Deniz Abidin

TDP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, TDP Mağusa İlçe Başkanı Mustafa Emiroğluları'nın  Parti Meclisi kararıyla partiden ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmesini ve görevden el çektirilmesini sert dille eleştirdi. Yeni Bakış’ı ziyaret eden  Çakıcı, Emiroğluları'nın TDP'nin kurucularından olduğunu belirterek, son on yıldır partinin Mağusa ilçe başkanlığı görevinde olduğunu söyledi. Çakıcı, Miiletvekilliği de yapmış bir ilçe başkanı olan Emiroğluları'nın sekiz ay önce kurultaya giderken rakibine üç kat oy ile başkan seçildiğini anımsattı. Emiroğluları'nın son kurultayda parti başkanlığına aday olduğunu ifade eden Çakıcı, kendisine karşı bir rekabetin her zaman olduğunu kaydetti. Çakıcı, siyasi yarışlarda rekabetin olmasının doğal olduğunu belirterek, bunu demokrasi içinde çözmek gerektiğini söyledi. Çakıcı, 8 Eylül günü parti meclisinin toplandığını ifade ederek, Emiroğluları'nın toplantı öncesi kendisini aradığını ve disiplin kuruluna verileceğini belirttiğini anlattı.

"Sol partilerde düşünce suçu diye birşey olamaz"

Çakıcı şunları söyledi, "Emiroğluları'nın savunması doğru düzgün alınmadı. Başkanın kendisiyle görüşeceğini, ancak görüşmediğini biliyorum. Parti toplantısında, diğer konular gündem başlığı görüşülürken birden bire Mustafa Emiroğluları için 18 imzalı bir disiplin ve soruşturma istemi geldi. O güne kadar suçlamanın ne olduğunu bilmiyordum. Parti meclisinde ilk konuşmayı ben aldım. Demokratik bir şekilde seçilen bir ilçe başkanının görevden alınması için çok ciddi bir suçlama olması gerektiğini söyledim. Bizim gibi sol partilerde düşünce suçu diye birşey olamaz. Suçlamalardan bir tanesinin TKP'nin ismine geri  dönme isteğini Mustafa Emiroğluları'nın kurultayda zikretmesidir. Şimdiki genel başkan 80 ruhuna dönmekten bahsediyorken, sevgili Angolemli TDP'ye hep TKP derken, yığınla insan da bu isme geri dönmenin faydası olduğunu söyleyken, bu bir suçlama gerekçesi olamaz. Bu benim için garip bir gerekçedir. Her türlü düşünceler zikredilebilir, hatta kurultaylarda siyasi olarak da ortaya konulabilir"

"Küçük bir zümrenin parti yönetmesi demokratik değil"

Çakıcı, Mustafa Emiroğluları'na yapılan bir diğer suçlamanın örgüt çalışması yaptığı ve örgüte üye olmayanlarla birlikte çalışma yaptığına yönelik olduğunu belirtti. Çakıcı, doğal olanın  örgüte üye olmayanlarla çalışma yapılaması olduğunu ve bunun siyasetin doğasında olduğunu kaydetti. Çakıcı, İskele ve Mağusa Bölgesinden 50 kadar üyenin merkez yönetim kuruunda hiçbir gerekçe gösterilmeden, tüzüğe de aykırı bir şekilde Mağusa ve İskeleden geldikleri için üye yapılmadıklarını kaydetti. Çakıcı, "Biz bu partiyi büyütmek, ileriye taşımak için kurduk" diyerek, küçük bir zümrenin bir partiyi yönetmesinin demokratik olmadığını söyledi. Siyasetin, grupların uzlaşması olduğunu ifade eden Çakıcı, zamanında kendisine muhalif olan kişiyi bakan yaptığını hatırlattı.

"TDP'yi birleştirerek teslim ettim"

Çakıcı, eski bir başkan olarak tavrının bu olaya çok sert olacağını belirterek, "Ben bu partinin kurucusuyum. Ne isterse olsun bu kararı kabul etmem. Ben TDP'yi birleştirerek teslim ettim, bölerek geri dönmesine izin vermeyeceğim" dedi. Çakıcı, yapılanın bir bölme hareketi olduğunu söyleyerek, partinin parçalanmak istendiğini belirtti.

