“Yorgancıoğlu ve Denktaş hak etmedikleri oylar aldı. Herkes bilsin tarihi doğru okuyalım diye söylüyorum” 

“Parti kurmayacağım dedi parti hazırlığı yaptı”

ÖZGE KİZİR

Seçimden önce partiye ağır bir yıpratılma kapmayası yapıldığını belirten Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, karşı muhalefet partileri ise bu kampanyayı tepe tepe kullandıklarını vurguladı. 

TDP’nin önemli bir rüzgârla geldiğini ifade eden Çakıcı, “Bende o yüzden cümlelerimi o şekilde kullandım. Önerilerimizin içinde ise bugün yapılmayanlar vardı. Mehmet Ali Talat’ın 25 maddelik manifestosuna ise bizim 2013 seçimindeki önerilerimizle karşılaştırdığımızda önerileri Light Cola vardır ya, işte light (hafif) kalır” dedi. 

Polisin sivile bağlanması konusunda anayasa değişikliğini değerlendiren Çakıcı, “Polisin sivile bağlanmasını tarihte yasa önerisi sunan bir ben varım bir de Mustafa Emiroğluları’dır. 2010’da polis yasası geldiğinde Güvenlik Kuvvetleri Komutanı ibarelerin yerine İçişleri Bakanlığı ibareleri koyarak öneri yapmıştık ve o günün hükümeti reddetmiştir” dedi. 

“Yorgancıoğlu ve Denktaş hak etmedikleri oyları aldı”

Çakıcı, “O gün hiçbir sözü olmayan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında, Serdar Denktaş Demokrat Parti (DP) yönetimi ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) zaten hükümetteydi diğer muhalefettekilerin hiçbir sözü olmadığı hiçbir söz vermediği halde bütün gün beni ve partimi dövdüler” dedi. Hatalarından dolayı yakalandıklarını ifade eden Çakıcı, “bilerek isteyerek yaptığımız şeyler değildi. Biz bazı arkadaşlarımızın seçim döneminde sıra kavgalarına adapte olunca eksik uygulamalar yaparak bazı şeyleri göremedik” dedi. Çakıcı, “Seçim atmosferi böyle gerçekleştiğinde TDP yeterli oyu alamadı. Şunu açıkça söylemek gerekir ki Yorgancıoğlu ve Denktaş hak etmedikleri oylar aldı. Herkes bilsin tarihi doğru okuyalım diye söylüyorum” dedi.

“KKTC bu değilse ben yapmıyorum sen yapıyorsun”

2009’da tarihin en büyük bütçe açığının CTP ve DP hükümeti döneminde yapıldığına dikkat çeken Çakıcı, 
“Sonra CTP ve DP hükümeti bunu devam ettirdi ve seçime girdirdiler. Haketmeyen partiler bize de haksız bir şekilde davranarak önerilerimizi görmezden geldiler. Aslında hiçbir sözü olmayan ve radikal öneri getirmeyen partilere oy verdi. 

CTP ve DP hükümeti bir söz vererek gelmedi. 2 yıl önce duran Denktaş bugün istifa etti. Döndü hükümete ve benim hayal ettiğim KKTC bu değil dedi bende soruyorum kendisine senin hayal ettiğin KKTC bu değilse ben yapmıyorum sen yapıyorsun siz yönetimdesiniz” dedi.

“Büyük ümitlerle gelen anlayış çöktü”

İnsanların Maraş önerisine bakarak Mustafa Akıncı’ya oy vermediklerini belirten Çakıcı, Maraş konusunda radikal çözümlerin oluşturulduğunu fakat halkın yönetime kızgın olduğunu ve bu durumunda seçimde öne geçtiğini vurguladı. Çakıcı, “Halk ne Kıbrıs meselesine baktı ne de yapılacak icraata baktı. Halk hükümete tepki gösterdi ve Akıncı’ya ciddi bir oy verdi. Biz bunları çeşitli bir biçimde yorumlayabiliriz ama işin altında öfkeli bir halk vardır. Daha 2 yıl önce seçimden zaferle çıkan ve büyük ümitlerle gelen anlayış çöktü” dedi.

“Bu durumlar hep halkın tepkisiydi”

Seçimde Kudret Özersay’ın yüzde 20’lere gelmesi durumunda hayretler içinde kaldığını ifade eden Çakıcı, “bu durumlar hep halkın tepkisiydi. Oda yeni birisidir. Parti kurmayacağım dedi parti hazırlığı yaptı. Döndü, Özersay “bütün partiler kötüdür” dedi, artık kendiside bir partidir” dedi. 

Çakıcı, “Biz de tertemiz bir yapıydık hükümette olmadık ve temiz siyaseti savunuyorduk. Şimdi ben bu sürecin tümüne baktığım zaman taşlar yerine oturmadı. O yüzden 2013 liderlerinin tümü gitti” dedi. 

“Talat üzerinden uzlaşma görünüyor”

CTP’nin çaresiz kaldığını belirten Çakıcı, “Liderlik edecek figürü şuanda ortada yoktur. Gördüğüm kadarıyla böyle bir imkan kalmadığı zaman CTP içerisinde Talat üzerinden uzlaşma görünüyor” dedi. Talat’ın toparlaması ve değiştirmesi istenilen bir algı oluştuğunu ifade eden Çakıcı, Talat’ın değişmesiyle beraber partide icraat yapılmazsa yine aynı durumun yaşanacağını belirtti.