Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, TDP’de son yaşanan gelişmeleri eleştirerek bazı öneri ve taleplerde bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Mavi Salon’da düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili deklarasyonunu okuyan Çakıcı, öneri ve taleplerinin ciddiye alınmaması halinde “gerekli tüm adımları atmak konusunda sorumluluğunu yerine getireceğini” kaydetti.

Kurucu başkanı ve üyesi olmaktan gurur duyduğu TDP’nin son aylarda “kötü yönetim anlayışı nedeniyle kaos ortamına sürüklendiğini” savunan Çakıcı, seçilmiş ilçe başkanının “eften püften” şeklinde tanımladığı nedenlerle partiden ihraç edilmeye çalışıldığını ve bu durumun parti genelinde kabul görmediğini söyledi.

Gazimağusa ve İskele örgütlerinin parti merkezinden kopma noktasına geldiğini savunan Çakıcı şöyle devam etti:

“Tepkisini dile getiren Mağusa İlçe Yönetimi, ilçe yönetim kurulu defterini genel başkana vermedi gerekçesiyle genel başkan tarafından polise verilmiştir. Mağusa İlçe Yönetimi dışlanmış ve yerine, ilçe toplantılarına gelmeyen ve üyeliği düşmüş bir üye merkez tarafından demokrasiye aykırı bir şekilde ilçe başkanlığı konumuna getirilmeye çalışılmıştır. Partide ilçe yönetim kurulları çalışamaz hale getirilmiştir. Geçmiş dönemde var olan komitelerin hemen hemen tümü kapanma noktasına gelmiştir”

“PARTİ MERKEZİ MAHKEME ORTAMINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

Parti merkezinin mahkeme ortamına dönüştürüldüğünü ve “bitmek bilmeyen disiplin kurulu soruşturmaları nedeniyle moralsiz ve motivasyonsuz bir ortam” yaratıldığını savunan Çakıcı, “Parti geneline yayılan bizden ve bizden olmayan ayrımcılığıyla TDP, paranoyanın hakim hale geldiği bir yapıya dönüştürülmüştür” ifadelerini kullandı.

Çakıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaklaşan genel seçimde nasıl milletvekili seçileceğini düşünen ve ‘aman ben koltuğumu kaybetmeyeyim, düzeni de böyle sürdüreyim’ anlayışıyla kendi özeleştirisini yapamayan kişiler de partiyi kaos ortamına sokmuşlardır. Vefa, yoldaşlık, arkadaşlık ve fedakarlık noktası parti içinde yok edilmiştir. Bu şekilde ve bu haliyle bu yönetimin topluma hiçbir şekilde faydası olamayacağı da aşikar hale gelmiştir.

Tüm uyarılarımız, hatta 31 Ekim 2016 tarihinde TDP MYK’sına yolladığımız ‘partinin toparlanması ve birlikte hareket etmemiz’ konusundaki uyarı mektubum dikkate alınmamıştır. TDP’nin kurucu başkanı olarak hissettiğim sorumluluk bilinciyle ve yıllarca verdiğimiz emeği de göz önünde bulundurarak bu deklarasyonu yayınlama sorumluluğumu üzüntü ile gerçekleştirdiğimi de özellikle belirtmek isterim”

“DİSİPLİN İŞLEMLERİ DERHAL GERİ ÇEKİLSİN”

Mehmet Çakıcı okuduğu deklarasyonda TDP yönetiminden taleplerini de sıraladı.

Parti yöneticileriyle ilgili disiplin işlemlerinin hemen durdurulmasını ve geri çekmesini isteyen Çakıcı, “Nitelikli üye isteriz safsatasıyla sosyal demokrasi anlayışına ters tutumdan ve yurttaşlar arasında ayrım gözeten tutumdan derhal vazgeçilmelidir” dedi.

Çakıcı şöyle devam etti:

“Birkaç parti yöneticisinin seçim kazanıp ikbal elde edeceği hale dönüştürülen klikleştirilen ve bir aristokrat zümrenin partiyi yönettiği yapısal oluşum derhal dağıtılmalıdır. Partiye küstürülen ve ‘çürükler ayıklanmaktadır’ diye aşağılanarak uzaklaştırılan partililerimizin partiye dönmelerini sağlayacak kucaklayıcı bir siyaset yürütülmelidir. Tüzük maddelerine zorlama anlam yükleyerek, üyeliği paralı hale getirip, kurultayda parası olan oy kullanır mantığıyla emekçi kitlelerin ve ezilen kesimlerin partisi olan TDP’nin temel ilkeleriyle taban tabana zıt, ‘paralı kurultay’ sakat düşüncesinden derhal uzaklaşılmalıdır.

Parti üst düzey yöneticilerinin, kendilerine farklı düşünceler söyleyen veya muhalif olan partililerimize karşı hakaretamiz ifade, kaba ve aşağılayıcı tavırlardan derhal vazgeçmeleri sağlanmalıdır. 
MYK tarafından 6 aydan beri bekletilen üyelik başvuruları, ki tüzüğümüzde 15 gün içerisinde cevap verilmesi gerekmektedir, derhal yasal çerçeve doğrultusunda işleme alınmalıdır.

Merkez Yönetim Kurulu, derhal istifa etmeli, yerine Parti Meclisi tarafından yeni bir MYK seçilmeli ve parti içi birlik ve beraberlik ortamının yaratılacağı bir ortam sağlanmalıdır”

“Özgür ve demokratik Federal Kıbrıs hedefiyle, kendini yargılayan, parti içi demokrasiye sahip çıkan ve kendini toplumu için feda etmeye hazır bir siyasi anlayışın hakim olduğu halkçı bir TDP’ye ihtiyaç duyulduğunu” söyleyen Çakıcı, okuduğu deklarasyonun TDP’nin bugünkü yönetimine uyarısı olduğunu kaydetti.

“Bugünkü gidişat gidişat değildir. Dilerim bu kâbus biter” şeklinde konuşan Çakıcı, bu olmazsa, inançları doğrultusunda gerekli tüm adımları atmak konusundaki sorumluluğunu yerine getireceğini kaydetti.