Nupelda Karabuğday

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, Türkiye’den alınan bütçe kaynaklarının doğu bir şekilde kullanılmadığına vurgu yaptı. 

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Birikim Özgür’ün benzer açıklamalarına destek veren Çakıcı, ülkede en büyük bütçe açıklarının CTP döneminde yaşandığı açıklamasında da bulundu. Okulların açılmasıyla gençlerin madde kullanımına yönelmemesi için müfredata “madde kullanımının zararlarına dikkat çeken” bir dersin eklenmesi konusunda Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak çalışmalar yaptıklarını söyleyen Çakıcı, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün de bu konuda olumlu adımlar attığını ve istişarede olduklarını aktardı. 

ESAS SIKINTI BÜTÇE AÇIKLARI 

2003 yılından sonra 2004 itibariyle, ülke ekonomisinin katlanarak büyüdüğünü hatırlatan Çakıcı, Annan Planı Referandumu sonrası inşaatlarda yaşanan patlamayla ve malların değerli olabileceğini halkın gördüğünü söyledi. Ülke ekonomisinin geçmiş dönemlerini inceleyen Çakıcı, 2006 yılında ekonomik gelişmelere bakıldığında 414 Milyon TL açık verildiğini savundu. Bu dönemin CTP’nin iktidarda olduğu bir dönem olduğunu aktaran Çakıcı, yaşanan açıkların devlet bankalarından borçlanarak kapatıldığını kaydetti. 

Ülkenin esas sıkıntılarının bütçe açıkları olduğuna vurgu yapan Çakıcı, “Bu açıkları bizim hükümetler yapmıştır. Gemi karaya toslamıştır. 2009 yılı tarihimizin en büyük bütçe açığı yaşadığımız yıldır. O zaman Türkiye’nin bütçe paketi geldi. Ferdi bey yasayı aldı meclise getirdi uygulamayacağını düşünerek erken seçime gitti. 2009’un erken seçim koşulları o şartlarda yaşanmıştır. CTP az zarar görsün diye seçime gidildi” dedi. 

GENÇLERİN EN BÜYÜK TEHLİKESİ 

Okulların açılmasıyla birlikte okullardaki en büyük tehlikenin gençlerin alkol ve madde kullanımı olduğuna dikkat çeken Mehmet Çakıcı, olumlu bir adım atarak, sigara, alkol ve madde kullanımının zararlarının anlatıldığı bir eğitim programının müfredata konulması konusunda tavır koyduklarını söyledi. 

Siyasi bir tavra ihtiyaç olduğunu kaydeden Çakıcı, “Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst doğru bir adım attı. Ve o zaman bir fırsat doğdu elimize. 15 yıl önce hazırladığımız eğitim programı vardı, 2000’li yıllarda bu hükümet tarafından reddedildi, uyuşturucu sorunumuz olmadığı gerekçesiyle. Sağlık Bakanlığı o günlerde rapor yayımladı öyle bir problemin olmadığı yönünde. Yıllarca ben bu eğitim programının uygulanması gerektiğini defalarca söyledim ve maalesef uygulanmadı. 

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu olarak bir ekip kurduk, eğitim programını güncelleştirme çalışmalarına girdik. Psikologlarımız da var gerek milli eğitim gerekse de sağlık bakanlığından. Türkiye ile bir takım anlaşmalar yapılmasından bahsediliyor. Bir eğitim programı hazırlamak zor ve zahmetli bir iş. Deneyim ve bilgi de gerektiriyor, Türkiye’deki programlardan da yararlanılabilir. Türkiye eğitim programı olarak son zamanlarda çok fazla yol kat etti. Şuanda elimizde en azından 15 yıl önce hazırladığımız eğitim programının güncellenmiş hali mevcut” açıklamalarını kaydetti. 

ERCAN HAVALİMANI’NDAKİ SORUNLAR 

Son zamanlarda Ercan Havalimanında yaşanan sorunlarla ilgili de konuşan TDP’li vekil, Ercan Havalimanı’nda yeni bir havalimanı yapılarak ihaleye gidildiğini aktararak devin işlemi sırasında başka sorunlar yaşandığını belirtti. Ercan’ın özelleştirilmesine başından beri karşı olduklarını açıklayan Çakıcı, kazanç elde edilen bir havalimanının neden özelleştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu sordu. 

Çakıcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü;”Bir fizibilite raporu da vardı elimizde Ercan’la ilgili, Sayın Necdet Ergün’ün imzası ve yurtdışında yaşayan bir ekonomi profesörümüzün imzasıyla. Buna bakıldığında Ercan uzun vadede kar eden bir yerdi aslında. Zarar ettiği için devredilmedi. Ancak hep söylenen zarar ettiği ve devredildiği oldu. Hangi koşullarda devredildi geriye dönüp baktığım zaman, İrsen küçük hükümetinin dönemiydi o dönem ciddi maaş zorlukları vardı, 13. Maaş zorlukları vardı, arkasından seçime gidilecekti. Biz satalım dedik parayı alalım, maaşları ödeyelim şeklinde politik yaklaşım vardı.”