Yurdagül BEYOĞLU ATUN

Hükümetin, Kamu Reformu doğrultusunda mesai saatlerinde yeni bir düzenlemeye gitmesi öngörülüyor. Mevcut mesai saatlerinin hizmet adına sıkıntı yaratmasının yanı sıra, ek mesai külfetini de getirmesi bu konuda yeni bir düzenleme çalışması başlattı. Kamu Reformu kapsamında yer alan bu çalışmanın, 2016-2018 Ekonomik Programı kapsamında da ele alınması beklenirken, bazı sendikaların olası değişikliğe karşı tepki koyma hazırlığında olduğu öğrenildi. UBP Hükümeti döneminde de “yaz mesai saati uygulamasının kaldırılarak, tek mesai tipi uygulamasına geçiş” yolunda adım atılmış, ancak sendikaların tepkisi üzerine konu rafa kaldırılmıştı.

“Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı içerisinde mesai saatlerinin değiştirilmesi yer alıyor”

Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, mesai saatlerinin değiştirilmesinin, Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı içerisinde yer aldığını söyledi. Konunun tüm detaylarıyla görüşüleceğini ifade eden Gürpınar, yeni ekonomik paketin ise görüşülme aşamasında olduğunu dile getirdi.

“Paketi kendimiz hazırlıyoruz”

2016-2018 Ekonomik Programı’nın Kıbrıs şartlarıyla uyumlu bir program olacağının altını çizen Gürpınar, “Kendi programımızı kendi muhataplarımızla hazırlayacağız. Kendi cephemizden hazırlıklara başladık. Şimdi sivil toplum örgütlerimizle görüşeceğiz. Tüm çalışmalar bittikten sonra Türkiye Cumhuriyeti teknik ekibi ve bizim teknik ekibimiz görüşmeler yapacak. Özetle, bu ‘dayatma’ olarak nitelendirilemeyecek. Kendi programımızı kendimiz hazırlayacağız” dedi.

UBP Hükümeti döneminde de adım atılmıştı ama…

UBP Hükümeti de, Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı içerisinde, yaz mesai saati uygulamasını kaldırarak, haftalık çalışma saatini tek mesai şeklinde, 38 saat olarak öngören değişiklik yasa tasarısını meclise göndermiş, ancak sendikaların tepkisi sonucunda geri adım atılmıştı.

Güney Kıbrıs sendikalara aldırmadı

Güney Kıbrıs’ta kamu çalışanlarının yeni mesai saatleriyle ilgili düzenleme, bazı sendikaların tepkisine rağmen, 2013 yılının Eylül ayında hayata geçirilmişti.