Arzu Köprülü ve Rahme Çiftçioğlu

Toplumcu Demokrasi Partisi Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, kişilerin siyasi mücadele gözlüğüyle birbirine bakmaları nedeniyle vekillerin bazen birbirlerini iyi anlayamadığını dile getirdi, siyasi kavgaların karakter ve kişilere göre yapılamayacağını söyledi.

CTP Milletvekili Doğuş Derya'ya daha önce yapılan hakaretlerin mahkemelik olduğunu anımsatan Çakıcı, Derya'nın bazı söylemlerinin kimi kesimler tarafından görülmek istenmese de doğru olduğunu belirtti.

Çakıcı, “Herkes düşüncelerini birbirini suçlamadan söyleyebilmeli” dedi.

Çakıcı, savaşın zor olduğunu ve Kıbrıs Türk halkının da büyük acılar çektiğini vurgulayarak, aynı acıları Kıbrıs Rum halkının da çektiğini kaydetti.

Koordinasyon ofisiyle ilgili yapılan eylemin Güney Kıbrıs’taki AKEL partisi ile ilişkilendirilmesini doğru bulmadığını söyleyen Çakıcı, Başbakan Özgürgün'ün bu ifadelerini doğru bulmadığını belirtti. Çakıcı, “Özgürgün gençlerin eylemini AKEL’le ilişkilendirerek ne elde etti?” diye sordu.

Çakıcı, gençlerden gelen mesajların sadece Koordinasyon ofisine yönelik olmadığını anlatarak, ülkede son yıllarda yaşanan “Göç Yasası”, KTHY'nin batışı, adil olmayan maaşlarla insanların işe başlaması ve özelleştirmelerin gençleri uzun süreden bu yana rahatsız ettiğini söyledi.

2004 ve 2005 yıllarında inşaatların patladığını ve gelirlerin arttığını söyleyen Çakıcı, sürdürülebilir bir ekonomiye gerek olduğunu ve gidişatın bozulacağına dair işaretlerin 2006 yılında kendini göstermeye başladığını kaydetti.

Çakıcı, o zamandan itibaren yaşanan gelişmeleri de örnekleriyle anlattı.

Paketlere karşı mücadelenin ve kavganın ekonominin gerilemesi ve bütçe açığının büyümesiyle gündeme geldiğini dile getiren Çakıcı, kamu çalışanlarının maaşlarını düzenleyen ve “Göç Yasası” olarak nitelendirilen 472010 sayılı yasanın da bu dönemde gündeme geldiğini, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın da bu dönemde batırıldığını söyledi.

Ülkedeki siyasilerin Türkiye hükümetlerinden gelen rüzgarlar karşısında sağlam durmadığını kaydeden Çakıcı, “KTHY, battığı zaman dönemin siyasileri burayı özelleştireceğiz dedi ama 800 kişi kapının önüne kaldı.

Başbakanlık bahçesine bir pet şişe atan KTHY çalışanı Başbakan tarafından terörist ilan edildi” dedi. “Rekabet oluşturacak koşullar neden yaratılmadı. Devlet, neden kendi hava yollarını koruyamadı?” diye soran Çakıcı, “Ercan da elimizden gitti” şeklinde konuştu.

Parti olarak, “Umut Projesi” olarak ekonomik paket hazırladıklarını da anımsatan Çakıcı, Elektrik kurumu, limanlar ve telekomünikasyonun özelleştirme adı altında verilmesine karşı olduğunu söyledi, bu paketteki en önemli konuların bunlar olduğunu belirtti.