Suna Erden

Denya camisinin kundaklanmasını sert bir dille kınayan DİN GÖR-SEN Başkanı Çakır, Güney’de ikinci kez cami kundaklandığını, onlarca caminin harap, Türk mezarlıklarının ise tahrip edildiğini ifade etti.

Din Görevlileri Sendikası (DİN GÖR-SEN)Başkanı Süleyman Çakır, Denya camisinin kundaklanmasını şiddetle kınadıklarını ifade ederek, daha önce de Bayraktar camisine aynı çirkin saldırının yapıldığını, o saldırının faillerinin bulunmadığını söyledi. 

Çakır, Rum yetkililerden Denya camisini kundaklayan şahıs ya da şahısları tespit etmesini talep ettiklerini ifade etti. Çakır, Denya camisinin 4 yıl önce orijinal şekliyle onarıldığını ve faaliyete sokulmaya çalışıldığını dile getirerek, caminin tamir edilmesinden sonra kundaklanmasının daha da manidar olduğunu vurguladı. 

"ONLAR BİZİM GİBİ DEĞİL"

Vakıflar İdaresi ile yaptıkları çalışmada Güney Kıbrıs’ta 117 cami olduğunu belirlediklerini kaydeden Süleyman Çakır, 7 cami hariç tüm camilerin harap durumda olduğunu, birçok caminin ise yok olup gittiğini Baf merkezde bulunan çift minareli caminin ise yıkıldığını yerine park yapıldığını ifade etti. 

DİN GÖR-SEN Başkanı Süleyman Çakır, “32 yıllık din görevlisiyim. Biz kiliseleri hep koruduk, boyadık ve tahrip olmasına izin vermedik. Ancak bizim Güney’de kalan 100 taneye yakın camimiz harap oldu. Bu nedenle bizim gösterdiğimiz saygının aynısını o tarafta görmediğimize inanıyorum. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan hem Camilerimizle hem de vakıf malları ile ilgili girişimler yapmasını, sahip çıkmasını talep ediyorum” dedi. 

"BU OLAYLAR GÜVENİ ZEDELER"

Çakır, “KKTC’de Karpaz, Güzelyurt, Gazimağusa ve Lefkoşa’da kiliseler vardır. Rumlar talep ettikleri zaman gelip oralarda ayin yapmaktadır. Şimdiye kadar KKTC sınırları içerisinde bulunan hiçbir kiliseye böylesi çirkin bir saldırı gerçekleştirilmemiştir” şeklinde konuştu. 

Kıbrıs sorununa yönelik müzakerelerinin sürdüğü ve “barış” söylemlerinin yapıldığı bu günlerde böylesi bir saldırının güvensizliğe neden olduğunu ifade eden Çakır, “Olay hem çirkin hem de güvensizliğe neden oldu. “Camimize saldıran bize neler yapmaz. Başka nelerimize saldırır” düşüncesini oluşturdu. Tüm mabetler kutsaldır. İster kilise, ister cami, ister mescit olsun saygı duyulmalıdır. DİN GÖR-SEN Başkanı Süleyman Çakır, camiler gibi Türklere ait mezarlıkların da tahrip edildiğini ifade ederek, yetkililerin bu konuya eğilmesine, bize ait olan değerlere sahip çıkmasını istediğini söyledi. 

"TC BAŞBAKANI DESTEK VERECEK"

Mabetlere, ibadethanelere yapılan saldırılar toplumları huzursuzlaştırır” ifadelerini kullandı. Çakır, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşme yapıldığını, Güney Kıbrıs’taki hasar görmüş camilerin onarım ve tamiri için destek sözü aldıklarını kaydetti.