Duygu Alan

İspanya’da faaliyet gösteren Flamagas S.A Şirketi, üretimini yaptığı CLIPPER marka çakmakların Çin’de sahtelendiğini ve sahte çakmakların ithalatçı bir firma tarafından KKTC’ye ithal edildiğini öne sürdü.

Flamagas S.A Şirketi, avukatı aracılığı ile KKTC’de yetkili makamlara yaptığı dilekçede; söz konusu çakmakların şeklinden, üzerindeki markasına, üretim yeri ve firmasından barkoduna kadar tamamen sahtelenerek yasal haklarının gasp edildiğini beyan etti.

Flamagas S.A Şirketi dilekçede, konu sahte CLIPPER’in piyasadan toplatılmasını talep etti, aksi halde yasal haklarını korumak adına gerekli idari ve hukuki işlem başlatmak zorunda kalacaklarını belirtti.

İthalatçı firma tepkili

Flamagas S.A Şirketi’nde üretimi yapılan CLIPPER markanın KKTC’de yetkili satış bayisi Altemur Ticaret Ltd. direktörü Özalp Çamlıbelli, olaya tepki gösterdi.

Çamlıbelli, Altemur Ticaret Ltd. olarak Rekabet Kurulu’na, Ticaret Dairesi’ne, Gelir ve Vergi Dairesi’ne ve CLIPPER Uluslararası Ticaret A.Ş’ye birer dilekçe gönderdi ve CLIPPER markasının ve şirket isminin korunması için sahte CLIPPER’in piyasadan toplatılmasını istedi.

fark-1024x680.jpg

“170 kasa ithal edildi”

CLIPPER markanın KKTC’de yetkili satış bayisi Altemur Ticaret Ltd. direktörü Özalp Çamlıbelli, Havadis’e yaptığı açıklamada, CLIPPER markasının ana merkezinin İspanya’da olduğunu ve markayı Flamagas S.A Şirketi’nin ürettiğini belirterek, CLIPPER’in KKTC’ye Türkiye’deki yetkili firma üzerinden direktörlüğünü yaptığı Altemur Ticaret Ltd. tarafından ithal edildiğini söyledi.

Çamlıbelli, direktörlüğünü yaptığı firmanın marka ürününün güncel ihracat birim fiyatının 88 kuruş olduğunu ancak Çin’de sahtelenen sahte CLIPPER Pocet çakmakların birim fiyatının 33 kuruş olduğunu ve bu sahte çakmaklardan 170 kasa (195 bin 840 adet) KKTC’ye sokulduğunu ifade etti.

Özalp Çamlıbelli, KKTC’ye getirilen sahte CLIPPER Pocet çakmakların faturası üzerine marka belirtilmeden çakmak yazıldığını da kaydetti.

Çamlıbelli, söz konusu sahte ürünlerin orijinali ile arasındaki ihracat fiyat farkının  55 kuruş olduğunu ve yapılan bu “sahteciliğin” haksız rekabete yol açmakla birlikte tüketiciyi kandırma anlamına geldiğini savundu.

Özalp Çamlıbelli, KKTC’de ilgili tüm makamlara dilekçe yaparak sahte ürünlerin piyasadan toplatılmasını talep ettiğini dile getirdi.

“Fiyatta ucuzluk kalite de fark”

Altemur Ticaret Ltd. direktörü Özalp Çamlıbelli, sahte CLIPPER Pocet çakmakların piyasada orijinalinden birkaç kuruş daha düşük fiyata satıldığını söyledi.

Çamlıbelli, tüketicinin bilinçlenmesi için orijinal CLIPPER ile sahtesi arasındaki farkı anlattı.

Özalp Çamlıbel, orijinal CLIPPER’in sahtesinden daha kısa ancak çapının daha geniş olduğunu, orijinal üründe çakmak taşının değişilebilir olduğunu, sahte üründe ise çakmak taşının değişmediğini, orijinal ürünün kaçak vermeden gaz doldurulabildiğini ama sahte ürüne gaz dolumu yapılamadığını kaydetti.

Çamlıbelli, yine orijinal CLIPPER’de kesinlikle gaz kokusu olmazken sahte üründe baskın bir gaz kokusu olduğunu ve sahte ürünün kullanım süresinin maksimum 2 gün olduğunu söyledi.

firma-dilekce-2s-794x1024.jpg

Nazlı: Mahkeme emri şart

Ticaret Dairesi Müdürü Nalan Nazlı, konuya ilişkin Havadis’e açıklamada bulunarak, Flamagas S.A Şirketi tarafından yapılan dilekçenin daireye ulaştığını ancak firmanın “Sahte çakmakları piyasadan toplatılsın” talebinin yerine getirilmesi için mahkeme kararı olması gerektiğini belirtti.

Nalan Nazlı, “Flamagas S.A Şirketi’nin, KKTC’ye sahte CLIPPER markasının ithal edildiği ve bu sahte ürünlerin toplatılmasını talep ettiği dilekçesi elimize ulaştı. Ancak bizim bu çakmakları piyasadan toplatmamız için mahkeme kararı şart. Ancak mahkeme, bu çakmaklar sahtedir ve piyasadan toplatılsın diye emir verirse söz konusu firmanın talebi gerçekleştirilir” diye konuştu.