Çağlar, bunun olmadığı durumlarda toplumsal barışın ve işbirliğinin sağlanamayacağına dikkat çekerek, olası bir çözümde verilecek yerlerden biri olarak görülen Güzelyurt’un durumuyla ilgili, yaşamların minimum etkileneceği bir modelin tercih edilmesi gerektiğine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: 

“İnsanların rahatsız olmayacağı bir çözüm şeklini gündeme getirmek gerekiyor fakat karşı tarafa bir şeyler verileceğinin de anlaşılması gerekir. 12 yıl önce Annan Planı gündeme geldiğinde Güzelyurt’un Rumlara verileceği belirtilmişti. AB yetkililerinin Güzelyurt’ta sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptığı ve kaygıların dinlendiği süreç yaşanmıştı.” 

“HATA GİBİ GÖRÜLÜYOR” 

CTP-BG tarafından geçmiş yıllarda geçirilen İTEM Yasası’nın mevcut koşullarda hata olup olmadığıyla ilgili değerlendirme bulunan Çağlar, görüşlerini şu sözlerle ifade etti: 

“Bugün geldiğimiz noktada bir müzakere sürecinde olası bir federal çözümden bahsederek, İTEM Yasası çözümü güçleştirilmiş görünebilir fakat ben olaya insan ve toplum olgusunu merkeze alarak bakıyorum. 1974’ten sonra kurulan yaşamın gelişmesi için karşılıklı ekonomik ilişkiler ve yatırım gerekirdi. Böylece bireysel mülkiyet haklarından yola çıkarak bu ilişkileri yürütecek noktaya gelinmezdi.” 

“YENİ GÜZELYURT OLGUSU YARATILMALI” 

Çağlar, Annan Planı döneminde de gündeme gelen “Yeni Güzelyurt” olgusunun şimdilerde de dizayn edilmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: 

“Güzelyurt bölgesinde de insan odaklı bakarak insanların burası verilmez ya da verilir gibi bakmak yerine, yer değiştirecek olan insanların yaşamlarının etkilenmeyeceği ya da minimum etkileneceği iş yaşamlarını devam edecek şekilde gündeme getirmek lazım. O dönemlerde yaratılan fikir olan yeni Güzelyurt olgusunun şu anki Güzelyurt’la yaşayabilecek sistemi yeniden düşünmeye, yeni anlayışlarla ve fikirlerle geliştirmeye ihtiyacımız vardır. Bunlar yapıcı noktalardır, çözümün önünde engel nokta değildir. Yapmamız gereken çözümün yaşayabileceği noktaları gündeme getirmektir.”