Özge Kizir

TDP eski genel başkanı Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, partide yaşanan gelişmelerin kendisini rahatsız ettiğini belirterek, “Bu partiyi parçalanma noktasına getirilsin diye bugünlere getirtmedik. TDP yönetimini defalarca uyardım. Bunun bir kelle operasyonu olduğunu söyledim. Parti başına geçmeyi değil, arkadaşlarımı koruma peşindeyim” dedi.

Mustafa Emiroğluları’nın en kötü ihtimalle partiden uzaklaştırma veya atılma gibi bir süreçle karşı karşıya kalacağını gördüğünü belirten Çakıcı, “Bu asla kabul edilemez. Benim bugüne kadar kurultay talebim olmamıştır. Çok mecbur kalırsak evet, kurultaya da gideriz” şeklinde konuştu.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, TDP’de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. TDP’de çok büyük bir emeğin var olduğunu vurgulayan Çakıcı, yaşananlardan ötürü TDP yönetimini defalarca uyardığına dikkat çekti. Çakıcı, “Ben kurucu başkanlarıyım, bu partiyi böyle istifalar olsun veya parçalanma noktasına getirilsin diye bugünlere getirtmedik. Çok büyük bir emek vardır. Bu tür uygulamaları yakıştırmıyorum. TDP yönetimini defalarca uyardım. Bunun bir kelle operasyonu olduğunu söyledim. Kıbrıs meselesinin böyle bir aşamaya geldiği dönemde zamanı değildir dedim ve bir türlü dinletemedim. Makam sevdasıyla ilgili bir çabadır gidiyor. Parti başına geçmeyi değil, arkadaşlarımı koruma peşine düştüm. Zor zamanların adamı oldum tamir etmek bana düştü” şeklinde konuştu.

“Polise verilen insanlar TDP üyeleridir”

TDP üyelerinin polise verilmesini eleştiren Çakıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Şuanda Mağusa ilçe yönetim kurulu arkadaşlarımı genel başkan polise verdi. Orada yanlış ifadelerde bulundu ve ilçe kongresi yapıldı dendi. İlçe kongresi yapılmadı. Partililer kongre ayarında bir toplantı ile bir araya geldiler. Orada basın toplantısı yapıldı. Orada ilçe kongresi yapılmadı. Partililer protesto etmek için bir araya geldi. Yani ilçe yönetim kurulundaki arkadaşlar, ilçe yönetim kurulu defteri ile ilgili polise verildi. Polise verilen insanlar TDP üyeleridir.”

“Parti binasının anahtarı değiştirildi”

Parti binasının anahtarının değiştirildiğini vurgulayan Çakıcı, “Ne niyetle değiştirildi onu anlayabilmiş değilim. Bazı TDP üyeleri parti binasına girmesin diye böyle bir şey yapılmaz. Böyle şeyler olmamalıdır. Benim bugüne kadar kurultay talebim olmamıştır. Çok mecbur kalırsak evet, kurultaya da gideriz. Orada da bir sıkıntı yoktur. Benim partide başkan olup olmamam önemli değil, tüm merkez yönetiminin partiyi toparlayarak bizi bir seçime hazırlamadır. Ben arkadaşlarımı koruma peşine düştüm. Çünkü bu arkadaşlarla beraber TDP’yi kurduk. Onları yalnız bırakamazdım. Onların yanında mücadeleye girmekle ilgili mecbur kaldım. Ya susacaktım, susmadım onlarla birlikte mücadele edecektim, mücadeleye girdim” ifadesini kullandı. 

“Bu partide bizim 1 kişiye bile ihtiyacımız var”

Partinin toparlanması konusunda çağrıda bulunduğunu belirten Çakıcı, “Ben bunu durduramıyorum. Benim önceliğim arkadaşlarımın dağılmaması ve bu istifaları olmasına engel olmaktır. Bu partide bizim 1 kişiye bile ihtiyacımız vardır. Bizim insan harcama lüksümüz yoktur. Nitelikli üye alacakmış, nitelikli üye ne demektir anlamış değilim. Üyeler veya insanlar arasında ayrım yapmayı anlamakta güçlük çekiyorum” dedi.

“Partide kaos vardır”

Yaşanan istifalara değinen Çakıcı, “İstifaların devamı gelecek öyle görüyorum. Bu beni çok endişelendiriyor. Beni endişelendirirken şuandaki merkez yönetim kurulunu endişelendirmemesi gariptir. Partimden şuanda endişe duyuyorum. Hayatları mücadele içerisinde geçmiş ve eğitilmemek için dik duran ezilenin yanında duran insanlardır. Partide kaos vardır. Bu kaosu nasıl bir sorumsuzlukla devam ettirirler onu da anlamakta güçlük çekiyorum” ifadesini kullandı.

“Partinin ismini TKP’ye dönüştürelim dediği için…”

Çok üzüntülü olduğunu ifade eden Çakıcı şunları söyledi: “Arkadaşları uyarmama rağmen seçilmiş ilçe başkanını disipline vermek olmaz. Bu büyük bir sorumsuzluktur. Seçilmiş ilçe başkanı daha bundan 9 ay önce ilçe kongresinde rakibini 180’ne 60 yenerek Mağusa ilçe başkanı oldu. Mustafa Emiroğluları, kurultayda aday oldu ve maalesef adaylık konuşması partinin ismini Toplumcu Kurtuluş Partisi’ne (TKP) dönüştürelim dediği için iddianame konusu haline geldi.” 

“Bazı olaylarla ilgili siyasette müneccim olmaya gerek yok”

Disiplin kurulu süreci olduğunu belirten Çakıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Gördüğüm kadarıyla cuma günü sonuçlanması bekleniyor. Mustafa Emiroğluları’nın en kötü ihtimalle partiden uzaklaştırma veya atılma gibi bir süreçle karşı karşıya kalacağını görüyorum. Disiplin kurulunun da bu doğrultuda karar verebileceğini şuanda öngörüyorum. Bazı olaylarla ilgili siyasette müneccim olmaya gerek yok. Bu aslında kabul edilemez. Zaten TDP’nin örgütleri bunu kabul etmedi” ifadesini kullandı. 

“Bunu hiçbirimiz kabullenemiyoruz ve doğru bulmuyoruz”

Partiyi bu hale getirmenin çok büyük bir sorumsuzluk örneği olduğunu vurgulayan Çakıcı sözlerini şöyle tamamladı:

 “Bunu hiçbirimiz kabullenemiyoruz ve doğru bulmuyoruz. Bunu defalarca kez açıkladım. Bununla ilgili konu meclise yansıdı. Orada temsilcilik görevinde değişiklik oldu. Bu benim için çok önemli değil. Yani mesele oradaki görev değişikliği ile ilgili değildir. Bu konulara karşı muhalif duruyor olmamızın bunun üzerindeki etkisi olduğunu görüyorum.”