Meclis Danışma Kurulu’nun Cumhuriyet Meclisi’nin bütçe görüşmeleri nedeniyle 13-27 Kasım tarihleri arasında, haftada bir gün, sadece Perşembe günü saat 10.00’da toplanması kararı Genel Kurul’un onayına sunuldu.

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, söz alarak, Genel Kurul’un saat 10.00’da toplanmamasını eleştirdi. Denktaş, Genel Kurul’da 10 muhalefet Milletvekili ile nisap sağlandığına dikkat çekerek, iktidar partisi milletvekillerini daha dikkatli davranmaya çağırdı.

Konuşmanın ardından Danışma Kurulu’nun önerisi oybirliğiyle onaylandı.

Genel Kurul’da CTP’nin, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nde üye değişikliğine ilişkin tezkeresi de okundu. Buna göre komite üyeliğine Fazilet Özdenefe yerine Teberüken Uluçay getirildi.

Başbakanlığın, Ekonomi, Maliye, bütçe ve Plan Komitesi gündeminde bulunana Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Komitede ivedilik görüşmesine ilişkin Tezkeresi ve İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanlığının, ivedilikle görüşülen Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesine ilişkin tezkeresi de onaylandı.

TATAR

Başbakanlığın, Ekonomi, Maliye, bütçe ve Plan Komitesi gündeminde bulunan Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın Komitede ivedilik görüşmesine ilişkin Tezkeresi ile ilgili söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, ivediliği alınması istenen bu tezkerenin geçmesi halinde mali gelirin hazır olup olmadığını sordu.

ÖZGÜR

Maliye Bakanı Birikim Özgür de, kamu gelirlerinin artırabilmesi için ekonominin büyümesi gerektiğini dile getirerek, büyümenin yapılabilmesi için de birtakım yatırımların olması gerektiğini kaydetti.

Ek mükellefiyet olacağını ve şu anda belediyelere ayrılan payın yüzde 8 olduğunu artırılmasını planladıklarını dile getiren Özgür, bu artış için bir bütçe açığının olabileceğini fakat bu yaratılacak ek mükellefiyetin kaynak akışı olabileceğini belirtti.  

Belediyelerin vergi borçlarının olduğunu ve 20 milyonluk bir ek mükellefiyet değil, 8-9 Milyonluk bir ek mükellefiyet olacağını dile getiren Birikim, bunun sadece küçük bir düzenleme olduğunu esas hedeflerinin ise reformu 2016 yılı içerisinde hayata geçirmek olduğunu belirtti.

DENKTAŞ

DP-UG Milletvekili Serdar Denktaş ise, kaynağın Belediyelerin vergi ve sosyal sigortalara olan borçlar için kullanılması gerektiğini ve Belediyelerin borçlarının bir kısmını devletin üstlenmesi gerektiğini, sosyal sigortalara ve vergi borçlarının devletin borçları olması gerektiğini kaydetti.

Denktaş ayrıca, Demokrat Parti Ulusal Güçler olarak bu öneriye ret oyu vereceklerini kaydetti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, sadece küçük belediyelerin değil büyük belediyelerin sorunlarının da çok olduğunu dile getirerek, belediyelerin içler acısı bir durumda olduğunu belirtti.

Katkı payının eşit olması gerektiğini söyleyen Çakıcı, küçük belediyelere yapılacak katkı oranının daha fazla olmasını eleştirdi. Katkının yanlış değil eksik olacağını düşündüğünü söyleyen Çakıcı, katkının neden eşit olmadığının açıklanmasını istedi.

ÖZGÜR

Maliye Bakanı Birikim Özgür tekrar söz alarak, Belediyelerin durumunun artık bıçağın kemiğe dayandığı bir durum olduğunu ve bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

ULUÇAY

CTP Milletvekili Teberüken Uluçay da, önceki hükümet döneminden başlayan çalışmaların bu dönemde hükümetin önüne geleceğini ve Maliye’nin bürokratlarının da çalışmalarını yaparak katkı sağlayacağını kaydetti. 

Konuşmaların ardından tezkere oyçokluğuyla kabul edildi.

Genel Kurul'un gündeminde Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı bulunuyor.

Genel kurul ayrıca; Sayıştay Komitesi’nin; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sosyal Sigortalar Dairesi’nin 1986-1992 Mali Yılının Sayıştay Denetim Raporu, Sosyal Konut Fonu 1986-1987 Yılları Hesaplarının Sayıştay Denetim Raporu, Aylık İngilizce Kıbrıs Gazetesi ile Aylık Kuzey Kıbrıs Dergisi’ne İlişkin Sayıştay Denetim Raporu ve KKTC Güvenlik Kuvvetlerini Güçlendirme Kurumu’nun 1 Temmuz 2011 – 30 Haziran 2012 Mali Dönemine ait Hesapların Sayıştay Denetim Raporu ile KKTC Güvenlik Kuvvetleri Güçlendirme Kurumu’na ait 1 Temmuz 2012 – 30 Haziran 2013 Mali Dönemine ait hesaplarına ilişkin Sayıştay Denetim Raporu’nu görüşecek.