Meclis Genel Kurulu’nda güncel konuşmalardan önce TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, grevlerle ilgili söz aldı.

Çakıcı konuşmasında hükümet icraatlarını eleştirerek, hükümeti Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasası’yla ilgili verdiği sözleri tutmaya çağırdı.

Çakıcı, şimdiki hükümetin muhalefet olduğu dönemde bu yasaya popülist amaçlarla tepki gösterdiğin savundu ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile Başbakan Yorgancıoğlu’nun muhalefetteyken, sendikaların kendilerine bu yasayla ilgili sunduğu yazıya imza atmayacağını söylediğini belirtti.

Çakıcı, hükümetten “İrsen Küçük’le Özkan Yorgancıoğlu’nun ne farkı olduğunu açıklamasını” istedi.

YORGANCIOĞLU: “GÖZÜ KAPALI SÖZ VERMEK İSTEMEDİK”

Çakıcı’yı yanıtlamak üzere söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Çakıcı’nın bahsettiği, sendikaların imzalamalarını istediği belgeyle ilgili, daha hükümete gelmeden gözü kapalı sözler vermek istemediklerini anlattı.

Çakıcı’ya “Sen beni UBP’ye benzetemezsin. Böyle bir mukayese doğru değil” diyerek tepki gösteren Yorgancıoğlu “Yasayla ilgili ne öngördüğümüzü de, iki barem tablosunu yaklaştırmak için ne yapacağımızı da anlattık” diye konuştu.

Yorgancıoğlu bu bağlamda ocak ayında yapılan artışın da ortada olduğunu belirtti.

Başbakan Yorgancıoğlu eski ve yeni kamu personelinin izin haklarının eşitlenmesi ve Özelleştirme Yasası’yla işe girenlerin önünü açmak için de uzlaştıklarını dile getirdi.

Göç Yasası diye nitelenen yasa altında, 2011 sonrası istihdam edilenlerin baremleriyle ilgili sıkıntının aşılmasında da uzlaştıklarını kaydeden Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “Yani göç yasasının düzenlenmesi konusunda adım adım çalışmalar yapıyoruz. O yüzden ‘Özkan’ın İrsen’den farkı yoktur’ söyleminin anlamı yoktur, böyle bir mukayese yapılmasının da doğru olduğunu düşünmüyorum” dedi.

ÖZGÜRGÜN: “O YASAYI GEÇİRMEK ZORUNLULUKTU”

Daha sonra ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün kürsüye çıkarak “Başbakan’ın konuşmasını dinlerken hükümetin içine düştüğü vahameti gördük” dedi.

“Yasanın ceremesini İrsen Küçük’ün çektiğini ancak bu yasanın bir şekilde geçirilmek zorunda olduğunu” söyleyen Özgürgün, iktidar partilerinin bunu değiştiremeyeceğini bildiğini kaydetti. Özgürgün, “O dönemde zorunluluk olduğunu bile bile karşı çıktınız” dedi.

Yasanın amacına ulaşmadığını çünkü kamu sektörünün halen cazip olduğunu söyleyen Özgürgün, insanların özel sektörde daha fazla para alacak olsa da iş güvencesi nedeniyle kamuyu tercih ettiğini belirtti.

Özgürgün, Maliye Bakanı’nı halka kamu maliyesiyle ilgili açıklama yapmaya ve muhalefetin sorularını yanıtlamaya çağırdı.

Toplantıda daha sonra güncel konuşmalara geçildi. Gündemde 9 konuşma istemi bulunuyor.