"Adam kayırmayınız"

Çakıcı, şöyle devam etti, "Bunun karşısında duracağım. Partinin bölünmesine izin vermeyeceğim.  Yönetim Kurulunu partiyi kucaklamaya davet ediyorum. Adam kayırmayınız. Bu bana muhaliftir diye adam kayırma noktasına gelmeyiniz. Mustafa Emiroğluları'nı ihraç etmek için çok çirkin bir yüz kızartıcı suçu olması gerekir. Demokratik bir şekilde seçilen ilçe başkanını görevden alamazsınız. Hataları olmuşsa uyarmanız gerekir. Konuşup, ikna etmeniz gerekir"

"Aynı tavır İskele İlçe Başkanı'na da var"

Aynı tavrın İskele İlçe Başkanı Kemal Yıldız'a da olduğunu ve bunu üzülerek dile getirdiğini belirten Çakıcı, Yıldız'ın da seçimle rakibinden iki kat oy alarak geldiğini söyledi. Çakıcı, "Parti Yönetimi İskele'de gezi düzenler, ancak ilçe başkanını çağırmaz" diye konuştu. Çakıcı, şimdiye kadar konuşmadığını, hep sustuğunu, parti zarar görmesin diye sessiz kaldığını, ancak söz konusu kişileri durduramadığını, o nedenle artık sessiz kalmayacağını  belirtti. "Kelle almak istiyorlar"diyen Çakıcı, bu anlayışı  anti demokratik bulduğunu söyledi.

"O tek adamlık dönemde bunların hiçbiri olmadı"

Çakıcı, "Bir de üstüne üstlük bunu çok doğalmış gibi anlatıyorlar. Emiroğluları'nın, DAÜ'deki bazı öğretim görevlilerinin parti yöneticisi olamayacağına yönelik açıklamaları olmuş. Bu doğrudur, yanlıştır demiyorum. Ben katılıyorum da demiyorum. Bu yasal olarak tartışılabilir. Bir ilçe başkanının farklı düşünceleri olabilir. Bunu benimsemeyebiliriz. Ancak bu durum da atmayı gerektirmez. Bir diğer gerekçe ise, Emiroğlularının başkanın talimatlarına uymaması...Ben merak ediyorum, talimatlarla yönetilen partilerden biz çok uzaklaştık. Bizim artık siyasetçilerle  beraber hedefler konulan  bir takım çalışması içinde olmamız gerekir. Bir önceki dönemin tek adamlık dönem olduğunu söylüyorlar ve suçluyorlardı. Ancak, o tek adamlık dönemde bunların hiçbiri olmadı" diye konuştu.

"Altı dolu olmayan suçlamalar var"

Çakıcı, Emiroğluları'nın partiyi kamuoyunda zor duruma düşürecek tavırlarla suçlandığına dikkat çekerek, bunun çok genel, altı dolu olmayan bir suçlama olduğunu söyledi. Çakıcı, "Bununla hedef, ideolojik anlamda birşeyler ifade etmekse, Mustafa Emiroğluları benden de solda bir adamdır" dedi.  Çakıcı, "Bunu savunmak bile partiden dışlanmayı gerektirmez" diyerek, Emiroğluları'na bir diğer suçlamanın ise  parti içinde argo kelmeler kullanması olarak belirtildiğini kaydetti.

Çakıcı, siyasette en çok hakarete uğrayan biri olduğunu, ancak hiçbir arkadaşına dava açmayı düşünmediğini ifade ederek, "Ben Emiroğluları'nın bu söylemlerini tasvip etmiyorum. Ancak siyasette bazen argo kelimeler istenmese de kullanılabiliyor. Bunlar siyasetin doğasında olabilir. Bu da partiden atmayı gerektirmez, ancak uyarıda bulunulabilir"dedi.

Tüm bu gerekçeleri doğru görmemekle birlikte yapılmak istenenin planlı olduğunu söyleyen Çakıcı, rakip görülen bir ilçe başkanının bilinçi olarak görevden alınmak istendiğini, yerine de kendi adamlarını yerleştirmek isteyen siyasi bir manevra olarak gördüğünü belirtti.

"Ben susacak bir adam değilim"

Çakıcı, Mağusa ve İskele Bölgesi'nden imza toplanarak kurultaya gidilmesine yönelik görüşler olduğunu, ancak bunu şu an doğru bir yaklaşım olarak görmediğini söyledi. Çakıcı, "Ben susacak bir adam değilim. Başkan ile parti meclisinde dört saat bu konuyu tartıştık. Kişisel nedenler dışarda çözülsün dedik. Kişisel nedenler partinin genelini ilgilendirmez. Kimin seçileceği, Milletvekili olup olmayacağı, halkın belirleyeceği birşeydir. Ne genel başkanın ne de oradaki yönetimin sevmediğini atacağım demesi demokratik olamaz. Bunu belirleyecek olan TDP üyesidir. Mağusadaki irade bunu ortaya koydu" dedi.

"Emiroğluları yasal yola başvuracaktır"

"Burada hukuki bir sorun var" diyen Çakıcı, bir ilçe başkanının görevden alınabilmesi için ilçe başkanının şu andaki soruşturmaya sorun teşkil etmesi durumunda görevden alınabileceğini, aksi takdirde görevden almanın doğru olmayacağını, bunun yasa dışı olduğunu  belirtti. Çakıcı, "Kararın da yasal gerekçesi olmalıdır. TDP'nin tam da partisel tavır sergileyeceği dönemde hangi akıl bizi buralara getirdi, bu da ayrı bir konudur. Bildiğim kadariyla Mustafa Emiroğluları yasal yola başvuracaktır"diye konuştu.