Gündem Kıbrıs Özel

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün olaylarla gündeme gelmeye devam ediyor.

Toplumcu Demokrasi Partisi Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, kürsüdeki konuşmasında su konusundaki imzalanacak olan anlaşma için hükümeti eleştirdiği sırada şok bir eyleme imza attı.

Çakıcı meclis kürsüsünde "Suda özelleştirmeye hayır. Suda peşkeşe başkaldırınız." şeklinde pankart açarak, suyun özelleştirilmesini eleştirdi. Çakıcı, Başbakan Ömer Kalyoncu'ya "Tarihin en büyük “Tarihin en büyük özelleştirmesini ne yüzle imzalayacaksınız?" şeklinde de bir soru yöneltti.

Çakıcı'nın bu eyleminin ardından Meclis oturumuna ara verildi.

capture-038.jpg

Çakıcı sosyal medya hesabı üzerinden bu durumda bir eylem yapacağını duyurmuştu.

İŞTE ÇAKICI'NIN ŞOK EYLEMİ:

* * *

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet Çakıcı, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu sırasında suyun özelleştirilmesine karşı Meclis kürsüsünde pankartlı eylem yaptı.

Çakıcı’nın “Suda özelleştirmeye hayır. Suda peşkeşe başkaldırıyoruz” yazılı pankartı açması üzerine genel kurul oturumuna ara verildi.

Aranın ardından Meclis Genel Kurulu yeniden toplandı. Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın madde madde görüşüldüğü sırada nisap sorunu nedeniyle Genel Kurul çalışmalarına üçüncü kez ara verdi.

ARA ÖNCESİ KONUŞMALAR

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısında, TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın protestosu öncesinde söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, süt ürünlerine yeniden paketleme yapanlara defalarca teşvik ödenip ödenmediğini sordu.

Teşviklerin çok geç ödendiğini ifade eden Angolemli bunun üreticiyi zor duruma soktuğunu anlattı. Küçükbaş hayvanların sütünü imalatçıların almak istemediği yönünde iddialar olduğunu ifade eden Angolemli bununla ilgili bilgi istedi.

ŞAHALİ: “3 LİSTELİK BİR ÖDEME KALDI”

Tarım Bakanı Erkut Şahali, sözalarak, Sayıştay denetiminden geçmiş bir bütçe için mecliste fazladan mesai yapılmasının gerekli olmadığını anlattı.

Fason üretim ve çifte teşviklendirmeyle ilgili ihbarlar aldıklarını dile getiren Şahali, “Böyle bir şey ihtimal dâhilindedir evet. Hem çok ciddi bir araştırma başlattık hem de denetim faaliyetlerimizi artırdık” dedi.

Bütçe açıklarının sonraki yıllara aktarılmasını istemediklerini ifade eden Şahali, 15 günde bir 8 milyon TL’lik süt ödemesi yapıldığını ve 3 listelik bir ödemenin kaldığını anlattı.

Ürün bedellerinin ödenmesi için Türkiye tarafından Ziraat Bankası’na aktarılmış 35 milyon TL’lik arpa buğday fonunun önceki yıllarda sıfırlandığını ifade eden Şahali, ödeme sıkıntısının bu nedenle yaşandığını dile getirdi.

Bazı imalatçıların küçükbaş hayvan sütünü almayı tercih etmediğinin doğru olduğunu anlatan Şahali bu konuda gerekli çalışmayı yaptıklarını anlattı.

ÇAKICI: “SAĞLIK BAKANLIĞI DENETİMLERİ DOĞRU DÜRÜST OLSAYDI..”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali’nin ardından TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı söz aldı.

Çakıcı konuşmasına hükümete eleştiride bulunarak başladı ve “Hükümetin geldiği duruma şöyle bir bakmanızı istiyorum. Bir tarafta çocuk cinayetleriyle kontrol ve denetiminden uzak bir hükümet, diğer taraftan tekelleşmeye karşı olacağını söyleyen bir hükümet var. Acaba hayvancılık sektöründe tekelleşme olduğunun farkında değil misiniz?” ifadesini kullandı.

Desteklerin dağıtılma biçiminin hayvancılık sektöründe tekelleşmeye neden olduğunu iddia eden Çakıcı, “Sağlık Bakanlığı denetimleri doğru dürüst olsa, bu çocuk cinayetleri olur muydu?” diye sordu.

Su konusuna da değinerek, “Devletin su kaynaklarını peşkeş çeken hükümet kendine bir de sol hükümet diyor” şeklinde konuşan Çakıcı, bunu tarihin en büyük peşkeşi olarak tanımladı.

Çakıcı, hükümeti de süreçle ilgili yanlış bilgilendirmekle suçlayarak, “Dünyanın her yerinde her ülkesinde suyun özelleşmesine karşı halklar yürüdü biz neredeyiz” diye sordu.

TDP Milletvekili Çakıcı daha sonra kürsüde “Suda özelleştirmeye hayır. Suda peşkeşe başkaldırıyoruz” yazılı bir pankart açtı.

Bunun üzerine meclis oturumuna ara verildi.

1456753582.jpg

1456753583.jpg

1456753584.jpg

GENEL KURUL BU KEZ NİSAP YÜZÜNDEN ARA VERDİ

Aranın ardından Meclis Genel Kurulu yeniden toplandı.

Yeniden söz alan Tarım Bakanı Erkut Şahali, tekelleşme yaratmamak için teşviklerde üst limit belirlediklerini hatırlattı.

Konuşmaların ardından Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Ta