TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, Meclis Genel Kurulu’nda Ercan Devlet Havalimanı ihalesi ile ilgili söz alarak, Ercan İhalesi ek sözleşmesi ile devletin 35 milyon TL zarara sokulduğunu savundu.

Çakıcı, Genel Kurulda, Ercan’daki kontrolörlük hizmeti ile ilgili Ombudsman raporu çerçevesinde söz alarak, ihale ile ilgili yapılan ek sözleşmede yer alan maddeleri okudu, değerlendirmeler yaptı.

Sözleşmenin dönemin bakanları Ersan Saner ve Sunat Atun tarafından imzalandığını ifade eden Çakıcı, Ercan’daki kontrolörlük hizmetlerinin ödenmeye başlandığını, ancak şirketin “ödemeyeceğim” dediğini, sözleşmede böyle bir ödeme maddesinin olmadığına işaret etti. 
Çakıcı, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’ndan, Ercan’daki kontrolörlük hizmeti ile ilgili şirketle imzalanan protokolü de talep etti.

Çakıcı, ayrıca ihale sürecinde öngörülen 4 yılın tamamlanmasına az bir süre kaldığını; bu kontrolörlük hizmetlerinin şirketin değil devletin kazancından ödeneceğini ve devletin 11 milyon 250 bin dolar zarara sokulacağını öne sürdü.

Bakanlar Kurulu kararını da kürsüden gösteren Çakıcı, Bakanlar Kurulunun tüm yetkileri Ulaştırma Bakanına verdiğini, bu yüzden tek bakanın suçlanmaması gerektiğini belirterek, “Ortada bir dolap döndüğünü” savundu; bunun T&T şirketi ortağı tarafından da söylendiğini, bu ihalenin düşmesinin gerektiğini de yine bu ortak şirketin söylediğini kaydetti.

Çakıcı, tüm bu iddiaların ortak şirketler tarafından söylendiğini, ihalenin düşmesi gerektiğini savundu, Ercan’daki sözleşme, ek sözleşme ve şirket ile yapılan sözleşmelerin gösterilmesini istedi, bunun yapılmaması durumunda “istifa” edilmesi gerektiğini öne sürdü.

ARABACIOĞLU: “EDİNECEĞİMİZ BİLGİLER IŞIĞINDA TAVIR BELİRLEYECEĞİZ”

DPUG Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, DPUG’nin bu konuda sessiz kaldığı gibi bir eleştiri olduğunu ifade ederek, bu konudaki raporların Dilekçe ve Ombudsman Komitesinde görüşülmeye başlandığını, konunun tartışıldığını kaydetti.

Arabacıoğlu, bu çerçevede konu ile ilgili daha detaylı bilgiler edinmek ve ona göre değerlendirme yapılmasının doğru olacağına inanç belirterek, edinecekleri bilgiler ışığında bunu değerlendireceklerini ve ona göre partinin tavrını belirleyeceğini söyledi.

Arabacıoğlu, bunun ardından Meclis Araştırma Komitesi açılıp açılmaması gerekliliğini tartışacaklarını ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU: “DEVLETİN ZARAR GÖRMESİNİN KARŞINDA OLACAĞIZ, GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, toplumu bilgilendirme açısından yapılan konuşmalara teşekkür ederek, bu konunun komitede konuşulduğunu, Ombudsman ve bakanın komiteye bilgi vereceğini, yapılacak bilgilendirmelerin ardından konunun açıklığa kavuşacağını kaydetti.

Çavuşoğlu, konunun UBP’yi de yakından ilgilendirdiğini, çünkü bakanın kendi mensupları olduğunu, bu yüzden komite araştırmasında her şeyin ortaya çıkacağını ve yanlışlık varsa açıklanacağını, doğruların da ortaya çıkacağını belirtti.

Çavuşoğlu, bu konuda devletin zarar görmesinin karşında olacaklarını, gerçeklerin ortaya çıkması için çalışacaklarını ancak gerçekler ortaya çıkmadan ve olay tam olarak aydınlatılmadan da bir girişim yapılmasını doğru bulmadıklarını kaydetti.

Raporu beklemenin doğru olacağını belirten Çavuşoğlu, yanlış veya doğrunun buradan açıklanacağını, bu konuda kimsenin endişesi olmamasını istedi.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulunun, genel kurulun gelecek birleşiminin ertelenmesine ilişkin kararı okundu.

Meclis heyetinin ve 4 bakanın pazartesi günü yurtdışında olacağı gerekçesiyle pazartesi günü yapılacak Meclis oturumunun 11 Şubat Perşembe gününe ertelenmesi kararının onaylanmasının öncesinde söz alan DPUG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, sayının yeterli olacağını ve Meclisin toplanabileceğini ifade etti ve karara ret vereceklerini söyledi.

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, hükümetin yeter sayıya sahip olduğunu, bu yüzden Meclis olarak oturumun açılması gerektiğini, Meclisi açtırmama gibi bir sıkıntılarının olmadığını, Meclisin açılması gerektiğini savundu, ret oyu vereceklerini kaydetti.

GENEL KURULUN PAZARTESİ GÜNKÜ BİRLEŞİMİ PERŞEMBEYE  ERTELENDİ

Konuşmalar sonrası karar oyçokluğu ile kabul edildi. Meclis toplantısı pazartesi olmayacak, 11 Şubat’ta toplanacak.

Oylamanın ardından güncel konuşmalara geçildi.