Özge Kizir

Mehmet Çakıcı, uyuşturucu taşımak suçundan yakalanan kullanıcıların tedaviyle ilgili mekanizmalara yöneltilmesi gerektiğini, bağımlıyı hapse göndermenin bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Hapsin bağımlıyı topluma kazandırmayacağını ifade eden Çakıcı, “cezalar artırılacaksa ithal eden ve satıcı olan için artırılabilir. Hele bunlar arasında çocuklara, akıl hastalarına ve zekâ özürlülere uyuşturucu satmanın cezası daha da ağırlaştırılabilir. Satıcılarla ilgili daha da caydırıcı cezalar olması lazım ki, oradaki ekonomik karı ve özentiyi ortadan kaldırsın” dedi.

Uyuşturucu suçlarıyla ilgili yasaların yetersiz olduğuna dikkat çeken Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, “Uyuşturucu suçlarıyla ilgili yasalar kesinlikle yetersizdir. Çünkü sigaraya asgari ücret kadar ceza verilebilirken, 50 TL’lik uyuşturucu madde tasarrufuna 50 TL kadar para cezası verilebiliyor. Bunlar çok düşük” dedi. Bağımlıların hapse girmesini önlemek gerektiğini kaydeden Çakıcı şöyle konuştu: “Bağımlı olan kişiyi denetimli serbestliğe gönderilebilir ama hapis uygulaması yanlıştır. Bir kişi bağımlı ve kullanıcıysa bunu tedaviye yönlendirmek lazım o kişiye para ya da hapis cezası vermeniz çok bir anlam ifade etmiyor. Fakat para cezası en azından yaptığı yanlışı vurgulamak açısından önemli bir şey olabilir. Hapis, bağımlıyı topluma kazandıran bir şey değildir” dedi.

“Bu kişiyi tedaviye yönlendirerek bir şans verelim”

Önemli olanın, satıcıların cezalarının artırılması olduğunu vurgulayan Çakıcı, “Yoksa uyuşturucu suçlarının parası ve cezası azdır demek tek başına yeterli değildir. Uyuşturucudan yakalanan bir kişi zaten kullanıcı ve bağımlıysa o kişiye daha çok ceza verelim şeklinde bir düşünce doğru değildir. Bu kişiyi tedaviye yönlendirerek bir şans verelim. Uyuşturucudan olan suçların cezalarını artıralım gibi durumların ne faydası var?” şeklinde konuştu.

“Satıcılarla ilgili daha da caydırıcı cezalar olması lazım”

Üzerinde durulması gereken konunun, “satıcıların cezalandırılması” olduğunu belirten Çakıcı, uyuşturucu taşımak suçundan yakalanan kullanıcıların cezaevi yerine tedaviyle ilgili mekanizmalara yöneltilmesi gerektiğini ifade ederek, “Para cezaları cezaların yanına eklenebilir ama hapse girsin veya ağırlaştıralım demek insanlık suçudur. Bağımlıyı zaten hapse göndermek daha beter bir insanlık suçudur.
Dolayısıyla burada suç artırılacaksa ithal eden ve satıcı olan için artırılabilir. Hele bunlar arasında çocuklara, akıl hastalarına ve zekâ özürlülere uyuşturucu satmanın cezası daha çok ağırlaştırılabilir. Bu durumlarda eksiklik vardır. Satıcılarla ilgili daha da caydırıcı cezalar olması lazım ki oradaki ekonomik karı ve özentiyi ortadan kaldırsın” ifadesini kullandı.

“Bütün uyuşturucu suçlarıyla ilgili cezalar hafif demek doğru değildi” 

Çakıcı sözlerini şöyle tamamladı: “Biz şimdi denetimli serbestlik yasasını uyuşturucu kullanıcılarına yönelik hazırladık. İmzalayacağız ve meclise sevk edeceğiz. Bu konuda görüş yapan avukatlara katılıyorum ama satıcılara yönelik cezaların artırılmasından yanayım. Bağımlıların cezalarını artırmayalım rehabilite ederek topluma kazandıralım. Bütün uyuşturucu suçlarıyla ilgili cezalar hafif demek doğru değildir.”