Yurdagül Atun

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı 13. maaşların bugüne kadar kasıtlı olarak ödenmediğini savundu. Halka “bakın sizin için teslim oluyoruz” dedirtmek adına maaş ödemelerinin bekletildiğini ifade eden Çakıcı, “eşeği kaybettirdiler, bulduk diye seviniyoruz” dedi.

Bugün ödeneceği açıklanan 13. maaşlarla ilgili çeşitli söylentiler ortaya atıldı. Maliye Bakanı Birikim Özgür, 13. maaşların herhangi bir yere borçlanmadan ödeneceğini söylemesine karşın, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) milletvekili Mehmet Çakıcı, Türkiye’ye verilen bir takım tavizler sonucu 13. maaşlar için kaynak bulunabildiğini savundu. 

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, hükümetin, Türkiye ile protokol imzalamak için, 13. maaş ödemelerini beklettiğini ifade etti. Maaşların kasıtlı olarak geciktirildiğini savunan Çakıcı, “13. maaş yıllarca geciktirilmeden ödendi. Şimdi protokolü imzalamak için özellikle beklettiler” dedi.

Tartışmalı mali protokolün içinde suyun işletilmesinin de olduğunu anımsatan Çakıcı şunları söyledi: 

“Protokolde suyun yap işlet devret modeliyle işletilmesi var. CTP Parti Meclisi önce buna razı olmadığını söylemişti. Konuyu geçtiğimiz gün yeniden tartışacaktı. Ulusal Birlik Partisi (UBP) Meclisi de bunun üzerine, sorunun çözülmemesi halinde hükümetten çekilebileceğinin sinyallerini vermişti. UBP hükümetten çekilmediğine göre anlaşma sağlandı.

“Kimse bize yutturmaya çalışmasın”

Yap işlet-devret, özelleştirme modelidir. Bize ‘uluslararası ihaleye çıkılıyor’ gibi sözlerle farklı bir uygulamaymışçasına yutturmaya çalışmasın… Bu protokolün içinde limanların, Elektrik Kurumunun, Telekomünikasyon kurumunun özelleştirilmesi de var.”
“Kimse bu protokolden haberdar değil”

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan ancak hayata geçirilemeyen mali protokolün içeriğini kimsenin bilmediğini kaydeden Mehmet Çakıcı, “kim tartışmış, ne zaman tartışmış, hiç haberimiz yok” dedi.

“Neden kurmadınız teknik komiteleri”

TDP olarak özelleştirmeye karşı olduklarını ifade eden Çakıcı, CTP’nin özelleştirmeye karşıymış gibi durduğunu, ancak pratikte öyle olmadığını ifade etti. Başbakan Ömer Kalyoncu’nun suyun dağıtımı konusunda “yeterli teknik elemanımız yoktur”  dediğini belirten Çakıcı, kendisine yöneltilen, “Su projesinin devam ettiği 5 yıl boyunca teknik komiteler kurulmadı, altyapı hazırlanmadı. Ne zaman su geldi, ‘biz dağıtacağız’ demeye başladılar. Bununla ilgili bir çalışma yapılmamışken nasıl dağıtacaklar” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: 

 “Bu doğru. Bizim de hazırlık yapmamız gerekirdi. Sayın Kalyoncu çıktı, ‘yeterince teknik elemanımız yoktur’ dedi. CTP kaç yıldır iktidarda. Suyun geliş aşamasında ben değil, CTP ve UBP iktidardaydı. Neden kurmadınız teknik komiteleri? Neden yetiştirmediniz teknik adamları? Demek ki bilerek ve isteyerek yapmadılar… Demek ki suyun yönetimi baştan beri Türkiye’ye bırakılmıştı, o yüzden hazırlığa gerek görülmedi. 

“Bir komite kursa yüreğim yanmayacak”

İki buçuk yılda bir komite kursalar yüreğim yanmayacak. Çok kapsamlı bir çalışma isteyen projenin bugün tartışılmasının sebebi, geleceği göremeyen idareciler… Geçici bürokrat almaya fırsat yokmuş, kadro yokmuş! Bakanlar Kuruluyla çözülemez mi? Niyet yoktu. Nitekim 13. maaş konusuna gelince, tüm bunları ‘sizin için teslim olduk’ demek için yaptılar. Eşeği kaybettirdiler, bulduk diye seviniyoruz.”

Sosyal medyadan da yüklendi

Çakıcı dün sosyal medyada da bu konuyu şu sözlerle işledi: 

“Bugün Mecliste 13. maaşların gecikmesi, TC-KKTC ekonomik protokolü ve su konusunda özelleştirme ile ilgili konuştum. 13. Maaşların gecikmesi bir taktik hep protokolün imzalanmasına kılıf uydurmak için çünkü protokolde su konusunda özelleştirme yapılacağı için madde var... Protokolden kimsenin haberi yok hiçbir şekilde sivil toplumda da tartışılmadı... Napalım deniyor sizin 13.Maaşları kurtarmak için teslim olduk Ankara hükümetine yoksa teslim olmak istemezdik deniyor.. Bunlar kılıf hep su yap işlet devlet modeli ve uluslararası bir ihale açılarak özelleştiriliyor... Türkiye’deki DSİ de buna bağlı işin içine giriyor... Bizim BESKİ ise ihanetler zinciri içerisinde bazı belediye başkanları BESKİ birlikteliğine ve halka ihanet ederek birlikten ayrıldılar.. Sırada telefon, limanlar ve elektrik kurumunun özelleştirilmesi gündemde... Bir KKTC klasiği…”